Kulturlive Linköping

Kultur och fritid livestreamar lokal kultur! Ta del av lokal kultur direkt i datorn, mobilen eller surfplattan!
Vad: Livestream med lokal kultur
När: 26-28 mars, 18:00-21:00

Om Kulturlive

Det är många verksamhetsområden i samhället som drabbas hårt i det tillspetsade läget som vi nu befinner oss i till följd av Covid-19. Våra kulturskapare utstår särskilt tuffa tider då de många gånger jobbar med små ekonomiska marginaler och är helt beroende av uppdrag i form av framträdanden inför publik. Samtidigt är vi många medborgare och kulturälskare som inte har möjlighet, eller kanske vill, vistas i lokaler för sammankomster.

Med ”Kulturlive Linköping” vill Kultur- och fritidsförvaltningen:
• Stötta Linköpings kulturaktörer
• Erbjuda kultur i hemmet online
• Vara ett komplement till inställda arrangemang

Med en livestreamad kulturfest över tre dagar, framförd utan publik, hoppas vi kunna svara mot ovanstående mål.

Det är viktigt att poängtera att med ”Kulturlive Linköping” lägger vi inte fram en lösning för den situation som många kulturskapare befinner sig i, men vi hoppas att med de medel vi förfogar över kan erbjuda ett kreativt, snabbfotat och roligt arrangemang, både för kulturaktörer och medborgare - och som på sikt kan skapa positiva synergier!
Vår ambition är att kunna genomföra den här typen av arrangemang vid flertalet kommande tillfällen under rådande situation. Själva formatet har vi haft med oss på ett idéplan en längre tid oberoende av det nuvarande läget. Faller det väl ut tror vi att det är ett spännande koncept att ta med oss in i framtiden.

Program torsdag 26 mars

• 18:00 Emmy Karlsson - Heavy Metal Knitting

• 18:15 Mattias Hofvendahl - From the Deep Waters of Sleep
► Verket From the Deep Waters of Sleep undersöker, med utgångspunkt i konstnären Bas Jan Aders livsöde, begreppet gravitation.

• 19:00 Johker Scenkonst - Till Min Kära Fiende
► Till min kära fiende kan beskrivas som en brevroman i pjäsform, inte helt olikt A.R. Gurneys Love Letters, där två skådespelare läser brev och annan korrespondens. Den handlar om Alexander, en bortskämd förmögen ung man som träffar sin överkvinna Ylva, en fotokonstnär som brottas med sin skaparångest. Det är två helt olika världar som möts när Alexander skickar ett reklamationsbrev som resulterar i att Ylva får sparken från sitt jobb, och deras liv tar en helt oväntad vändning. Vi får följa deras allt mer absurda brevväxling medan deras känslor pendlar mellan hat och kärlek. Men var kommer det att sluta? Pjäsen är skriven av Bill Corbett och översatt till svenska av Johker Scenkonst.

• 20:30 Nattskräck
► Det mänskliga perspektivet på tillvaron är ofrånkomligt - åtminstone för oss, med våra mänskliga kroppar. Aldrig blir detta så tydligt som när vi tvingas leta mönster där inga står att finna. Oavsett medel - dadaistisk poesi, surrealistisk konst eller kaotiskt oljud - så tvingar NATTSKRÄCK oss att genom överstimulans beakta vår mänsklighet i all dess ofullkomlighet. Att se oss som de biologiska maskiner vi är. Som meningssökande i en meningslös värld. 

Program fredag 27 mars

18:00 Östgötabandet ersätter med Storbandsklassiker!
► I kväll kan ni njuta av skön musik av Östgötamusikens jazzensemble. Östgötabandet spelar sina tolkningar av ett knippe Storbandsklassiker. Vi tänker lite extra på de äldre som nu sitter ensamma. Se att vara uppkopplad, du kommer säkert att känna igen många låtar.

Föreställning ”Styvsystrarna – i skuggan av Askungen” ställs in p.g.a. sjukdom men ersätts istället av en konsert med Östgötabandet!

