Fiske

Stora och Lilla Rängen, Järnlunden, Roxen, Ärlången, Kinda Kanal och Göta kanal. Alla dessa är vattendrag i och kring Linköping som ger möjlighet till bra fiske.Här nedan hittar du information hur du lättast köper fiskekort till Linköpings bästa fiskesjöar. Vi har också samlat ihop våra bästa fisketips i en karta så att du enkelt kan hitta just din favoritsjö! 

Digitala fiskekort

Det är väldigt enkelt att köpa fiskekort till sjöarna som ligger i Linköpings kommun. De allra flesta finns på hemsidan & appen ifiske.se som är Sveriges ledande portal för digitala fiskekort.

Här kan du enkelt och smidigt köpa fiskekort online med swish, faktura, bankdosa, sms eller betalkort. Fiskekortet skickas sedan elektroniskt via email & till appen och det finns också möjlighet att få en SMS-avisering direkt till mobilen. 

På deras hemsida och app kan du enkelt söka efter fiskevatten och få mer information som exempelvis kartor, fiskerapporter, fiskarter med mera.

För mer information besök www.ifiske.se

Karta över Linköpings fiskesjöar

Om du är på jakt den perfekta fiskesjön så kan vi glädja dig med att det finns massa sjöar att välja mellan runtom Linköping! För att göra det ännu enklare så har vi tagit fram en Google-karta där vi märkt ut en stor del av alla fiskesjöar som ligger i Linköpings kommun.

Såhär funkar kartan:

Om du klickar på de gröna ikonerna på kartan så får du den mest nödvändiga information så som adress, fiskarter och mer information om sjön & hur man köper fiskekort.

I den grå huvudspalten finns sedan ett par ikoner som gör det desto ännu enklare för er att planera er fisketur:

  • Klicka på första ikonen till vänster för att få upp en lista/sammanställning på alla sjöar och fiskebutiker som finns med på kartan.
  • Klicka på den andra ikonen till höger om du vill dela kartan till vänner och familj via Facebook, Twitter eller mejl.
  • Klicka på den tredje ikonen längst till höger om du har mobilen till hands och vill öppna kartan i Google Maps. Du har då möjlighet att få vägbeskrivning direkt via appen hur du tar dig till platserna; till fots, med cykel eller genom bil- och kollektiv trafik.

 

Guidade fisketurer

Top Catch Fishing Guide
Top Catch Fishing Guide tar dig med på en oförglömlig dag på Roxens blå vidder. Jaga efter stora gäddor och abborrar med gott resultat. De håller även guidningar i övriga av Linköping kommuns fiskrika sjöar.
Besök webbplats

Om fiske i Stora Rängen, Lilla Rängen, Ärlången, Kinda kanal och Roxen

Stora Rängen och Lilla Rängen

Sjöarna Stora och Lilla Rängen ingår i Kinda kanal/Stångåsystemet och är mycket fiskrika, spinnfiskaren kan få både gädda och abborre. Är du metare kan du räkna med att få de flesta vitfiskarterna. På vintern är sjöarna lämpliga för pimpelfiske.

Stora Rängen är en av Linköpings största sjöar och ett omtyckt fiskevatten med arter såsom abborre, gädda, gös och lake. Här lockar platser som Vackrevik, Sjöpärlan, Skarnöhorn, Laxviken och Trätholmen till besök med spö i hand. Många fiskar från båt för att enklare ta sig till någon av sjöns många öar, grund, vikar och sund, men det går också att hitta fina fiskeplatser från land.

Stora och Lilla Rängen ingår i Ärlången-Rengensjöarnas fiskevårdsområde och fiskerättsbevis eller fiskekort behövs för att fiska här. Fiskekort finns att köpa hos Hultins sportfiske i Linköping eller i matvarubutikerna i Sturefors, Bestorp, Grebo och Brokind. Kortet ger dig rätt att fiska i Stora och Lilla Rängen, Ärlången och i Kinda kanal mellan sjöarna. Tillåtna fiskesätt är mete, spinn, pimpel samt dragrodd (ej motor). Fiske får inte ske närmare än 50 meter från annans tomtmark eller brygga eller i närheten av fasta redskap. Kräftfiske är inte tillåtet.

Stångån/Kinda kanal

Sport- och fritidsfiske är fritt för allmänheten året runt i Stångån och Kinda Kanal för nedströmssidan av Slattefors kraftverk till Stångåns mynning i Roxen. Sträckan från Nykvarns sluss ut till Roxen brukar på senhösten vara full med fisk!

Tillåtna redskap här är metspö, pimpelspö, kastspö, haspelspö och flugspö. Fiske är inte tillåtet från broar som används för fordonstrafik samt i anslutning till slussar och närmare än 50 meter från inlopp och utlopp vid vattenkraftverk. Andra platser kan också ha fiskeförbud, det sitter i så fall skyltar där. Här kan du läsa vilka regler som gäller för fiske längs denna sträcka - se till att läsa på innan du ger dig ut och provar fiskelyckan!

Fiskesträckan söder om Slattefors i Kinda kanal ingår i Ärlången-Rengensjöarnas fiskevårdsområde där du behöver fiskekort för att fiska -  läs ovan om var dessa finns att köpa!

 

Roxen

Roxen är en typisk slättlandssjö och är en del av Motala ström som löper tvärs igenom Östergötland från Vättern till Östersjön. Här kan du prova fiskelyckan med kastspö, metspö, flugspö, pimpelspö och ismete (angel)!

I Roxen är det inte tillåtet att fiska asp, vimma eller ål - eventuell fångad fisk måste släppas tillbaka i vattnet direkt. Det är inte heller tillåtet att fiska från broar som upplåts för fordonstrafik, i närheten av vattenkraftverk eller i båthamnar, på båtbryggor, vid badplatser eller närmre än 150 meter från utmärkta fiskeredskap.

Fiske i Roxen omfattas av Roxens fiskevårdsområdesförening (FVOF). Du behöver ett fiskekort för att fiska i Roxen -  dessa finns bl a att köpa hos Sandviks camping, ICA Nära Vretahallen i Berg, Hultins sportfiske eller via www.iFiske.se. Här kan du se alla försäljningsställen. I kortet ingår även fiske i en del av Motala ström, nära Ljungsbro, från mynningen i Roxen upp till första kraftverket. För gränser, se karta på www.roxen.nu

God fiskelycka!


Vill du upptäcka mer av Linköpings natur?

Kanot & kajak - Paddla i Linköping

Ett utmärkt sätt att uppleva Linköping och vår vackra natur är från vattnet. Följ med på en guidad kajaktur, bege dig ut på egen hand eller med en grupp vänner. Det finns många alternativ för ...

Cykla i Linköping - Upptäck Linköping på cykel

Cykel är i särklass det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt Linköping. Här finns ca 50 mil cykelväg, varav 10 mil underhålls vintertid, så förutsättningarna för en lyckad cykeltur är riktigt ...