Artister 2017

Här presenterar vi årets artister och uppträdande på Linköpings Stadsfest 2017!

Little Jinder - 25 augusti på Borggården

Little Jinders succéår kan inte ha undgått någon: hyllat albumsläpp, omtalade turnéer och nu högaktuell med medverkan i TV-succén Så mycket bättre. Som en extrabonus till allt detta jobbar Little Jinder även på ny musik, som beräknas släppas i början av nästa år. Det tycks stå mer och mer klart att även 2017 kommer tillhöra Sveriges enda riktiga rockstjärna: Little Jinder.

Redan vid 20 års ålder landade Josefine Jinder ett skivkontrakt med ett bolag på andra sidan Atlanten och spåddes en ljus framtid till mötes. Det stora genombrottet uteblev dock, eller för att använda en mer korrekt fras: sköts upp, för att senare komma med dunder och brak på hemmaplan i Sverige. Med sitt självbetitlade album på svenska fick Jinder såväl kritiker som fans på fall med sina ärliga och självutlämnande texter som, precis som henne själv, kändes helt perfekt i tiden. Hon var helt enkelt den popstjärna som emoji-generationen inte visste att den behövde och albumet prisades med både Grammis och P3 Guld för Årets pop. Med uppföljaren 'Allting suger' som släpptes tidigare i år befäste Jinder sin position som en av landets mest intressanta artister. Under hösten 2016 medverkade Little Jinder i Så mycket bättre där fick strålande kritik för sina innovativa tolkningar av de medverkandes låtar och i december programledde hon Musikhjälpen i Sveriges Radio.

Med ny musik och ett succéår i bagaget är Little Jinder redo för nya utmaningar och således även en turné. Med ett flertal nedslag i Sverige kommer även hennes 2017 att börja, och med största sannolikhet också fortsätta, som en rejäl fullträff.

Linda Pira - 25 augusti på Borggården

Det finns begåvade rappare, och så finns det Linda Pira. Uppbackad av Redlinegänget och The Salazar Brothers har Pira sedan starten öst ur sig singlar med nerv, finess och identitet. I låtar som ”Shu katt” och ”Knäpper mina fingrar” har vi fått ta del av hennes koncentrerade flow, och samtidigt introducerats för ett helt nytt kapitel av boken som stavas svensk hiphop. Sedan hon slog igenom på bred front med debut-EP:n ”Matriarken” har Pira nämligen befunnit sig i en helt egen liga, dit andra kämpar i decennier för att nå. Nyligen avfirade Pira det bastanta spåret ”Låt dom hata” som också väckte förhoppningar om ett efterlängtat debutalbum.

Att det var något visst med Pira visade sig under 2013 års Grammisgala där hon nominerades i hela tre kategorier: Årets nykomling, Årets artist och Årets hiphop/soul. Priset för Årets nykomling vann hon – ingen annan var ens i närheten av att kunna mäta sig med Pira det året. Sedan dess har nomineringarna och priserna fortsatt att ramla in, och på 2015 års P3 Guld-gala vann hon både årets låt för sin ”Knäpper mina fingrar remix” och Årets hiphop/soul även där. Sedan släppet av ”Matriarken” har Pira med stadiga steg fortsatt att släppa uppmärksammade singlar­ – förvänta en uppvisning av högsta klass när Linda Pira intar scenerna under året.

Loreen - 26 augusti på Borggården

Loreen slog igenom med sin vinst i Eurovision Song Contest 2012.
Vinnarlåten "Euphoria" blev en världshit som nådde förstaplatsen på topplistorna i hela 21 länder.

Med mer än 1, 2 miljoner sålda exemplar världen över och 100 miljoner streams har "Euphoria" blivit en global klubbhit. Samma år som segern i Eurovision vann Loreen pris i MTV Europe Music Award för Best Swedish Act, två Rockbjörnar för Årets Kvinnliga Artist och Årets Låt samt blev nominerad i World Music Awards.

Loreens kritikerhyllade debutalbum "Heal" (2012), som innehöll singlarna “My Heart Is Refusing Me” och “Crying Out Your Name”, toppade listorna i flera europeiska länder. Albumet släpptes året efter på nytt, då med hitsingeln "We Got The Power" som extraspår. Loreen släppte i mars 2015 singeln "Paper Light" som omedelbart fick internationell uppmärksamhet, toppade Billboard Twitter Realtime Chart och passerade över 5 miljoner streams bara på några veckor.

