#24timmarhosgrannen: 7 weekendtips i Örebro

Slott, natur och ljuvliga smaker mitt ute i skogen eller vid Hjälmarens strand. Det är några av alla de upplevelser som Örebro kan erbjuda under den härliga hösten. Fler skönt höstiga tips hittar du på visitorebro.se.

1. Njut av kardemummabullar på Jeremiabageriet i Wadköping

Kanske är de Örebros mest berömda bullar. Helt säkert är de bakade på närproducerade råvaror. Garanterat är de en ljuvlig avslutning på en härlig höstpromenad i friluftsmuseet Wadköping. Det handlar om Jeremiabageriets kardemummabullar Varje dag avnjuts de av både örebroare och långväga gäster. Gärna med en kopp nybryggt kaffe. Eller en rykande het kopp te där både kopp och innehåll ger välbehövlig värme i den kalla oktoberluften.

2. Möt Lilla Spöket Laban på Örebro slott

Förra året fick Örebro slott en ny hyresgäst när Lilla Spöket Laban flyttade in. I år får han sällskap av Lillprins Bus. Tillsammans bjuder de in dig till slottet Gomorronsol där de behöver hjälp med att lösa en riktigt klurig klurighet. När ni lyckats lösa gåtan väntar fler upplevelser i Barnens slottstorn. Laban och Bus bjuder in under helger i oktober och hela höstlovet. Men de är populära, så boka gärna dina biljetter i förväg.

3. Upptäck krogen som inte finns

Den finns inte. Men gör det ändå. Plötsligt dyker den upp och serverar allsköns läckerheter, det mesta tillagat på lokala råvaror. När Krogen som inte finns faktiskt gör det, finns den i lilla Närkesberg. I en lada, mitt i de djupa skogarna i gränslandet mellan Närke och Östergötland. I höst finns den de flesta helger i oktober och november, dessutom serveras julbord. Kolla datum på hemsidan och boka bord i tid via länken nedan.

Psst! Vardagar lunchtid finns krogen plötsligt i form av ett klassiskt sextiotalsgatukök i Hallsberg. Fast food på ett helt annat sätt än du är van vid.

4. Upplev rusk och romantik på Örebro slott

Hösten är en tid för både rusk och romantik. Under lördagar i oktober kan du kombinera de båda på Örebro slott. I dess dunkla salar och vrår har många säregna, sällan berättade, episoder ur den gamla vasaborgens långa och brokiga historia utspelats. Eller hör du till dem som trivs som bäst när du känner kalla kårar utmed ryggraden? Då är spökvandringarna i allhelgonatid något för dig. Oavsett vilken rusknivå du väljer, skynda dig att boka. Slottets rysligheter lockar många och antalet platser är begränsat.

5. Relaxa på Gustavsvik

Ibland vill man bara fly vardagen och njuta en stund. Slå sig ner i en fåtölj i en stor inbjudande lounge, känna värmen och svalka sig med en cocktail. Beställa in något gott på tallriken och boka tid för en skön massage. Allt detta hittar du på relaxen på Gustavsvik. Plus ång- och torrbastu, bubbelpool och gott om platser för skönt häng. För långsamt tempo för din smak? Kastar du dig hellre ut i vilda vattenforsar och hisnande vattenrutschbanor? Då är det bara att välja Lost City på andra sidan glasväggen. Ett upplevelsebad där du garanterat inte kommer att sitta still.

6. Njut av skogspromenader och mysfika

Den flacka Närkeslätten kantas av stora, härliga skogar. Skogar som lockar som mest de dagar då höstluften är som allra krispigast. Packa ryggsäcken och ge dig ut på en dagstur på någon av vandringslederna. Kanske rundslingan runt Rusakulan i Kilsbergen? 250 meter ovan slätten har du en magnifik utsikt. Vill du ha högre tempo på naturupplevelserna? Lugn. Här finns ett av Sveriges största ledsystem för mountainbike. Efter en dag i skogen passar det bra med en fika på ett café på landsbygden. Mysiga Rönne kapell eller charmiga Tant Grön är två alternativ.

7. Skäm bort dig vid Hjälmarens strand

Det var ju det där med att skämma bort sig. Visst behöver man det lite extra på hösten? Katrinelund, två mil öster om Örebro, precis intill Hjälmarens strand, är en perfekt plats för skön avkoppling på en plats som gör sig extra bra i höstskrud. Promenera genom prasslande höstlöv ner till bryggan. Njut av brisen och låt tiden stanna för en stund. Återvänd sedan till gästgiveriet och sjunk ner i en skön soffa. Skäm bort dina smaklökar med lokalproducerade läckerheter och sov riktigt gott på hotellet intill.

Boka bord och rum i länken nedan
. Krögaren Roger Hjälm och hans personal bara väntar på att få ta emot dig.


#24timmarhosgrannen

#24timmarhosgrannen: 7 weekendtips i Norrköping

Halloween på Kolmårdens djurpark, kulturpärlor i centrala Norrköping med nyöppnade Ståhl Collection, vandring i Kolmårdsskogarna eller varför inte en spa-weekend?  I Norrköping finns mycket att se och ...

#24timmarhosgrannen: 7 weekendtips i Karlstad

I Karlstad finns inte bara trevliga värmlänningar och skön atmosfär – här finns även upplevelser för dig som längtar efter ett avbrott i vardagen. När du bokar en höstweekend i Karlstad kan du uppleva ...