Förmiddagskryssning med M/S Ceres från Borensberg

Vår rymliga och fräscha kanalbåt M/S Ceres låter dig upptäcka Göta kanal från dess bästa sida, sittande på akterdäck med en god bit mat och sakta glida genom det fantastiska landskapet och det otroliga sluss-systemet.

fr. 195 kr
20/05
Gästhamn Borensberg

Läs mer om kryssningen

Resan börjar i Anrika Borensberg eller som det kallades i gamla tider "Husbyfjöl". Efter embarkeringen börjar vi vår seglats mot Berg. Strax efter avgången kommer första slussen, som är en bevarad gammal handvevad sluss, detta för att visa hur slussningen gick till i gamla tider innan hydrauliken gjorde sitt intrång. Vi fortsätter i en skarp 90 graders kurva, som kallas "Styrmans fasa" och där stöter vi på ett åttkantigt lusthus, som minner om gamla tider, om punsch, bekymmerslösa kvällar och kling­ande glas. Huset har förövrigt avbildats på svenska frimärken.

 

Vi passerar elva broar och åtta slussar innan vi avslutar resan i Berg. Kanalen ringlar sig längs Motala Ström, genom landskapet, som en orm, 72,5 meter över havet. Vid Kungs Norrby åker vi över den första akvedukten, som stod färdig 1993 och byggdes som ett rör och som sköts in under kanalen för att bilda en väg. Landskapet bjuder på vackra naturscenerier och sevärdheter, som Ljungs slott en gång tillhörde Axel von Fersen d.y., med sin historia och hans eskapader i Paris under franska re­volutionen och Sockerbruksruinen med sin historia, där en filmdeckare "En resandes ensak" spelades in 1957. Vi närmar oss Ljungsbro och Cloetta Chokladtillverkning och resans andra ak­vedukt som invigdes 1970.

 

Nu kommer färdens höjdpunkt, de återstående åtta slussarna och drygt 21 meters nedslussning. Heda dubbelsluss kommer först med 5,2 meter, sedan följer Brunnby med 5,3 meter. Kort därefter passerar vi den sista klaffbron från 1998 vid Berg, där vi går in i den näst sista dubbelslussen, Berg, följd av Oscar, som tillsammans för oss ner 10,3 meter.

 

Båtresan har nu nått sitt slut och vi lägger till i Berg hamnbassäng, 52 meter över havet för att fortsätta
färden tillbaks mot Borensberg.
Du väljer då att checka in på vår egen buss eller lånar en av våra gratiscyklar som väntar på dig för vidare färd tillbaks till Borensberg.
(Obs: cyklar måste förbokas)


 
Bussen tar dig längs kanalen tillbaks till Borensberg.


 
Välkommen Ombord!
 


Obs! Medhavd mat eller dryck får ej förtäras ombord


Incheckning senast

09:00

Avgång Borensberg

09:30*

Ankomst Berg

13:00*

Avgång buss(direkt efter ankomst)

13:00*

Tillbaka i Borenserg

13:30*

* cirkatider

 

Du som bokat cykel färd  mellan Borensberg-Berg
hämtar ut cykeln vid M/s Ceres  mellan 8:00-9:15. Du 
som skall cykla Berg-Borensberg hämtar ut cykeln  vid
Ceres  direkt vid ankomst till Berg .(ca 13:00)


Magasinsgatan 7 590 33 Borensberg

Magasinsgatan 7
590 33 Borensberg
info@pnprederi.se