Bjäsäters Kvarn

Bjäsäters kvarn i Stjärnorp är en kvarn med turbindrift. Vid kvarnen finns ä ven en smedja, ett kvarnstall, ett lantbruksmuseum och en örtagård. Kvarnen och muséet visas efter överenskommelöse med Inger Pettersson på telefon: 013-61112 samt vid föreningens kvarndag i slutet av september.

Datamuseet IT-ceum

Välkommen till Datamuseet IT-ceum! Hos oss kan du uppleva datorindustrins framväxt, fördjupa dig i hemdatorns historia, lära dig mer om internets utveckling och mycket mer! Vi anordnar även flera spännande evenemang, så som Nördcafé och Digitala revolutioner. Datamuseet IT-ceum öppnade 2004, som ett samarbete mellan Linköpings universitet och Linköpings kommun. Idag är vi en del av Östergötlands museum, beläget i centrala Linköping. Besök oss du också!

Fenomenmagasinet

Här lär man sig att förstå vardagliga fenomen så som optik, människokroppen och elektricitet, att få testa själv, och att se att det som verkar komplicerat kanske ändå är rätt enkelt. Utställningar och experiment finns i en lada och en rundloge. Vissa lov har de även öppet en avdelning med levande djur, såsom ormar, ödlor och andra kräldjur.

Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum. Museets basutställning beskriver det svenska militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till dagens JAS 39 Gripen. Utställningen är uppdelad i epokerna Pionjärer, Mellan krigen, Beredskap och Kalla kriget med den nedskjutna och bärgade DC-3:an. Museet utsågs till bästa museum i Sverige 2011 och prisades dessutom för årets bästa utställning 2010, "Hemliga handlingar - DC-3:an som försvann". I Flyglabbet, museets science center, kan vuxna och barn lära om hur och varför det flyger. Följ med maskotarna Drakel och Viggo på upptäcktsfärd i museet! Här finns också restaurang och café, bibliotek, butik och hörsal.

Kanalmuseet i Brokind

I en mindre uthusbyggnad vid Brokinds sluss har föreningen Kinda Kanals Vänner och kanalbolaget sammanställt verktyg och redskap från kanalbygget samt fotografier, ritningar och skisser. Öppethållande under kanalsäsongens och slussens ordinarie tider.

Kornettgårdens samlingar och café

Kornettgården är ett privat museum som består av uppbyggda miljöer med många tusen bruksföremål från svunna tider. Från 1800-talet fram till 60-talet! Där kan man se t.ex. en gammal lanthandel, ett gammaldags kök, radioaffär, 50-60-talscafé och vardagsrum och kök, skolsal, skofabrik samt kameror, telefoner och mycket mycket mer. Nu finns samlingar med en herr och damfrisering från 50-60 talet. Sommarteater 2011, änkeman Jarl
Beläget vid väg nr 1050, mellan Flistad och Klockrike.

Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum

Ett spännande medeltidsmuseum mitt i centrala Linköping. Se det gömda biskopstornet från 1200-talet och Domkyrkans unika skatter. Museet beskriver slottets och domkyrkans utveckling från 1100-talet fram till renässansen.

Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum är inrymt i Linköpings slott, vilket från början uppfördes som biskopsgård, vars äldsta delar är från sent 1100-tal. Här får man stiga in i Biskop Bengts torn som byggdes 1286 och ännu idag står helt intakt i slottets väggar. Under 90-talet gjordes en omfattande byggnadsarkeologisk undersökning och som besökare får man nu möjlighet att se resultatet av utgrävningarna i och omkring slottet. I skattkammaren på andra plan visas en del av domkyrkans fantastiska silverföremål och unika textilier, varav de äldsta är tillverkade av Birgittasystrarna i Vadstena på 1400 och 1500-talet. Uppe på tredje plan möter vi en modell i skala 1:20 av slottet.

Arrangemang
Vi kan även ta emot större arrangemang för konferens eller eller grupper om totalt 70 personer eller färre i en unik miljö.

Sittande matgäster 60 personer
Föreläsning 70 personer
Teater/musik 60 personer

Museihuset

Museihuset är Skandinaviens största motorbåtmuseum, vilket också innehåller en modell- och leksakshall med tusentals bilar tåg, barnböcker och nutidsleksaker.

I båthallen hittar du unika motordrivna fritidsbåtar, marinmotorer mm från 1900 och framåt. I leksakshallen finns över 5 000 modell/leksaksbilar och en världsunik 40 kvm gammal modelljärnväg i stora skalan 0 (noll) från 1910 och framåt. Barnbokens historia, nutidsleksaker (bl.a. LEGO & McDonald's) och flera lekhörnor gillas av alla barn.

Café & Restaurang SVALAN på Museihuset serverar lunch, smörgåsar, våfflor och konditorivaror.

Telefon. 0771-505060.

Antal platser inomhus är 45 st. och utomhus 20 st. Handikappvänligt. Grupper kan tas emot.

Öppet 2015: 1 maj – 18 juni kl. 09 - 18, 19 juni (midsommarafton) stängt, 20 juni – 9 augusti: 09 - 20, 10 augusti-30 september: 09 - 18.

Priser 2015: Vuxna 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr, barn 7 – 16 år 30 kr, barn under 7 år gratis. Familj: 2 föräldrar 2 barn 160 kr.

Gruppguidning kan beställas på 070-424 78 01.

Östergötlands museum

På museet finns alltid något spännande att upptäcka, bland kulturskatter av olika slag. Utbudet av utställningar och aktiviteter är stort och alla är lika välkomna; små, stora, unga, gamla, killar, tjejer... I Konstavdelningen finns det mesta, från internationell 1500-talskonst till svensk samtidskonst. Den datorhistoriska utställningen Digitala drömmar handlar om Internets framväxt, spelindustrin och datorn i konsten. I den kulturhistoriska utställningen Östgötaliv finns skeletten från Bergsrondellen tillsammans med Oscar Nilssons fantastiska rekonstruktioner av de tre personer som låg begravda där. Viljans värld är en spännande och lärorik upplevelsemiljö för barnfamiljer, i första hand tänkt för barn 3–10 år. Här finns intressanta ting även för vuxna – bland annat forntida föremål – som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn!