Norrköping för livsnjutaren – Kultur, mat, skärgård och slott

Norrköping har ett brett utbud för livsnjutaren. Här kan ni kombinera ett besök med citypuls och kulturella upplevelser till en avkopplande dag i skärgården eller längs Göta kanal. Här är vårt förslag på hur ni spenderar 48 timmar i Norrköping – eller lite mer…..

Stadspuls och kulturella sevärdheter i city

Börja er semester i Norrköping med att ta del av stadens puls. Med en blandning av imponerande, historiska miljöer som fått nytt liv, spännande museum, bra shopping och ett stort restaurangutbud så finns allt ni kan önska er för en lyckad dag.  

Konst och kultur är en stor del av Norrköping. Börja med att besöka Norrköpings Konstmuseum, som har en stor samling av svensk konst med tyngdpunkt på modernism. Ladda sedan ner appen Norrköping Go och hitta offentlig konst på er väg till nyöppnade Ståhl Collection, en privat och unik konstsamling i världsklass för samtidskonst. 

Mys i Knäppingsborg

Innan ni fortsätter er kulturrunda och vandring i Industrilandskapet, föreslår vi en kaffe eller lunch i kvarteret Knäppingsborg.  Njut av de små torgen med uteserveringar och butiker och den fina utsmyckningen med gigantiska fjärilar. Man får nästan en känsla av att vara utomlands. 

Kulturella upplevelser i Industrilandskapet

Mätta och belåtna väntar nu Industrilandskapet med Motala Ström forsande mellan de vackra gula industribyggnaderna. Mycket Instagramvänligt!  Här hittar ni Norrköpings stadsmuseum, som i år är utnämnt till Årets Museum. De erbjuder ett gediget program med stadsvandringar och visningar av olika slag under hela sommaren  

Arbetets Museum ligger precis intill. Den karaktäristiska byggnaden, kallad för Strykjärnet, är en av Norrköpings mest kända byggnader.  Ytterligare lite längre uppströms ligger också Visualiseringscenter C, ett digitalt Science Center med interaktiva utställningar och en domteater med spännande föreställningar.   

Efter alla dessa kulturella intryck är det dags att checka in på något av stadens hotell. Flera av hotellen erbjuder rabatt på sitt boende för er som vill spendera 48 timmar här, läs mer här Kampanjerbjudande 48 timmar

På kvällen njuter ni av god mat och dryck på någon av våra uteserveringar. Kanske väljer ni någon av restaurangerna i Gamla stan eller varför inte strosa längs Motala Ström för en drink med utsikt över vattnet.  Vi har restauranger av hög kvalité och flera stycken som har omnämnande i White Guide

Arkösund – vår skärgårdspärla

Från en dag med citypuls, så rekommenderar vi ett avkopplande skärgårdsbesök i Arkösund, Norrköpings skärgårdspärla.  Antingen väljer ni en heldag på havet med Skärgårdslinjen där ni får uppleva Östgötaskärgården, som förutom Arkösund består av St Anna och Gryts skärgårdar. Ni tar er ut bland kobbar och skär och besöker öar som Kopparholmarna, Ämtö och Harstena. 

Eller så stannar ni till på någon av alla gårdsbutiker ni passerar på er väg över Vikbolandet ut mot Arkösund. Väl framme kan ni avnjuta en lunch på Arkösunds Hotells stora veranda eller köpa med en glass och strosa längs bryggvandringen ut på badholmarna för lite sol och bad.

Efter en dag vid havet passar det bra med middag inne i Norrköping och den här kvällen kanske ni väljer någon av restaurangerna runt Industrilandskapet och Västgötegatan, eller Västgötebacken som vi säger i Norrköping.

En blandning av kulturhistoria och vatten – Löfstad slott och Göta kanal

I dag beger ni er mot Löfstad slott, som ligger längs E4:an mellan Norrköping och Linköping. Löfstad slott har anor från 1600-talet och är i dag bevarat och ser likadant ut som det gjorde vid den sista ägarinnan Emelie Pipers bortgång 1926. Idag kan ni gå på visning i slottet, strosa i parken, äta på värdshuset eller fika och handla blommor i den tillhörande handelsträdgården.

Efter besöket på Löfstad, så rekommenderar vi att ni fortsätter mot Göta kanal och Norsholm. Göta kanal är en av Sveriges mest kända turistattraktioner och har utsetts till Sveriges och årtusendets största byggnadsverk. Det går såklart inte att missa. Strosa längs med kanalen, titta på båtlivet och ät något gott på någon av de mysiga serveringarna. 

När ni ändå är på väg söderut kan ni sedan passa på att koppla på 48 timmar hos grannen Linköping.


Besök även grannarna...

Sköna dagar för livsnjutare i soliga Karlstad

Karlstad är en stor-liten stad. Stor nog för att ha ett brett utbud men liten nog för att allt ska kännas gemytligt och inom promenadavstånd i stadskärnan. Här har vi alltid sol i sinnet och det blåa ...