Ekenäs slott

Mitt i Östergötland hittar du ett av Sveriges bäst bevarade renässanslott. Här finns mycket att välja på: visning på slottet, klassresa, aktiviteter för grupper och företag eller barnkalas. Alla älskar Ekenäs slott som erbjuder en speciell upplevelse för var och en. På Ekenäs anordnas också riddarspel, julmarknad, konserter, spökvandringar och annat kul. För dig som vill titta på slottet rekommenderar vi de guidade visningarna. Här får du uppleva arkitektur, inredning, konst och möbler från 400 år och vem vet - kanske en liten spökhistoria också?

Restid från Linköping 25 minuter, Norrköping 30 minuter.

Linköpings Slott

De äldsta delarna av Linköpings slott härstammar från 1100-talet och slottet är därmed Sveriges äldsta profana byggnad. De äldsta delarna är inbyggda i slottets västra länga och består av en liten kalkstenskällare och en representationsbyggnad av kalksten i två våningar. Stora delar av Linköping brann ner år 1700, bland annat rådhuset. Vid det här laget var slottet övergivet och förfallet och togs i bruk som stadsarrest. De östra delarna av slottets flyglar gjordes om till fängelse. I slottet finns landshövdingens representationsvåning och privata bostad. Södra flygeln innehåller kontor. Norra flygeln är idag ombyggd för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum invigt år 2000. Läs mer på www.lsdm.se

Ljungs slott

Ljungs säteri skapades i början av 1700-talet. 1729 köptes det av Hans von Fersen. Efter hans död övertogs säteriet av Axel von Fersen d.ä. som var mycket betydande inom den svenska politiken (ledare för hattpartiet). Han lät bygga Ljungs slott år 1774. När Axel von Fersen d.ä. dog övertogs godset av Axel von Fersen d.y. Han påstås ha varit hemlig älskare till drottning Marie-Antionette. Slottet står idag omöblerat, men i de omöblerade rummen får besökaren ta del av slottets dramatiska och spännande historia. Ljungs Slott betraktas som ett av den gustavianska tidens viktigaste byggnadsmonument. Sommartid visas slottet av föreningen Ljung Slotts Bevarande.

Beläget ca 2 mil nordväst om Linköping strax utanför Ljungsbro.

Nya Slottet Bjärka-Säby

Bjärka-Säby slott är en slottsbyggnad i prunkande barockstil med säteritak, belägen i ett östgötskt lövängslandskap öster om Stora Rängen, 250 meter nordöst om gamla slottet. Interiören har däremot karaktär av sent 1700-tal. Slottet ägs av Pingstkyrkan, Linköping, och fungerar som kurs-, konferens-, församlings- och retreatgård. Verksamheten har en klar ekumenisk inriktning. I slottet har även Tidskriften Pilgrim sin bas. Slottet är tillgängligt för besök och visningar anordnas. Ett slottscafé öppet för allmänheten finns i slottets lokaler. På övre våningen i slottet finns vackra rum till uthyrning. I mån av plats finns även rum i Annexet, med enkel, dubbel och flerbäddsrum, där annars bibelskolans elever bor.

Stjärnorps slottsruin

Ruinen efter ett slott som byggdes på 1650-talet. Bredvid finns Stjärnorps kyrka samt Stjärnorps bäckravin.

Sturefors slott

Sturefors slott vid sjön Ärlången tillhör ätten Bielke. Det är en trevåningsbyggnad med fast förbundna flyglar, anlagd 1704 av Tessin d.y. för Carl Piper. Slottet är känt för sina 1700-talsinredningar. Sturefors slott kan du enbart se från utsidan, men det är värt ett besök för den fina engelska parken som tillkom under 1700-talet med en magnifik spegeldamm och naturreservatet som ligger på det gamla slottets ägor. Sturefors naturreservat karaktäriseras av öppna betesmarker, ekhagar och ädellövskog i ett odlingslandskap med mycket gamla anor. Reservatet ligger längs sjön Ärlångens nordvästra strand. Här finns ett av eklandskapets största sammanhängande ekskogsområden. Just där Stångån och Kinda kanal rinner ut i Ärlången ligger Sturefors slott.