På den nya singeln “I’m In It With You”, som släpptes i augusti 2015, samarbetar Loreen med den kanadensiske artisten Kiesza (Hideaway). Tillsammans har de skapat en låt som är en "uppmaning att diskutera förändringarna vi ser runt omkring oss"


Under 2017 är Loreen i studion och skriver på nytt material.

De vet du - 26 augusti på Borggården

De Vet Du blev en snackis i första deltävlingen av Melodifestivalen med bidraget ”Road Trip”. Låten gick hem i tv-soffan och publiken röstade fram det egenskrivna bidraget till ”Andra chansen”. De Vet Du var redan innan Melodifestivalen ett av Sveriges populäraste band med otaliga konserter i bagaget.

Efter en humorvideo som fick enorm spridning 2010 släppte de sin första musikvideo hösten 2011 och blev snabbt Sveriges största Youtube-fenomen. De har idag över 38 miljoner visningar och 138.000 subscribers på Youtube och har vunnit ”Årets Musikkanal” på Guldtuben.


2013 var De Vet Du en av de mest bokade artisterna och har hittills gjort över 300 gig. De har över 78 miljoner streams på Spotify, 2 singlar har sålt dubbel platina, 4 platina och 12 har sålt guld. Deras fysiska album ”Radiomusik” sålde även guld. Allt detta mellan 2012-2016.

1. Fy Fan Va Stek: Dubbel Platina
2. Fucka Ur: Dubbel Platina
3. Klä Av Dig Naken: Platina
4. Pantamera: Guld
5. Swag I Skogen: Platina
6. Haterz: Guld
7. Kär I En Kändis: Guld
8. BadBoy: Guld
9. Din Syrra: Guld
10. Kär I En Gamer: Guld
11. RadioMusik: Guld (ALBUM)
12. Shit Va Pin: Guld
13. Dansa Som Kungen: Guld


Gruppen består av barndomsvännerna Johan Gunterberg, Christopher Martland och deras kompis TOR samt DJ-Hunk. Med skämtsamma videos bjuder de på humor och musik och driver med allt från tuffa badboys till pinsamma ögonblick i vardagen. Vad som började som en rolig grej har lett till miljontals visningar på deras YouTube-kanal. Liveshowerna bjuder, precis som deras YouTube-klipp, på en unik musik- humor- freakshow i festmiljö utan en lugn stund.

Kaliffa - 24 augusti på Stora Torget

Hoffmaestro-medlemmen Kaliffa Karlsson har under de senaste åren gjort stort avtryck på den svenska hiphop- och reggaescenen. Utöver Hoffmaestro har många hört honom i refrängerna på Näääk & Nimos hitsinglar ”Gungar fram” och ”Lyckliga gatan”. I november 2016 släppte Kaliffa sitt första soloalbum Kalibreraren och under 2017 turnerar han för fullt runt om i landet.

År 2014 debuterade glädjespridaren Kaliffa som soloartist med singeln ”Det strålar så om dig” och under sommaren 2015 släppte han sin andra singel ”Spontanitet” som snabbt fick över fem miljoner spelningar på Spotify.

Peter Asplund i A Sinatra Feeling - 25 augusti på Borggården

Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Eller varför inte säga som det är? Han är en av Europas eller till och med en av världens främsta trumpetare! För varför dra en gräns när man inte behöver? Jazz känns inte vid några som helst nationsgränser!

"A fantastic musician who always plays straight from the heart" har någon skrivit någonstans. Och det är bara att instämma. Genom åren har han utvecklat sitt dynamiska och energiladdade, lätt vemodiga och melodiska trumpetspel tills han kan säga vad han vill, när han vill. Det gäller när han spelar en standardlåt av George Gerschwin, Cole Porter eller Duke Ellington. Och det gäller när han spelar någon av sina egna lite tillspetsade låtar, låtar där den melodiska ådran är stark, "mina egna standards" som han kallar dem. 

