Vi tipsar

Är du här en kortis eller några dagar? Det kanske regnar just idag, när du är här. Oavsett hur länge du är här, hur vädret ser ut eller vad du vill hitta på får du lite tips om kul och spännande upplevelser i Linköping.

Linköping på 3 timmar

Kanske har du suttit länge vid ratten längs E4:an och behöver välbehövlig vila från vägbruset? Då har vi ett tips till dig. Sväng av vid avfarten till Linköping och upptäck vår mysiga stad!


Det finns flera parkeringsmöjligheter i närheten av Linköpings city. Kommer du från Linköpings Resecentrum så är skulpturen konstverket "Metamorfos" det första som du möter på promenaden in mot staden. Det är en gestaltning av biogasenergi - vilket är passande eftersom Linköping är på flera sätt är känd som en grön stad. Till exempel går alla bussar på biogas, något vi var först med i landet.


På väg mot Linköpings city
Ett par kvarter upp är det dags att ta till vänster, in på Platensgatan, med Östgötateatern på höger sida. Strax är du framme i korsningen vid Ågatan, Linköpings klubbtätaste gata med ett pärlband av restauranger och barer. Sommartid får du inte missa legendariska "Bosses glassbar" som tillverkar hemmagjord glass - det första säkra vårtecknet i stan. Upp till höger ser du Linköpings Domkyrka, landets bäst bevarade medeltida katedral som är väl värd ett besök. Det gäller också för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, Östergötlands museum och Datamuseet IT- ceum, som alla ligger i närheten av Domkyrkan.


Shopping och konst
Är du intresserad av konst hittar du vår stads mest populära mötesplats - ryttarstatyn Folke Filbyter på Stora Torget. Eller varför inte kila in till konsthallen Passagen som alltid visar spännande utställningar?

Upp till höger på Storgatan hittar du bland mycket annat Hemslöjden - här köper du slöjd och konsthantverk av högsta kvalitet. Åt andra hållet leder Tanneforsgatan dig vidare genom ett mysigt gångstråk av butiker, för att slutligen mynna ut till Trädgårdstorget och Lilla torget. I Linköpings city hittar du allt från välkända butikskedjor, designbutiker och gallerior som t ex Galleria Gränden och Filbyter till restauranger och caféer, allt på nära avstånd.


Vilsam avslutning vid Kinda kanal
Följer du Nygatan nedåt kommer du strax till promenadstråket Kinda kanal/Stångån. Hit kommer många för en joggingtur eller en stilla promenad. Om du går till vänster kan du slå dig ner på en bänk vid Drömmarnas plats och beskåda konstverket Drömmarnas båge som sträcker sig över ån.

Härifrån är det bara 5 minuters promenad tillbaka till Linköpings Resecentrum.

Linköping på 24 timmar

Kommer du till Linköping på morgonen rekommenderar vi att du startar dagen på något av stadens många caféer. Vi har allt från trendiga caféer såsom Espresso House och Waynes Coffee till lite mer originella alternativ som kulturcaféet Babettes Kafferi eller Stadsmissionens café. Sistnämnda ligger vackert beläget i en fd kyrka, inte långt ifrån Kinda kanal. Passa på och njut av dagen!


Är du på humör för en stillsam kultursväng rekommenderar vi ett besök i Linköpings Domkyrka. Det är en medeltida katedral och innehåller många konstskatter. Passa även på att besöka Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum som ligger mitt emot Domkyrkan. I närheten ligger även Östergötlands museum och Datamuseet IT-ceum.


Shoppingdags i Linköpings city
När affärerna har öppnat kan du dra dig ner mot Stora torget och känna in det sjudande livet i Linköpings mysiga stadskärna. Det finns ett stort utbud för alla olika smakriktningar runt omkring och mellan våra tre större torg. Trendiga butiker med designade kläder och prylar, underbara smycken, goda ostar och exklusiv choklad. Lite större butiker med allt för sport och friluftsliv, gallerior, caféer och restauranger för magen, böcker och musik för själen.


Lunch i Trädgårdsföreningen
Dags att korsa Drottninggatan och gå in i Trädgårdsföreningen, Linköpings största uterum. En grön oas med vackra och annorlunda planteringar, parklek, boulebana, gratis utomhusjympa (på sommaren) och lunchkonserter vissa sommardagar. Lunchen kan du avnjuta omgiven av växtlighet i den spektakulära glastriangeln Tropikhuset. På Naturcentrum kan man ströva omkring och få många tips. Kaffe på maten kan med fördel avnjutas i utkikstornet Belvederen.


