Yvonne, Prinsessa av Burgund

Vad är det för fel på Yvonne? Yvonne är inte som man ska vara. Hon gör inte som man borde göra. Och så är hon ful. Väldigt ful. Fel.

Alla i kungadömet, inklusive prinsen själv, tycker att Yvonne är frånstötande. Rentav äcklig. Hon väcker avsky hos alla som träffar henne och så pratar hon inte. Säger inte ett ord. Och ändå vill prinsen gifta sig med henne.

Yvonne, prinsessa av Burgund är en absurt tragikomisk pjäs om människans ofria vilja. Våra handlingar definierar oss och den värld vi lever i. Men om våra handlingar redan är förutbestämda? Låsta som i en lång kedja av händelser beroende på var, när och hur vi föddes. Vilka blir vi då?

I pjäsen undersöker dramatikern Witold Gombrowicz varje situations förutbestämda ekvation. Kan vi egentligen handla annorlunda? Vilka krafter styr våra liv? Yvonne, prinsessa av Burgund är en suverän analys av makt och moral där antimartyren Yvonne blir den katalysator som får människorna runt henne att visa upp sina värsta sidor. Den ofrivilliga kvinnan i en patriarkal värld. Berättelsen om Yvonne visar sig vara en berättelse om oss.

Nora Nilsson, som stått bakom flera uppmärksammade och prisade teateruppsättningar de senaste åren, gör sin Östgötateatern-debut med denna roliga, obehagliga och tankeväckande pjäs.

Fr. 365 kr
26/09
Forumteatern Linköping

Forumteatern
Ågatan 55
Linköping
info@ostgotateatern.se