Valborgseld som brinner i närheten av en sjö

Fira Valborg och våren!

Den 30 april kl. 15.00 hälsas media och allmänheten välkomna till Borggården vid Linköpings slott för Valborgsmässofirande och mösspåtagning. Linköpings Studentsångare bjuder på vårsång och Östergötlands Landshövding, Elisabeth Nilsson, välkomnar våren en sista gång innan hon i augusti avslutar sitt uppdrag. Nytt för i år är att firandet även går att följa online.

0 kr
30/04
Borggården

Läs mer om valborgsfirandet

Den 30 april kl. 15.00 hälsas media och allmänheten välkomna till Borggården vid Linköpings slott för Valborgsmässofirande och mösspåtagning. Linköpings Studentsångare bjuder på vårsång och Östergötlands Landshövding, Elisabeth Nilsson, välkomnar våren en sista gång innan hon i augusti avslutar sitt uppdrag.

Nytt för i år är att firandet även går att följa online. 

Linköpings Studentsångare är en stor del av Valborgstraditionen i Linköping och har ända sedan 1974 haft mösspåtagning och sjungit in våren på Borggården vid Linköpings slott. I år är ett speciellt år eftersom Elisabeth Nilsson gör sitt sista år som Landshövding i Östergötland. I augusti lämnar hon över till sin efterträdare, Carl Fredrik Graf.

Det blir åttonde året jag firar in våren här på Borggården och visst kommer det bli lite vemodigt när det är sista gången som Landshövding. Men det är en härlig tillställning, våren är här, det är högklassig musik, glada studenter, stolta föräldrar och massor av åskådare. En dag jag ser fram emot, säger Elisabeth Nilsson.

Ett Valborgssfirande för alla 
I år har Linköpings Studentsångare även valt att sända Valborgsfirandet online.

Det finns många som av en eller annan anledning inte har möjlighet att vara med oss på plats på Borggården. Vi tycker det är viktig att alla som vill får möjlighet att ta del av denna härliga tradition, och har därför valt att också livesända vårt Valborgsfirande. Det kommer dessutom finnas kvar på Youtube för den som vill se i efterhand, säger Christina Hörnell, dirigent, Linköpings Studentsångare.  

Linköpings Studentsångare och Valborg 
Linköpings Studentsångare bildades 1972, och har sedan 1974 nästintill varje år firat in våren på Valborgsmässoafton i Linköping. Enligt Nordiska Museet kommer traditionen ursprungligen från en historia om abbedissan Sankta Walpurgis, även kallad Valborg, som levde på 700-talet. Förutom att hon helgonförklarades den första maj, var det också en profan festdag och bland annat hölls bystämmor med nyval av åldermän, och dagen innan samlades folket för fest. Traditionen fördes till Sverige av tyskarna under medeltiden. I Tyskland såg man Valborg som en tid för häxsabbat, varifrån man tror att traditionen av att tända eldar kommer från.

Att fira Valborg och sjunga in våren är en gammal tradition i den akademiska världen. Studenterna vid Linköpings universitet firar denna dag med lekar, parad tillsammans med studentorkestern LiTHe Blås från torget vid S:t Lars kyrka till Borggården, körsång med Linköpings Studentsångare, mösspåtagning, middag och fest.

Utöver vårtal från Landshövding Elisabeth Nilsson och körsång från Linköpings Studentsångare, vårtalar även kårordförande för Consensus på Linköpings universitet, Jacob Larsson. 

Media och allmänheten hälsas varmt välkomna till årets Valborgfirande!

Datum: måndag den 30 april kl. 15.00
Plats: Borggården, Linköpings slott

Valborgsfirandet är gratis. Det går även att följa live eller se i efterhand här  (extern länk öppnas i nytt fönster)

Program

Måndag 30/4
kl 15.00, Våren hälsas välkommen på Borggården
Linköpings Studentsångare hälsar våren välkommen. Traditionella vårtal, vårsånger och mösspåtagning.
 

kl ca 20.15-21.15, Valborgsmässofirande vid Tannefors slussar
kl 20.15 Musikkåren Alla Breve uppträder.
kl 20.45 Akademiska kören sjunger vårsånger.
kl 21.00 Vårtal av kanalhistoriker Joakim Johansson och valborgsmässobålet tänds av Linköpings Kanotklubb.
kl 21.15 avslutning med valborgsfyrverkeri.
 

Tisdag 1 maj
kl 9.00-10.00, Skolmusikkåren spelar
kl 9.00 Vårmarsch från Abisko till Borggården.
kl 9.30-10.00 Musik på Borggården.
 

kl 12.00, Vårkonsert Linköping Symphonic Band
Kryddbodtorget, Friluftsmuseet Gamla Linköping
 

Stort TACK till sponsorer för arbetsinsatser och bidrag vid Valborgsfirandet vid Tannefors slussar: ICA Kvantum Signalen, Linköpings Kanotklubb, AB Kinda Kanal, Café Tannefors slussar, Idrott och Service, Linköpings kommun. Sist men inte minst TACK till Lions Club Linköping/Valla.

 
 


Borggården
582 28 Linköping