Ta ett dopp i Tinnerbäcksbadet
En varm sommardag kan du med fördel ta ett dopp i Tinnerbäcksbadet, i bassängen eller i den konstgjorda sjön. Året runt är en promenad längs Kinda kanal/Stångån en fin upplevelse. Även här finns flera typer av serveringar.


Följ med ut i Linköpings pulserade nöjesliv
Kanske fortsätter kvällen kring Linköpings bar-, restaurang- och nattklubbstäta kvarter kring Stora torget och Ågatan. Glöm inte att hålla utkik efter om det är någon spännande teater-, sport- eller konsertupplevelse på gång i staden. När benen sedan värker efter allt promenerande och huvudet är tungt av alla upplevelser och det känns dags att knyta sig så finns det både hotell och vandrarhem i olika prislägen.


Andra sevärdheter i närheten
Hade du tänkt dig andra upplevelser som man förknippar med vår stad? Med någon av våra biogasbussar kan du lätt ta dig såväl till Friluftsmuseet Gamla Linköping som till Flygvapenmuseum för en utflykt på några timmar!

Linköping på 3 dagar

Linköping har ett sjudande stadsliv med många affärer, caféer och restauranger. Vi har ett rikt nöjes- och kulturliv och vackra gröna promenadstråk.  Det hoppas vi att du hinner med att uppleva om du besöker oss i några dagar. Nedan ger vi förslag på några alldeles speciella pärlor i Linköping.


Kul för barn och familj på Friluftsmuseet Gamla Linköping
Inled dagen med Friluftsmuseet Gamla Linköping som ligger strax utanför stadens centrum, öppet året runt. En småstadsidyll med ett 90-tal hitflyttade byggnader som bevarats genom att få ett nytt liv här. Det är lätt att föreställa sig en svunnen tid, inte minst om man kliver in i handelsboden, skolmuseet eller tittar in i hus och gårdar. Butiker och hantverkare, en lockande chokladbod och Ragnar Dahlbergs café. Vem vet, där blir det kanske allsång till kvällen?


Ett besök på det spännande Fenomenmagasinet blir ofta en lyckostund för både barn och vuxna. Friluftsmuseet består även av Valla gård dit man kan åka med tuff-tuff-tåg genom Vallaskogen. Väl där kan man besöka järnvägsmuseet eller spela minigolf, leka och klappa alla djuren i Lillvalla.


Gå upp och pröva dina vingar på Flygvapenmuseum
Nu föreslår vi att du tar dig ytterligare en bit västerut, till Flygvapenmuseum. Här är det lätt att förstå varför vi är en känd flygstad. Det finns en unik samling av militärflygplan från 1900-talets början och framåt. Förutom att titta runt kan man sätta sig i en flygsimulator och ge sig iväg upp i himlen. Det finns även många aktiviteter för barnen. De kan till exempel hjälpa maskotarna Drakel och Viggo att bygga flygplan och lära sig flyga.


Besök Tornby, ett gigantiskt köpcentrum
En shoppingtur på Tornby startar med fördel med lunch på någon av restaurangerna där. Ikea med Ikanohuset är ett köpcentrum med över 50 butiker. På Tornby finns dessutom byggvaruhus, sport- och möbelaffärer. På väg till eller från området bör du inte missa "ur-rondellhunden" gjord av konstnären Stina Opitz

En bit mat i city, ett biobesök eller något evenemang på någon av våra konsertarenor är en bra avslutning på dagen.


Beundra slusstrappan på Göta Kanal i Berg
Är vädret fint föreslår vi en dag vid något av de vatten som omger Linköping. Göta kanal är kanske mest känd. Öppen från början av maj till slutet av september. Åk ut till Bergs slussar, titta på den fantastiska slusstrappan med sina elva slussar i Göta Kanal. Är det badväder kan man hoppa i sjön Roxen vid Bergsbadet i närheten. Den som vill kan ta en härlig dagstur med båt tur och retur till Borensberg.


