Båten Diana som slussar sig längs Göta Kanal i Bergs Slussar i Linköping
Bild på folk på en restaurang i Bergs Slussar, Göta Kanal i Linköping
Människor som tittar på när en båt slussas i Göta Kanal, Bergs Slussar, Linköping
Carl Johans Slusstrappa

Linköpings egen lilla oas – Bergs slussar

Ett stenkast bort från Linköpings centrum hittar du stadens egen lilla oas, Bergs slussar. Njut av båtglada resenärer, underbara sommardagar och smakrika matupplevelser i hamnlivet som myllrar i området sommartid. Tänk vilken lyx att kunna kombinera citypulsen med den lugna hamnidyllen, med bara en cykeltur!

I Bergs slussar finns allt från kulturhistoriska upplevelser, grön natur, smakfullt restaurangliv och slussande båtliv. Hjärtat i Bergs slussar, och även vad som enligt många är själen i hela Göta kanal, är Carl Johans slusstrappa. Trappan imponerar med hela 7 stycken slusstrappor och är kanalens längsta slusstrappa. Här lyfts eller sänks båtar 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn som är en underbar process att bevittna.

Med förstklassig utsikt över Göta Kanal och Bergs slussar kan du avnjuta god mat i gott sällskap på Kanalkrogen restaurang & bar. Föreställ dig att vid solnedgång blicka ut över Göta Kanal tillsammans med någon som du tycker om. Runda av måltiden med en glass på intilliggande glasskiosk och strosa vidare längst hamnlivet.

Vill du övernatta finns det vackert belägna Bergs Slussar Vandrarhem & Stugor slå ro vid.  Här kan du välja mellan att övernatta i rum, stuga eller hyra en ställplats. Passa även på att utmana ditt sällskap på den toppmoderna äventyrsgolfbana som ligger i anslutning till vandrar hemmet där slussområdet är golfens tema!


Cykla till Bergs slussar
Befinner du dig mitt i city och vill ta cykeln ut till Bergs slussar är sträckan inte lång och det finns mycket att se på vägen. Rulla ut på den fina cykelvägen förbi IKEA och Ikanohuset ut mot slätten med sjön Roxen som din cykelkompanjon på höger sida. Behöver du en liten rast på vägen kan du stanna till vid flera fina ställen där du kan spana på såväl havsörn som rödspov och enkelbeckasin. Du kommer även att rulla förbi Vreta Kloster, där det finns en vacker medeltida kyrka och resterna efter Sveriges första kloster och ett nunnekloster från 1100-talet.

Vandring Berg-Borensberg
Har du packat med dig vandringskängorna står du inför ett spännande äventyr om du väljer att vandra sträckan mellan Berg och Borensberg på 20 km. Vandringen sker på grusad dragväg, som är fri från fordon, och du har kanalen till sällskap hela vägen. Under sträckan finns flera rastplatser, toaletter och möjlighet till fika eller lunchstopp. Du kommer att få uppleva saker som visioner vid vattnet som är ett konstprojekt, Vreta klosters kyrka och knalla vidare genom Ljungsbro där du hittar Cloettafabriken. Det finns så mycket att uppleva och se längst denna sträcka och en alldeles unik upplevelse i sig.


Det är något magiskt över sommaren i Bergs slussar som är svår att beskriva med ord. Bäst är om du tar dig en tur dit och upplever platsen när den är som vackrast, under sommartid, first hand. Du kommer inte att bli besviken!

Vill du ha mer information om Bergs Slussar? Klicka här för att läsa mer.


 


Bild på ett rapsfält och en gårdsbutik Väster om Linköping

Sommar i Linköping

Sommaren står runt hörnet och varma soldagar, ljusa nätter och glittrande vatten blir en del av vår vardag. Oavsett om du semestrar eller hemestrar i ...

Par som paddlar i Tannefors Slussar, Linköping

Linköping för den äventyrslystne

När höga temperaturer gassar utanför vår dörr och solen står som högst på himlen, visst låter det uppfriskande med fläktande vindar som leker sig ...

Publik som tittar på en konsert på Borggården med Linköpings Domkyrka i bakgrunden

Linköping för musikälskaren

Känner du hur sommarpulsen har kommit till stan? Ett okontrollerbart sug för livekonserter och dans under bar himmel börjar smyga sig in i kroppen. ...