Linköpings officiella besöksguide

Evenemang, inspiration, aktiviteter, nyheter & heta tips. Allt om Linköpings upplevelser hittar du helt enkelt här. Välkommen till Linköping!

 

EM-kvalmatch Sverige - Ryssland

6/5

Sverige kan få möjlighet att säkra EM-biljetten i handboll i Kroatien 2018, i Saab Arena i Linköping den 6 maj när Ryssland kommer på besök. Det officiella biljettsläppet till kvalmatchen är 24 februari, men ett begränsat antal biljetter finns till försäljning redan i dag. 

LKK 30 år - Öppet hus 29 april

29/4

Öppet hus 29 april mellan 10.00-16.00

Vi firar 30 år av upplevelser, möten, känslor ,kultur och festtillfällen. Under dagen blickar vi tillbaka på vad som hänt under vår livstid- men självklart tittar vi även framåt mot en spännande framtid under hela året! Välkommen under dagen och ta del av vårt utbud under firandet!

Vår egen restaurang Konsert & Kongress Bistro är öppen för fikaservering från kl 10.00-16.00 och lunch serveras mellan 11.00-15.00. Menyn denna dag är inspirerad från 80/90-talet.

 

 

Menyn för dagen:

Husets schnitzel serveras med gröna ärtor, rödvinssås samt rostad amadinepotatis

Fjärilskotlett på lax serveras med dillsmör, citron samt örtslungad kulpotatis

Pris: 95 kr

Barnmeny

Köttbullar i gräddsås,lingon samt potatismos

Pris: 65 kr


Under dagen kan du ta del av många olika aktiviteter, se nedan!


Search hotel in LinköpingPowered by

Ludde Samuelsson säger något kul LINKÖPING

26/4

LUDDE SAMUELSSON SÄGER NÅGOT KUL är precis vad det låter som och även vad Ludde Samuelsson gör bäst. En 50-minuters renodlad standup-föreställning av, med och om Ludde Samuelsson.

Fira Valborg och våren!

30/4

Våren hälsas välkommen på Borggården
Linköpings Studentsångare hälsar våren välkommen kl. 15.00. Traditionella vårtal, vårsånger och mösspåtagning.
 

Valborgsmässofirande vid Tannefors slussar
kl 20.15 Musikkåren Alla Breve uppträder.
kl 20.45 Akademiska kören sjunger vårsånger.
kl 21.00 Vårtal av kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund och valborgsmässobålet tänds av Linköpings Kanotklubb.
kl 21.15 avslutning med valborgsfyrverkeri.

Vårsläpp på Halshöga

30/4

Djurhållarna Henrik Carlsson och Andreas Gustafsson anordnar traditionsenligt vårsläpp av kor och kalvar i eklandskapet. Försäljning av närproducerade, ekologiska varor. Besökare får även träffa andra djur från gårdarna.

 

Samling vid Halshöga, Tinnerö eklandskap.

Linköping Konsert & Kongress fyller 30 år!

Ett av Linköpings kanske mest omtalade byggen fyller 30 år och firar den 29 april med att bjuda in till öppet hus med pompa och ståt i en dag fylld av glädje. Linköping Konsert & Kongress har haft en stor betydelse för Linköping som stad och har berikat vårt kulturliv i många aspekter. Då det i år är det 30 år sedan det nya Folkets Hus stod klart får vi följa med Styrelseordförande på Visit Linköping & Co, Eva Joelsson och hennes resa tillsammans med fastigheten som sträcker sig tillbaka till 70-talet då hon trädde in i politiken och ett nytt folkhus var på tal.

Linköping blev hennes stad 1964- och även en livslång kärlek. När beslutet om ett nytt hus tillägnat konserter och kongresser togs satt hon som suppleant i kommunfullmäktige. Då privatlivet tog sikte över Atlanten mot Kalifornien tog hon en paus från politiken och levde i USA några år. Lagom till husets sista spik sattes på plats kom hon tillbaka till Linköping och kom att bli ledamot i Kulturnämnden- och så småningom ordförande. Huset har där av alltid varit en viktig del- och samarbetspartner för henne.

Debatten kring om huruvida bygget skulle ta skepnad sågs inte med blinda ögon av alla. Dock tror Eva att det skulle dröjt lång tid innan ett konsert- och kongresshus tagit form om detta beslut inte tagits. När huset väl stod klart gjorde Corren ett inslag där de frågade Linköpingsbon om vad de tyckte om det fulländade bygget. Den starkaste reaktionen Eva minns är när en kvinna som bodde på landsbygden uttalade sig och målade upp en beskrivande bild: ”När jag kommer in till stan, och kommer in i marmorfoajén tänker jag på Scarlett O’hara i ”Borta med vinden”. Jag ser henne komma dansande ner för trappan.” Det nya konserthuset var onekligen ett hus i sitt bästa slag för sin tid!

Den officiella invigningen den 2 juni 1987 när kungaparet var på besök minns hon även väldigt väl. Hon hade på sig en nyinköpt röd sidenklänning och röda höga klackskor från Kalifornien. Det blev en blöt dag på Borggården när Kungen höll sitt tal och regnet öste ner. Tjusig som Eva var, förstörde vädret hennes nya skor. Det var även ett minnesvärt ögonblick för kungen själv- då han till en början kom att minnas henne som ”kvinnan med de röda blöta skorna”. 

Att Folkets Hus till slut blev av har varit otroligt värdefullt för staden Linköping- det blev ett hus för alla. Tidigare var det Katedralskolan som stod för stadens konsertscen men nu erbjöds något som inte tidigare funnits. Bygget har medfört till att vi har utvecklats fort och är en bidragande attraktionskraft där många stora artister uppträtt och stora kongresser hållits, berättar Eva.

Eva avslutar med att säga:
- Att jag idag är ordförande för Visit Linköping & Co som sköter verksamheten gör att Linköping Konsert & Kongress känns som mitt andra hem. Jag och styrelsen har fått det stora uppdraget att ta Linköping till en av de tre bästa evenemangs- och mötesstäderna i Sverige till 2030.  Så vi önskar ett stort grattis till Linköping Konsert och Kongress till födelsedagsfirandet och ett grattis till Linköping, här händer det grejer!

Vill du veta mer är du välkommen till en resa tillbaka i tiden där Göthe Andersson, fd kommunalråd för socialdemokraterna i Linköpings kommun 1972-1991 håller föredrag  om husets uppförande. Vidare blickar vi in i framtiden och vilka ambitioner och förväntningar vi står inför tillsammans med Visit Linköping & Co:s VD Johan Rustan. Vi ses kl 13.30 den 29 april i Musikalen på Linköping Konsert & Kongress! För mer information om firandet klicka här.

#none

Follow us!


Download your personal destination guide here

See what other visitors recommend in Linköping