En dagstur kan man även göra på Kinda kanal och för att gå ombord tar man sig till tullbron nära Resecentrum. Mat kan du få under färden till Rimforsa. Buss eller tåg tillbaka ingår i biljetten. En annan idé är att ta en långpromenad - det finns många broar för att välja sida. Tanneforsslussen är populär - vacker omgivning och bra servering. En annan pärla är Åbacka Café - inrymt i ett rött litet torp där man får hembakta bullar och kakor.


Framåt kvällen föreslår vi en tur till de vackra kvarteren kring Linköpings Domkyrka. För den som vill lära sig mer om stadens spännande historia rekommenderar vi Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum som ligger mittemot Domkyrkan. Den nöjeslystne bör hålla sig till det pulserande nattlivet kring Ågatan och Stora torget på kvällen.


Upplev Tinnerö eklandskap
I Linköping är det aldrig långt till vare sig slätten, vattnet eller den kuperade terrängen. Tinnerö eklandskap är ett kombinerat natur- och kulturreservat som ligger strax söder om staden. Förr ett militärt övningsområde, i dag ett omväxlande odlingslandskap med ängar och hagar som har ett rikt växt- och djurliv och mängder av de vackra ekar som är ett signum för trakten. Den som är intresserad av militärhistoria kan passa på att besöka Garnisonsmuseet som ligger på vägen tillbaka mot centrum. Ta sedan sikte på att sitta ner och njuta en stund i Trädgårdsföreningen, Linköpings gröna oas beläget mitt i city. Är matsäcken slut går det bra att äta lunch här. Till exempel i Tropikhuset, på Brasserie Britto eller i Belvederen.


Nu hoppas vi att ni har haft några givande dagar i Linköping och att ni inspirerats att komma tillbaka för att göra allt ni inte hann med den här gången!

Linköping en regnig sommardag

Om sommarregnet väcker dig på morgonen och den planerade badutflykten till Roxen i Berg eller Stora Rängen i Bestorp inte lockar längre gäller det att hitta på något annat trevligt.

Om du ändå var på väg till Göta kanal i Berg kan vi föreslå ett besök på Museihuset i Ljung istället, Skandinaviens största motorbåts- och leksaksbilsmuseum som även innehåller en stor, delvis antik, modelljärnväg. Motorbåtsmuseet är klassat som ett av världens fem förnämsta veteranbåtsmuseer och samlingen med 9 000 leksaksbilar tillhör också världseliten. Ägaren själv blev utnämnd till årets samlare 2011.

När du ändå är i krokarna så är även Kulla Kornettgård väl värd en visit. Det är en privat samling med tusentals föremål från svunna tider. Ett gammaldags kök, café och herr- och damfrisereringar från 1950- och 60-talen, kameror, telefoner och mycket annat finns att beskåda.

På vägen tillbaka till stan, stanna gärna till i Vreta kloster och titta in i den vackra medeltida kyrkan som uppfördes på 1100-talet. Den omges av ruinerna efter det benediktinska nunnekloster som grundades under samma period som kyrkan. Klostret var det första i Sverige. Hoppas att solen tittar fram så att du kan njuta av den vackra vyn över fälten ner mot Roxen när du vänder tillbaka till stan.

Shopping i  city eller ett besök på Datamuseet IT- ceum
Strax innan du kör in i Linköping passerar du Sveriges näst största handelscentrum Tornby. Bara i själva i-HUSET finns förutom IKEA över 60 butiker. Mode, teknik, dagligvaror, hus & hem, service, cafe & restauranger och mycket annat. Även om det går buss hit från stan är det allra lättast att komma med bil. I övriga butiker i området kan du hitta möbler och annan inredning, vitvaror, leksaker, el och hushållsartiklar, byggvaruhus, Biltema, stora sportaffärer, el-, hushållsartiklar och datorer.

Är du förresten intresserad av datorer? IT-ceum är ett datamuseum med målet att dokumentera, bevara och beskriva svensk IT-historia. Museet ligger i samma byggnad som Östergötlands museum.

Busa på Busfabriken eller Leos Lekland
Låter inte Busfabriken eller Leos Leklands som något väldigt kul? Busfabriken ligger på Vimarkagatan i närheten av Linköpings flygplats, har öppet varje dag och passar för barn upp till 13 år. Busfabriken är ett inomhuslekland på 3 000 kvadratmeter. Leos Lekand ligger på Svedengatan i Tornyområdet.

