Sagateatern - Föregångerskan

Hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig men kampen för rösträtt och mänskliga rättigheter fortsätter. Catherine Westling kommer till Sagateatern med en monolog som sätter fingret på nutiden genom att ta upp vår historia. Hur var det i den brinnande kampen för den kvinnliga rösträtten?

fr. 50 kr
13/02
Sagateatern

Läs mer om föreställningen

Det närmar sig hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten. I Föregångerskan ser vi Catherine Westling i en ny monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för en rättighet som vi ofta tar för givet men som vi idag mer än någonsin måste värna om. Men hur var det i den brinnande kampen för den kvinnliga rösträtten? Vad hände efteråt? Och vad har hänt på de här hundra åren? Med avstamp i kvinnohistorikern Christina Florins forskning om den växjöbaserade fysikern Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas här på ett spetsigt, roligt och eldande sätt historien om nu och då och det som händer däremellan.

 

Gulli Petrini – fysiker och lärare hemmahörande i Växjö. Ordförande i Växjös rösträttsförening 1904-1914. Satt i riksorganisationen 1914-1921. Flitigt anlitad föredragshållare och skribent. 1906 fick Gulli Petrini sparken från flickskolan i Växjö för att hon sagt att hon trodde på utvecklingsläran. En intensiv strid om denna pågick då i Småland och den striden bidrog starkt till hennes engagemang för tanke-, yttrande- och lärofriheten. Catherine Westling hör sedan många år till Regionteaterns fasta ensemble och har bejublade monologer som Min man David och Var la jag mitt liv bakom sig. Här ger hon sig ut på vägarna igen med en monolog som sätter fingret på nutiden genom att ta upp vår historia

 

Medverkande: Catherine Westling
Manus: Lisa Lindén
Regi: Karin Enberg
Foto: Lina Alriksson, Komposition: Johanna Hörlin /Mustasch
Produktion: Regionteatern Blekinge Kronoberg
 
Speltid: 1 tim (ingen paus).
 
Biljettpriser: Föreställningen är en bjudföreställning till Karils medlemmar. Icke-medlem som vill se föreställningen betalar 150 kr/80/50 kr och blir på så sätt medlem (ordinarie/familjemedlem/<26år). Detta  kan göras på Skådebanan eller på Sagateatern i samband med föreställningen. Man kan även köpa biljetter på www.tickster.com och i så fall får man medlemskap och scenpass i efterhand, genom  att kontakta Skådebanan eller i samband med föreställningen.


Borgmästaregatan 9 582 23 Linköping

Borgmästaregatan 9
582 23 Linköping