Sköna dagar för livsnjutare i soliga Karlstad

Karlstad är en stor-liten stad. Stor nog för att ha ett brett utbud men liten nog för att allt ska kännas gemytligt och inom promenadavstånd i stadskärnan. Här har vi alltid sol i sinnet och det blåa vattnet är alltid nära och ger en härlig atmosfär.

Njutning för alla 

Börja ditt besök med att checka in på helt nybyggda Vana Spa på Elite Stadshotellet. Här kan ni njuta av olika behandlingar, pool, Hamam och bastu. Allt i en rogivande och avkopplande miljö med utsikt över Klarälven. 

Efter några timmars avkoppling är det dags för kvällens middag på Tryckeriet. Restaurangen fokuserar på lokala råvaror och högklassiga drycker i en avslappnad miljö. Efter middagen är det dags för övernattning på något av hotellen. Flera av hotellen i Karlstad erbjuder rabatt på sitt boende för dig som vill spendera 48 timmar här. Läs mer här: Hotellerbjudande 48 timmar hos grannen | Visit Karlstad

Akvareller i världsklass 

Börja dagen med den härliga frukostbuffén. Njut av sällskapet och ta en riktigt lång frukost där du slipper undan vardagens stress. Dagens första aktivitet blir ett besök på Sandgrund Lars Lerin, för i Karlstad hittar du hela Sveriges älsklingskonstnär! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund. Här kan du njuta av hans storslagna målningar ofta inspirerade av natur, resor och människor. I konsthallen finns också en museibutik där du hittar böcker, posters och vykort som bara säljs här. För den fikasugne finns även ett kafé och konsthallen har också plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk. 

Lunchen intas på någon av restaurangerna utmed Kungsgatan, en kort promenad från konsthallen. Här kan du välja på italienskt, husmanskost och massor av annat gott. Efter lunchen tar ni en promenad från centrum, passerar domkyrkan och går vidare till stadsdelen Haga. Här finns second hand, retro och vintage för dig som vill göra riktiga fynd. Om du gillar genuina butiker med inredning, kläder och möbler kommer du att trivas i Haga, en av Karlstads äldsta stadsdelar. 

Upplev Karlstad från vattnet 

Fortsätt promenaden till Inre hamn och ta båtbussen klockan 15.30. Båtbussens olika turer tar dig enkelt ut på både Klarälven och Vänern. Det passar väldigt bra att uppleva en Karlstad som är byggd på vattnet från just vattnet. Det finns flera turer som går både i älven och ut på Vänern. Just den här turen, linje 92, är en guidad rundtur och du får lära dig mer om Karlstad under färden. Boka din plats i förväg på https://batbuss.azurewebsites.net/ 

Båtbussen återvänder till Inre hamn runt klockan 17 och då passar det bra med middag på någon av restaurangerna längs bryggorna. Här finns bland annat microbryggeriet Good Guys med ölprovning och goda pizzor, spännande sharing plates på Olssons Bazar eller mat och dryck i magiska kombinationer på Naviero vinbar. Efter en heldag med Karlstads olika aktiviteter väntar nu en god natts sömn. 

Natur och kultur 

Om du reser till Karlstad i bil så är Rotnäs Gårdsbutik ett mysigt utflyktsmål att besöka innan hemfärd. Här finns ett trevligt café med lantlig känsla strax norr om Karlstad. Du serveras hembakade godsaker eller glass från glasserian och gårdsbutiken har ett noggrant urval av inredningsartiklar. 

Åk sedan tillbaka mot Karlstad men tag av vid Alsters herrgård för en lunch i fin herrgårdsmiljö. På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt kafé och restaurang. Utöver detta kan du ta del av en guidad Frödingpromenad i herrgårdsparken som ges flera gånger varje dag. 

Har du ingen bil? Stanna då kvar i centrum och besök Värmlands Museum. Mitt på Sandgrundsudden bland lekparker, bryggor och vackra promenadstråk och med Sandgrund Lars Lerin som närmaste granne, hittar du detta välbesökta länsmuseum. Efter en stor ombyggnad 2019 finns nu nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer. Avsluta ditt besök med en lunch på museets vackra restaurang Matbruket. På denna White Guide-omnämnda restaurang är maten verkligen en upplevelse i sig och du lämnar Karlstad med nya minnen i och sol i sinnet. 


Besök även grannarna...