By Bicycle

In Linköping there is every opportunity to get out on a bicycle. There are good cycle tracks both in and outside the central parts of the city. The cycle tracks lead you out into the terrain and countryside. Below you will find different tour suggestions and you can also collect material from Visit Linköpings Tourist Center which is located in St. Larsparken, Storgatan 15.

If you don’t have your own bicycle there are several companies who rent out cycles depending on your requirements. Here below you will also find cycle hire.

På Östgötaslätten och Roxen Runt

En tur till Flygvapenmuseum kan med fördel kombineras med en vända till Bergs slussar. Då för du också lyckan av att uppleva Östgötaslätten från sin bästa sida. Ta exempelvis turen Malmslätt - Vikingstad - Västerlösa - Ledberg - Berg.

På sommaren breder de gula rapsfälten ut sig, här och där ett kyrktorn som sticker upp. Med den välmående slätten i fokus och den moderna staden i horisonten färdas du längs vägarna. Vinden? Ja, den finns alltid där, men som tur är finns det också medvind.

För de mer vågade finns alltid alternativet Roxen runt. Det innebär 9 mil varierad cykling. Från Linköping norrut via Berg, därefter fortsätter du hela norrsidan av Roxen. Mycket kuperat och mycket vackert. Södersidan av sjön ger mer njutningen av slätt och här går det bra att få riktig fart på tramporna på väg in mot staden.

 

Cykla till Bergs slussar

Längs hela sträckan, från Linköpings city ut till Berg med sina slussar, finns en fin cykelväg. Från stan, förbi IKEA och Ikanohuset med alla sina butiker, fortsätter du ut på slätten med sjön Roxen som närmsta granne till höger om dig hela tiden.

Är du intresserad av fåglar så hoppas vi att du har kikaren med dig - för på vägen finns ett par fina ställen där du kan spana efter såväl havsörn som rödspov och enkelbeckasin. Du kan stanna vid Sättuna och Härnaviken (Nybro). Nästan framme i Berg kan du hoppa av cykeln även i Vreta Kloster där det finns en vacker medeltida kyrka och resterna efter Sveriges första kloster, ett benediktinskt nunnekloster från 1100-talet.

Väl framme i Berg finns både glasskiosker, restauranger och serveringar där du kan njuta av välförtjänt vila. Varför inte samtidigt passa på att njuta av skådespelet när båtarna slussas upp och ner för den berömda slusstrappan i Berg? Här är hela 7 slussar sammankopplade och båtarna lyfts eller sänks nästan 20 meter för att kompensera nivåskillnaden till sjön Roxen. Missa inte att titta på det nio meter höga konstverket "Dubbelgångaren" som är uppfört på en vågbrytare nära stranden. När glassen är uppäten kanske det är dags att fortsätta en stund utmed Göta kanal?

 

Cykla utmed Göta kanal

Att cykla längs Göta kanal, detta Sveriges blåa band, är som att förflytta sig tillbaka i tiden.

Antingen några år, med filmerna om kanalerna på näthinnan - och alla dråpligheter som drabbar Lasse Åberg och de andra skådespelarna. Eller till början av 1800-talet då detta mästerverka skapades under ledning av Baltzar von Platen. Det är en mäktig känsla att tänka sig att hela denna kanal grävts ut för hand. Linköpingssonen Tage Danielssons berömda dikt "De händer som grävde på Göta kanal" klingar i huvudet i takt med cykeldäckens frasande mot underlaget.

Det var valkiga, seniga, beniga labbar på valkiga, seniga, beniga grabbar. Tåligt gnagde de hål på sitt fosterlands skal, de händer som grävde på Göta kanal.

Vill du, kan du cykla hela vägen till Borensberg längs kanalen. En mäktig upplevelse är att cykla på akvedukten över vägen som går till Ljungsbro. Missa inte Museihuset, ett par kilometer efter Ljungsbro, fyllt med gamla motorbåtar och leksaksbilar. Missa heller inte Ljungs säteri och kyrka. Här ligger bland andra Axel von Fersen d.y. begravd. När du kommit till fram föreslår vi en matbit på smultronstället Värdshuset Göta hotell, byggt 1908.

Vill du stanna över natt finns det möjlighet till det antingen på värdshuset eller på vandrarhemmet i Glasbruket strax innan Borensberg. När du än ska tillbaka igen föreslår vi att du kör över Motala ström, svänger höger vid kiosken och cyklar tillbaka mot Berg norr om strömmen, via Råby. När du passerar Ljungsbro kanske vi får fresta med ett besök i Cloettafabrikens godisaffär?

 

Cykeluthyrare

Kaffeteriets sommaröppna cykeluthyrning i Bergs Slussar
Hyr en cykel och upplev exempelvis en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal på sträckan mellan Berg och Borensberg.
Cykelvägen följer kanalen i ett stilla fantastiskt landskapet och otroligt sluss system med flera sevärdheter på vägen.
Cykeluthyrningen finns på turistinformationen i Berg slussar, Oscars slussar 1
Telefonnummer för bokning: 0727-139440
E-post: kaffeterietcykel@gmail.com

Hemsidesadress: http://www.gotakanal.se/sv/246186/Cykeluthyrning-i-Borensberg/

City Skomakeri
Skomakare/Cykelservice som hyr ut begagnade cyklar.
Drottninggatan 26
582 25 Linköping
Tel: 013-31 30 80

Cykeläventyr Östergötland
Upplev Östergötland från cykelsadeln. Vi har kvalitetscyklar importerade från Holland utvecklade speciellt för uthyrningsmarknaden. Vi har vägbeskrivningar och färdiga cykelpaket för trevliga dagsutflykter och cykelturer genom det östgötska landskapet och längs Göta kanal. För vanliga cyklar har vi även möjlighet att återlämna på olika platser. För dagsutflykter till flerdagars-turer.
Tel: 076-831 48 25
E-post: info@cykelaventyr.se
Webbsida: http://www.cykelaventyr.se

 

Freja Vandrarhem Bergs slussar
Cykeluthyrning.
Villa Freja
590 76 Vreta Kloster
Tel: 013-39 50 20
E-post: Boka@Freja.Eu
Webbsida: http://www.villafreja.se/