Han har gjort åtta cd i eget namn, nominerats till Grammis och fått Jazzsveriges främsta utmärkelse, Gyllene Skivan för både "Lochiel´s warning" och "Asplund meets Bernstein".

Östgöta Blåssymfoniker i A Sinatra Feeling - 25 augusti på Borggården

Östgöta Blåsarsymfoniker är Östergötlands stolta musikresurs med anor från 1500-talet. Som en av landets ledande professionella blåsorkestrar har orkestern genom generationer bevarat och utvecklat sitt arv, för att idag vara en viktig spelare som når alla. Barn, unga, familjer och äldre möter kontinuerligt Östgöta Blåsarsymfoniker tack vare att orkestern har en bred folklig förankring och på grund av att man ständigt jobbar med att hitta nya vägar.

Musikerna i Östgöta Blåsarsymfoniker har också i sina anställningar att dela sin arbetstid i någon av de tre fasta ensemblerna, Östgöta Brasskvintett, Crusellkvintetten och Östgötabandet.

Östgöta Blåsarsymfoniker drivs av att hitta nya utmaningar, i samarbeten med olika dirigenter, solister och ensembler, allt för att skapa spännande beröringspunkter människor och kulturer emellan. Östgöta Blåsarsymfoniker vill att Crusellhallen – hemmaplanen - skall få bli en mötesplats för alla där musiken blir det gemensamma.

Christoffer Nobin är chefsdirigent och konstnärlig ledare och Peter Stolpestad är länsmusikchef.

Crying Day Care Choir - 23 augusti på Stora Torget

Nyss hemkomna från en turné genom Italienska Sicilien bjuder Crying Day Care Choir Linköpingspubliken på en exklusiv festivalspelning i sommarsverige.

Med rötterna i den amerikanska folktraditionen bjuder Makarna Jack & Sara Elz tillsammans med Jacks bror Bill på den där bitterljuva lättsamheten som få lyckas fånga men som går rakt in i kropp och själ. En udda fågel i den svenska musikfaunan, en fågel som får dig att stanna upp och fundera men som även får dig att le och sjunga med.

Bandet som nyligen skrivit på för Warner och släppt den uppmärksammade singeln "Sad Season" som i nuläget streamats över 700.000 gånger har flitigt jämförts med storheter som Devendra Banhart och Fleet Foxes och har beskrivits i Svenska Dagbladet som en "Family affair i sann Americana anda".

Flora Cash - 23 augusti på Stora Torget

Den svensk-amerikanska duon Flora Cash har hyllats av Noisey US, NYLON, Earmilk och nominerats till två Gaffa-priser för Årets svenska nykomling och Årets svenska artist. Nu har Miss Li bjudit in Cole och Sphresa till sina konserter i Göteborg och Stockholm, för att inleda båda kvällarna. Den 6 april spelar duon på Pustervik och den 7 april på Kägelbanan.

Flora Cash är en svensk/amerikansk duo som är på väg att slå igenom på allvar.

I början av 2016 släpptes minialbumet "Can Summer Love Last Forever" och följdes upp av flertalet showcases både här hemma och i USA. De har nominerats till Årets svenska nykomling och Årets svenska artist av Gaffa och har med med singeln "Sadness Is Taking Over" haft flertalet besök på inflytelserika Hype Machines topp-20-lista.

Hyllningarna har sträckt sig från The Line of Best Fit, Indie Shuffle, Noisey US, Paste, The Music Ninja, Earmilk, Interview Magazine, NYLON, till här hemma där de spelat live hos Musikguiden i P3, intervjuats av P5 Stockholm och premiärspelats hos Festivalrykten.

Just nu är Flora Cash aktuella med singeln "Nothing Lasts Forever (And It's Fine)" och senare i vår kommer duons första fullängdsalbum. Den 6 april agerar Flora Cash förband till Miss Li på Pustervik i Göteborg och den 7 april gästar de på Kägelbanan i Stockholm.
 

Märtha Frans - 23 augusti på Stora Torget

Märtha Frans är bandet som med små medel skapar stämning. De har nyligen släppt två singlar "Pga dej" och "Släppa Taget" där deras elektroniska sound binds ihop med närvarande sång. Avskalat innerligt i en tid där mycket ska höras mest. Naiv Norrköpingspop med hjärta. 