På båda ställen kan du åka jätterutschkanor, krypa i rör och gångar, springa, hoppa, busa och leka bland klätterställningar, bollhav och studsmattor. Medan barnen far runt kan de vuxna koppla av i serveringen.

Fenomenmagasinet ligger i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Det är ett upplevelsecentrum i tre våningar med över 200 experiment inom naturvetenskap och teknik. Allt ifrån hur örat fungerar till hur men slussar i Göta kanal. Man kan även prova att sitta som pilot i ett Saab 2000-plan. Nyfikenhet är det enda som krävs för att uppskatta att få testa, undersöka och laborera för att få ökad kunskap om vardagliga fenomen.

Ett besök i Cloettas chokladbod som ligger alldeles intill kan väl vara en bra avslutning på dagen.

Prison Island Linköping
Prison Island är det senaste och häftigaste Prison Island i Sverige. Ett helt unikt fängelseäventyr med utmaningar för alla från tio år och uppåt, yngre barn är välkomna tillsammans med äldre vuxna. Här finns allt för en oförglömlig upplevelse. Kluriga fängelseceller, café, omklädningsrum med dusch och konferensmöjligheter. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans. Samarbeta, ha kul och samla så många poäng ni kan. Allt är möjligt och bästa laget vinner alltid!

Yoump
Och som om detta inte vore nog varför inte testa Yoump! Yoump är en stor sport- och nöjesarena där gravitationslagen har upphört att existera. Explore gravity och känn den totala rörelsefriheten i en lokal med trampoliner från vägg till vägg! Yoump hittar du på Östra Svedengatan i Tornbyområdet.

Upptäck Eklandskapet

I trakterna söder om Linköping finns det ett ovanligt stort antal ekar. Ja, det finns så många att området kallas för Eklandskapet. För den naturintresserade finns det flera goda anledningar till att göra en eller flera utflykter till detta Europas viktigaste område för den biologiska mångfald som är knuten till eken.


Att det finns så många exemplar av detta träd just här beror på att de bördiga dalgångarna här passar såväl eken som andra ädellövträd. De steniga berg- och moränkullarna har också bidragit till att marken inte är så uppodlad som på slätten i stadens övriga väderstreck.


De centrala delarna av Eklandskapet ligger kring godsen Brokind, Bjärka-Säby och Sturefors. Den nordligaste delen, Tinnerö, går ända fram till utkanten av själva staden.


Följ med - vi utlovar såväl flera skönhetsupplevelser som intressanta upptäckter. Över tusen olika arter, framför allt insekter, är knutna till de i bland flera hundra år gamla träden. Den som har tur kan få syn på dårgräsfjärilar, exoxar och läderbaggar. Eklandskapet är utpekat som riksintresse för natur- och kulturminnesvården och friluftslivet.

Smaka på östgötamat

I Linköping bor vi omgivna av åkrar på alla sidor. Vår stad ligger vackert belägen mitt på den bördiga Östgötaslätten där produktionen av livsmedel är högre än på många andra ställen. Både som invånare och besökare kan du njuta av ett stort utbud lokalproducerade mat. Den kan du antingen handla i någon av gårdsbutikerna eller avnjuta på krogen.


Östgötamat (www.ostgotamat.se) är en portal för mat, råvaror och upplevelser och där kan du hitta många spännande producenter, gårdsbutiker och krogar.


Frasiga raggmunkar
Där kan man till exempel läsa om att landskapets nationalrätt är frasig raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt. Och det är ingen tillfällighet, för ända sedan potatisen kom till Sverige har Östergötland varit en stor potatisproducent. Vi har dessutom alltid varit stora producenter av fläskkött och det finns gott om lingon i våra skogar. Redan på 1800-talet var rätten en favorit.


Undrar du hur den tillagas? En riktig östgötsk raggmunk är stekt på råriven östgötapotatis i en munkpanna där fläsket först stekts i lagom tjocka skivor. Det är stekflottet som ger potatisen den äkta frasigheten. Det är dock viktigt att du inte fyller botten på hela pannan med den rivna potatissmeten. Den ska bara täcka halva ytan och vändas när den första sidan fått den rätta frasigheten.


Om du är i Linköping en tisdag, då flera av stadens lunchrestauranger serverar raggmunk, får du vara beredd att få stå i kö i väntan på ett ledigt bord.