48 timmar i Örebro för livsnjutarna

Smit iväg och skäm bort er några dagar. I Örebro väntar ett kungligt slott, lyxfika, mysig shopping och konstupplevelser. Välkomna hit!

Dag ett: Drottningar på slottet

Skäm bort er med ett fint hotell som passar era smaker. Här finns hotellerbjudanden för dig som är på väg till Örebro! Efter att du har checkat in på hotellet, är det dags att upptäcka Örebro. Byt om till promenadvänliga skor, för nu är det sightseeingtur! Börja med att besöka Örebro slott, det 700-åringen som ståtar mitt i staden. Här har både kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor bott – och nu har de svenska drottningarna flyttat in.

Årets utställning på slottet, Drottningarna, handlar om åtta drottningar i Sverige från 1500-tal till tidigt 1900-tal. I slottets salar visas flera av kostymerna från TV-serien ”Drottningarna” upp. Tillsammans med tidsenlig rekvisita berättar kläderna kvinnornas fascinerande historier.

Dag ett: Växthusfika och kullerstensmys

Fortsätt promenaden längs Svartån så kommer du snart till den vackra Stadsparken. Här kan du ta ett fikastopp i Stadsträdgårdens växthus och sen fortsätta till Örebros ”gamla stan”, Wadköping.

Bland kullerstensgatorna och de gamla, röda trähusen i Wadköping möts dåtid och nutid. Besök Cajsa Wargs museum och titta in hos hantverkarna i kvarteret. På Gamla Örebro kan du äta husman med twist som och njuta av den tidstypiska miljön. Förmodligen känner du redan nu doften av nybakade bullar i Wadköping. Den ljuvliga doften kommer från Jeremiabageriet, som är vida kända för sina kardemummabullar. Men det finns mycket annat gott också. Livet är för kort för bara en fika om dagen!

Dag ett: Relax innan drinkar

Väl tillbaka på hotellet, kan ni passa på att njuta i relaxavdelningen eller softa på rummet. Ladda batterierna inför kvällen – som börjar med drinkar på Makeriet!

Till Makeriet går många örebroare för deras goda cocktails och sköna stämning. Fortsätt sen till restaurang Mojo, som ligger på andra sidan torget. Menyn är en fusion av öst och väst som gör sig särskilt bra som smårätter. Beställ en plocktallrik att dela på och slå er ner under kristallkronorna eller på den blommiga uteserveringen.

Dag två: Långfrukost med sött slut

Unna dig sovmorgon på hotellet och se Örebro vakna till liv utanför fönstret. Efter det väntar långfrukost på hotellet – glöm inte att ta en croissant eller två som efterrätt!

Dags att utforska Örebros shoppingutbud. I det mysiga kvarteret Stallbacken hittar du CE inne ute och Stallbacken design, som båda har fina inredningsdetaljer och produkter till hemmet. Fler butiker med heminredning, kläder och design:

Mr Willow
Impulso
Stilmagasinet
Slottsbutiken på Örebro slott

Nu kurrar det kanske i magen? Lämna shoppingspåsarna på rummet och gå till Saluhallen. Här är det alltid tid för brunch, lunch, fika eller AW! Saluhallen är ett myllrande matmecka utan gränser mellan matställena.

Dag två: Konst

Är konst din grej? Bra, då har du massor att uppleva i Örebro! I centrala Örebro finns flera gallerier och utställningslokaler med konstverk. Galleri Nord ligger på Storgatan och när galleriet startade, 1974, ansågs det fortfarande vara ”norr om stan” – därav namnet. Fortsätt konstrundan med besök på Konsthantverkarna Örebro och upptäck gärna konsten utomhus.

Fler upplevelser i konstens värld finns strax utanför Örebro. Har du bil, åker du på knappa 20 minuter till Sveriges märkligaste sevärdhet – Konst på Hög på Kvarntorpshögen i Kumla. Ett stenkast bort ligger Galleri Örsta, ett arkitektritat galleri mitt på den böljande Närkeslätten.

Dag två: Solsida på Frimis

På Frimurarholmen ligger anrika Frimis, som förvandlas till en beach club sommartid. Njut av middag här medan kvällssolen ännu är varm och härlig. Med utsikt över Örebro slott, maffiga Borgen och vackra Södra Strandgatan är det här verkligen Örebros ”solsida”!

Dag tre: Brunchbonanza på Sveas

Kanske vill du ta frukosten upp på rummet idag? Tar du lång sovmorgon, kan en mjukstart passa bra. Om du råkar sova bort frukosten är det ingen fara, för på Sveas bistro vid mysiga Stallbacken finns en helgbrunch som du kan njuta av länge.

Dag tre: Gårdsbutiker och lokala smaker

Charmiga butiker på landet och lokala godsaker finns det gott om utanför Örebro. Innan du åker hem, passa på att stanna till vid några av gårdsbutikerna och fynda såväl antikviteter, grönsaker, kläder och inredningsdetaljer. Norr om Örebro finns Vingeltorpets gårdsbutik och söderut ligger den välkända retrobutiken Linne och lump. Österut finns mysiga gårdsbutiken Boliders och den välsorterade loppisen Lilla Grodans loppis. Åker du västerut är Tant Gröns vackra, grönskande butik ett måste innan hemfärden.

 


Besök även grannarna...

Sköna dagar för livsnjutare i soliga Karlstad

Karlstad är en stor-liten stad. Stor nog för att ha ett brett utbud men liten nog för att allt ska kännas gemytligt och inom promenadavstånd i stadskärnan. Här har vi alltid sol i sinnet och det blåa ...