Pale Honey - 23 augusti på Stora Torget

Pale Honey är tillbaka på scenerna, med sitt uppfräschade, synthigare sound! Singlar som ”Real Thing”, ”Why Do I Always Feel This Way” och ”Lay All Your Love on Me” bygger förväntningar inför det nya albumet ... Missa inte den klockrena liveakten på platser som Stockholm, Trollhättan och Tyskland!

Pale Honey är den minimalistiska rockduon från Göteborg som består av Tuva Lodmark och Nelly Daltrey. För ett drygt år sedan kom det kritikerrosade och P3-Guld nominerade debutalbumet ”Pale Honey”. Albumsläppet följdes upp av spelningar både i Sverige och utanför landsgränserna – de gjorde exempelvis en utsåld Londonspelning på The Islington.

I radiokanaler som Sveriges Radio P3 och i många hörlurar har Pale Honey tagit sig in med sina senaste singlar ”Real Thing” och ”Why Do I Always Feel This Way”. ”Real Thing” kom med en sjukt snygg och spöklik video som Johan Stolpe har regisserat.

Album nummer två från Pale Honey släpps senare under 2017. Tills dess kan du avnjuta en Abba-cover utöver det vanliga. Duon har verkligen gjort klassikern ”Lay All Your Love on Me” till sin. Lyssna här!

Tidigare i våras gav Pale Honey tre exklusiva spelningar på hemmaplan. De har också spelat förband till internationella popjättarna Peter Bjorn and John i Göteborg och Stockholm. I sommar ser du dunderduon bland annat i Stockholm, Trollhättan och Tyskland! 

Södra Station - 23 augusti på Stora Torget

Södra Station är den P3 Guld-nominerade trion som klev in på den svenska musikscenen våren 2016 med sin debut singel ”500 Volt”!

Efter ett händelserikt år är Södra Station nu redo att släppa ny musik. I april släpper de en singel, följd av en EP lagom till Valborg - då de även spelar i Uppsala.

Bandmedlemmarna Nirob Islam, Fredrik Danielson och Sara Hjellström fann varandra i studentkorridorerna på en musikskola långt hemifrån i Örnsköldsvik.

Med atmosfäriska ljudbilder och unison sång väver Södra Station fram en egen värld, där de beskriver hur det är att vara ung, dum, kär och allt där emellan.

En kväll, när de var tillbaka i Stockholm, satt de i sin studio och bestämde sig för att skriva en låt på svenska. En halvtimma senare hade de en låt inspelad där Sara och Nirob sjöng unisont. De tyckte att den var bra och fortsatte därefter att skriva låtar. Sedan dess har det bara rullat på för de tre musikmakarna.

I maj fick Södra Station Ted Gärdestadstipendiet för att trion ”lyckats förvalta som förnya det svenska poparvet”.  Som om det inte vore nog, blev Södra Station en av tre nominerade i kategorin Årets rookie på Denniz Pop Awards 2016 - och nominerade inom kategorin Årets pop på P3 Guld 2017.

Trion har även tillsammans med The Chainsmokers skrivit låten ”Summer love” till The Fooo Conspiracy. Det har även gått bra för låten ”The Ocean” med Mike Perry, som Sara och Nirob varit med och skrivit - samt singeln "All We Know" till världsakten The Chainsmokers.

Lokala band på Linköpings Stadsfest

Här kan vi stolt presentera de lokala band som bland annat spelar i Domkyrkoparken, på Babettes, på Palatset och Melins Torg. Se nedan de olika spelplatserna runt om i staden.

Banden som spelar under Linköpings Stadsfest är:

Rebellinor
Hillen
Jenny Wall
Dalen
The Brain
Skrammel
Rawfish
Room of Madness
Viral
New Zone
Prime Creation
Amplified
Flush
Grande Royal
Seven Souls
Varitones
Saudade
Chuck Berry Mania
Twaine
Soap on a rope
Farmers
Lana & the Papas
Stinky Pete´s
Safeman
Dyddomn
Emetropia
Verket
Blunk
Captain Jacks Army
Monster
In-land
Accentus
Ragdoll Shakers
Das Amigos
Joel P
Blondie & the Boys
Roseph