• 19:00 Teater Imba – Alla kan inte vara bäst
► Alla kan inte vara bäst men alla kan göra sitt bästa! 
Alla har vi fantasi som ibland flyger iväg och då kan till och med den till synes tråkigaste vardagssyssla fyllas av lek och glädje. Alla Kan Inte Vara Bäst är en fantasifylld föreställning om att misslyckas. Hur ett fel kan bli så rätt och med lite påhittighet går det att finna magi runt varje hörn. 
Med endast en clown, en väska och en mopp städar Teater Imba sig igenom denna föreställning med jonglering, trolleri, dans och massor andra konstigheter!

• 20:00 David Gustafsson
► David Gustafsson är en singer-songwriter verksam i Linköping som hittills gett ut tre stycken plattor med eget material. David verkar till största del i en utpräglad Do-It-Yourself-anda och samtliga skivor är inspelade hemma i lägenheten. Genom åren har det blivit ett antal spelningar i Linköping med omnejd, b la som förband till Ola Aurell, Mohlavyr och Staffan Hellstrand. 

På KulturLive den 27/3 kommer David mestadels spela material från sin senaste skiva, "En mygga till blodet", som kom förra året. Utöver det blir det en och annan äldre låt samt en nyskriven (förutsatt att en den hinner skrivas klart i veckan som kommer). Julia Powell (från Kvinnokamp) är med på scen och spelar piano och sjunger på ett antal låtar. "Det ska bli så kul att möta publiken på ett nytt sätt, och jag ser mycket fram emot min första livestreamade spelning", hälsar David.

Program lördag 28 mars

• 18:00 Sånggruppen MEN!
► Sånggruppen Men bildades 1999 av 6 yngre herrar ifrån Studentsångarföreningen i Linköping (dåvarande Lihkören). Nu drygt 20 år senare finns gruppen kvar, men består således av något äldre män – Emil Selse, Mattias Jansson, Claes Johansson, Göran Liffner, Ulf Lindberg och Jakob Vrang. 

Gruppen har blivit mest känd för att hedra den vackra östgötska dialekten, främst genom dialektsången Östgötacasanovan (Kolmårdstroll). Den har nu spelats närmare 2 miljoner gånger på Spotify. De fick även sprida dialekten till hela Sverige då de 2009 var med i underhållningsprogrammet Talang på TV4, och gick från audition, slutaudition till semifinal och ända fram till finalen.

Gruppens signum är underfundiga texter om mer eller mindre självupplevda händelser till egna arrangemang. Oftast är musiken känd, men det händer också att de skriver musiken själva.

• 18:40 Dunia Dance Collective
► Dunia Dance Collective är en grupp av fem dansare verksamma i Linköping, som huvudsakligen fokuserar på danser från Västasien eller MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika), specifikt klassisk och modern persisk dans, orientalisk dans samt danser som är inspirerade av olika folkdanser från regionen (Saidi, Khaleegy, Bandari, Azeri, Gilani, etc). Även om grunden finns i MENA-dansen, så integreras också element från andra dansgenrer och rekvisita i showerna som resulterar i fusion-föreställningar. 

• 19:20 Carcass Fun
CarcassFun är en techno- och house-producent inspirerad av Norrköpings techno och deep housescen, samt 90-talets jungle och madchester-musik. Han producerar låtar med en fin balansgång mellan minimalism och maximalism. 

Uppvuxen i Linköping lärde han sig spela trummor i lågstadiet för att sedan gå en DJ-kurs i högstadiet och därefter börja producera musik. Efter att ha trampat mark utanför kojan på Emmabodafestivalen visste han att det var techno han ville göra. 

• 20:00 BANJEE
► BANJEE är den banbrytande queerklubben i Linköpingsscenen vars syfte är att skapa en fristad i Östergötland för HBTQ+ personer och allierade. BANJEE fyller två år i år och har under dessa år skapat en plattform för musiker, konstnärer och DJs att visa upp deras artisteri och därmed satt ett starkt avtryck på kulturlivet och klubbscenen. 

Under denna timme kommer Assaad från BANJEE att ta över bakom DJ-bänken och köra ett set i ren BANJEE-anda. Det kommer att serveras ett axplock av queer-anthems och moderna bangers. Förvänta er en timme av genre-bending och psykotiska mashups med härliga visuals. Så se till att logga in och joina denna digitala cyberfesten.