Cykelsemestra i Linköping med familjen utmed Göta Kanal i sommar!

Låt hela familjen hoppa upp på cykelsadeln i sommar och upptäck den fantastiska miljön längs med Göta Kanal! Under en dag tar ni er på två hjul från Bergs Slussar strax utanför Linköping till slutdestinationen Borensberg med många roliga, goda och häftiga stopp på vägen. Oavsett ålder på barnen finns det olika alternativ som passar hela familjen. Packa matsäcken, hyr era cyklar i Berg eller använd era egna och trampa iväg – svårare än så behöver det inte vara!

Upp på sadeln!

Att cykla längst Göta Kanal är enkelt och ni har hela tiden, med undantag för era avstickare, kanalen under uppsikt. Sträckan är cirka 20 km och har flera toaletter, rastplatser och möjligheter för en fikapaus. 

Ni börjar dagen i Bergs slussar där en av Göta Kanals mäktigaste slusstrappor ligger. Här kan ni spana in hur båtarna slussas upp och ned innan de fridfullt ger sig av mot nästa äventyr – precis som ni! Dags att hoppa upp på sadlarna och låta benen börja jobba – mot Borensberg.

På vägen mot Borensberg passerar ni på en mängd olika besöksmål och sevärdheter, bland annat två akvedukter! Den första kommer ni till redan i Ljungsbro, och det är en riktigt mäktig upplevelse att se båtarna sväva högt över bilarna. Efter att ha sett båtarna nästan sväva cyklar ni vidare och tar sikte mot Björkö 4H-gården strax utanför Ljungsbro. 

På gården, som är en ideell förening, kan ni bland annat träffa många olika sorters djur! Stifta bekantskap med hästarna, fåren, getterna, kaninerna hönsen eller kanske åsnan som finns på gården? I den natursköna miljön erbjuder gården också ledd ponnyridning för den som vill byta ut cykeln för en stund.

God choklad, ett dopp i vattnet och läskande must på vägen!

Efter att ha vinkat hejdå till alla djuren börjar det suga lite i godistarmen på er alla. Vilken tur att Cloettafabriken ligger bara några tramptag bort! I utkanten av Ljungsbro ligger fabriken som 1901 byggdes av bröderna Cloetta och förvandlade samhället till en chokladstad.

I butiken vid fabriken hittar du dina favoriter som Kexchoklad, Center, Polly eller kanske Ahlgrens bilar – det finns något för alla smaker. Fyll på godisförrådet och stoppa lite i fickan innan ni ger er iväg igen, men glöm inte att choklad smälter snabbt så det allra bästa är såklart att stoppa det i munnen direkt! Mums!

Solen steker och ni har alla choklad runt hela munnen – ett bad vore skönt! Precis när tanken om ett bad slår er når ni Ljungbadet vid Ljungsjön i Motala ström. Badplatsen består av en liten sandstrand, stora gräsytor, brygga och grillplats. Perfekt för en liten badpaus! Har ni medhavd matsäck är det ett perfekt tillfälle att duka upp till lunch om det kurrar i magen. Men glöm inte – man får kramp om man badar efter maten (eller hur?), så det är bäst att ni fortsätter er cykeltur efter ni fyllt på med energi! 

Upp på cykeln igen och styr kosan mot nästa stopp – Brunneby Musteri. Här blir en bensträckare och en törstsläckare perfekt då det finns must så det räcker och blir över här. Smaka på den klassiska äppelmusten eller kanske somrig flädersaft? Ta också en titt i den mysiga gårdsbutiken och spana in över 100 produkter från Brunnebys egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. På gården hittar ni även Restaurang Bettina om ni är sugna på något gott tilltugg till den läskande drycken! 

Slutdestinationen är nådd - Borensberg! Sov kvar en natt eller ta båten tillbaka till Berg.

När ni lämnat Brunneby bakom er är det inte långt kvar till slutdestinationen Borensberg. Vill ni inte att den härliga dagen ska ta slut så kan ni alltid välja att stanna en natt eller två på det charmiga vandrarhemmet Glasbruket som ligger strax innan Borensberg. Vandrarhemmet ligger otroligt vackert beläget på en halvö mellan Göta Kanal och Motala Ström och bjuder på många aktiviteter för alla åldrar. Ta en kajak eller kanot och paddla ut eller testa fiskelyckan från bryggan. Vad ni än väljer att göra är miljön omkring Glasbruket fantastisk!

Nu börjar cykeltrippen lida mot sitt slut och det är dags att bege sig mot Berg igen. Ni låter benen få vila och tar er tillbaka till Berg med kanalbåten M/S Wasa Lejon där ni får uppleva Göta Kanal på ett helt annat vis än på cykel. Båten passerar nio slussar och går genom en levande landsbygd med hus från 1700- och 1800-talet. Ni passerar även akvedukterna som ni tidigare spanat in och om det var en häftig upplevelse att se båtarna glida förbi är det en ännu mäktigare upplevelse att befinna sig på båten! Ombord på båten finner ni bar, cafeteria och restaurang, perfekt om ni vill äta något gott till den fina utsikten. Vilket avslut! 

Vi tror och hoppas ni får en härlig minisemester på cykelsadeln och ser fram emot att ha er här snart igen! 


Cykel i Bergs slussar

Hyr cykel i Bergs Slussar

Har du ingen cykel eller har svårt att ta med din egen finns det möjlighet att hyra en cykel i Bergs Slussar! För att garantera en cykel väl på plats rekommenderar vi dig att förboka din cykel, det gör du enklast via uppgifterna här nedan. Vill du hellre vara spontan kontaktar du istället Visit Linköping & Co´s turistinformation. 

Förboka din cykel på Kaffeteriet Cykel:
Kontakta via mail: kaffeterietcykel@gmail.com 
Kontakta via telefon: 070-7565561 

Hyr på dagen/spontanboka:
Kontakta Visit Linköping & Co´s turistinformation, InfoPoint, i Bergs Slussar.
Kontakta på telefon 013-190 00 70 eller via mail info@visitlinkoping.se.
 
Uthämtning av cykeln sker på Visit Linköping & Co’s turistinformation, InfoPoint, i Bergs Slussar. 
 
Priser:
 
Vuxencykel
1 dag    = 200:-
2 dagar = 300:- 
3 dagar = 400:-
4 dagar = 500:-      
5 dagar = 600:-
 
Barnsadel       
1 dag    =   50:-   
2 dagar = 100:-      
3 dagar = 150:-      
4 dagar = 200:-      
5 dagar = 250:-
 
Hjälm
1 dag    =   30:-     
2 dagar =   60:-        
3 dagar =   90:-      
4 dagar = 120:-      
5 dagar = 150:-


Vill du veta mer om tipsen?

Var det något tips som fångade ditt intresse lite extra mycket? Läs då mer på våra samlingssidor för att få den information du behöver inför ditt besök.
Välkommen till Linköping!

Bergs slussar - Göta kanals största attraktion

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar på Göta kanal och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna. Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina 7 ...


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka