Bild på vägskyltar för cykling med hänvisning till Berg och Borensberg

Vill du ha tips på mysiga cykelstråk i Linköping?

Det finns några stråk som ligger oss Linköpingsbor väldigt varmt om hjärtat. Där du och natur blir ett. Oavsett om du tar cykeln ut över dagen, eller tar dig ut på en flerdagars cykelsemester i Linköping, kommer här några mysiga cykelstråk vi varmt rekommenderar.

Ta cykeln ut till Bergs slussar - Linköpings egen oas

Charmiga Bergs Slussar har en av Göta Kanals mäktigaste slusstrappor och ligger bara ett stenkast från Linköping med cykel. Bergs Slussar erbjuder  vandrarhem, stugor, restaurang, café, minigolf och en sommaröppen turistinformation med cykeluthyrning. 

 

En fin cykelväg leder ut från Linköping city, förbi Tornby och IKEA ut mot slätten och vidare med en glittrande sjö, Roxen på höger sida. Behöver du en paus, finns det flera platser att stanna till och spana efter havsörn, rödspov och enkelbeckasin. Strax före Bergs Slussar, besök gärna medeltida Vreta Kloster kyrka och resterna av Sveriges första kloster, också nunnekloster från 1100-talet. 

Vill du vila benen en stund? Ta Roxensnabben!
Från Bergs slussar finns dessutom möjligheten korsa Roxen med hjälp av den lilla cykelbåten RoxenSnabben. Du lastar enkelt på din cykel med tillhörande bagage & därefter är det bara sätta sig i båten och njuta av färden längs med vattnet. Båtresan tar cirka 1 timma och man kan antingen bli avsläppt i Linköping med sitt stora utbud av evenemang, restauranger & spännande besöksmål. Man kan också välja att hoppa av i natursköna Norsholm där cykelleden längs med Göta kanal fortsätter. 

Antal passagerare: 6-8 personer (beroende på packning). Vid större antal ring så hittar vi en lösning. 
Pris: 200 kr/per person (minsta pris 800 kr/resa) Båten måste förbokas!

För mer information och bokning:
Anders Nilsson Telefon: 070-60 60 661

Cykla utmed Göta kanal

En cykeltur längs med Göta Kanal är en naturnära upplevelse. Kanalen har totalt 87 km bilfri väg med många aktiviteter och upplevelser att ta del av. Återupplev alla de dråpligheter som drabbade Lasse Åberg och de andra skådespelarna i den kultklassade filmen Göta Kanal.

 

Mästerverket Göta Kanal skapades under ledning av Baltzar von Platen. Det är en mäktig känsla att tänka sig att hela denna kanal grävts ut för hand. Linköpingssonen Tage Danielssons berömda dikt "De händer som grävde på Göta kanal" klingar i huvudet i takt med cykeldäckens frasande mot underlaget.

Vill du, kan du cykla hela vägen till Borensberg längs kanalen. En mäktig upplevelse är att cykla på akvedukten över vägen som går till Ljungsbro. Missa då inte Ljungs säteri och kyrka. Här ligger bland andra Axel von Fersen d.y. begravd. När du kommit till fram föreslår vi en matbit på smultronstället Värdshuset Göta hotell, byggt 1908.

Övernattningsmöjligheter finns bl a på vandrarhem eller stuga i Berg vid cykelturens början eller slut, och på charmiga vandrarhemmet Glasbruket strax före Borensberg. Väl framme i Borensberg, passa på att avnjuta en god måltid med utsikt över kanalen på anrika värdshuset Göta Hotell byggt 1908.

Har du ingen cykel? Hyr en i Bergs slussar!

Vid Göta Kanals största attraktion Bergs slussar i Linköping kan du hyra cykel och enkelt ta dig en dagstur eller en flerdagarstur och upptäcka kanalen på egen hand.

Förboka din cykel
För att garantera en cykel väl på plats rekommenderar vi dig att förboka din cykel hos Kaffeteriet Cykel.
Förboka via e-post här >
Förboka via telefon här >

Hyr på dagen/spontanhyra
Kontakta Visit Linköping & Co´s turistinformation, Inforpoint, i Bergs slussar.
Kontakta via e-post här >
Kontakta via telefon här >

Uthämtning av cykel sker på Visit Linköping & Co's turistinformation, Inforpoint, i Bergs slussar.
Observera att cykeluthyrningen är öppet under sommarsäsong.

 

Cykelkartor Göta kanal

Cykeguider Göta Kanal
Göta Kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål. För att underlätta din cykeltur oavsett om du vill cykla längs hela Göta Kanal eller bara en viss sträcka rekommenderar vi dig att ta del av Göta Kanals egen karta.
Ladda ner cykelguiderna här

 

Cykelpaket längs Göta kanal

Cykelpaket Göta Kanal
Det finns flera olika cykelpaket att boka för ditt äventyr. För dig som vill cykla Göta Kanal med barn finns också rekommenderade sträckor.
Läs mer om ditt cykelpaket här

Cykla på Östgötaslätten och Roxen Runt

En tur till Flygvapenmuseum kan med fördel kombineras med en vända till Bergs slussar. Då för du också lyckan av att uppleva Östgötaslätten från sin bästa sida. Ta exempelvis turen Malmslätt - Vikingstad - Västerlösa - Ledberg - Berg.

På sommaren breder de gula rapsfälten ut sig, här och där ett kyrktorn som sticker upp. Med den välmående slätten i fokus och den moderna staden i horisonten färdas du längs vägarna. Vinden? Ja, den finns alltid där, men som tur är finns det också medvind.

För de mer vågade finns alltid alternativet Roxen runt. Det innebär 9 mil varierad cykling. Från Linköping norrut via Berg, därefter fortsätter du hela norrsidan av Roxen. Mycket kuperat och mycket vackert. Södersidan av sjön ger mer njutningen av slätt och här går det bra att få riktig fart på tramporna på väg in mot staden.


Cykla i Linköping - Upptäck Linköping på cykel

Cykel är i särklass det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt Linköping. Här finns ca 50 mil cykelväg, varav 10 mil underhålls vintertid, så förutsättningarna för en lyckad cykeltur är riktigt goda! Stadens cykelvägar kantas av naturnära ...