Östgötaleden
Vad roligt att du vill veta mer om Östgötaledens sträckor i Linköpings Kommun! Beroende på hur pigga ben du har idag kan du välja distans och natur efter våra väl utvalda tips här nedan. Trevlig vandring!
Berg-Linköping/Trädgårdsföreningen, 14 km
Har du inte varit här tidigare så föreslår vi att du tittar dig runt kring de sevärda slussarna i Berg innan du startar promenaden in mot Linköping. Strax efter start passeras Vreta klosters medeltida kyrka och en klosterruin. Är du intresserad av fåglar bör du stanna till vid Svartåmynningens naturreservat vid sjön Roxen. Har du tur kan du få syn på rödspov, havsörn eller pilgrimsfalk.
Sträckan följer sedan huvudsakligen gång- och cykelvägar över östgötaslätten och sedan längs Stångån in till centrala stan. Slutmålet Trädgårdsföreningen från 1859 är en stor lummig park mitt i staden med caféer, Tropikhuset, Naturcentrum m m.
Trädgårdsföreningen-Gamla Linköping, 4 km
Den här sträckan är så pass kort att du kanske inte behöver tänka på matstäck. I stället kan du ta en kopp kaffe medan du är kvar i Trädgårdsföreningen. Sedan går promenaden via grönområdet Magistratshagen som har en lång historia som ängs- och betesmark. Vid en inventering har man hittat 450 olika slags växter här.
Är det öppet på Garnisonsmuseet som du strax passerar så rekommenderar vi ett stopp där om du är intresserad av militärhistoria som sträcker sig från 1542 till 1997. Du går också igenom Vallaskogens naturreservat. Här växer bland annat de ovanliga växterna vippärt och korskoval.
Gamla Linköping är ett fint friluftsmuseum bestående av en levande småstad med hitflyttade hus, olika hantverkare, en handelsbod och mycket annat. Valla fritidsområde har ett populärt stall, lekplats, minigolfbana och vandrarhem.
Djurgården-Vidingsjö, 6 km
Sträckan slingrar sig genom naturreservatet Tinnerö eklandskap med inte bara ekar utan också lövskog. Det är dessutom ett forntida kulturlandskap. Tills i slutet av 1990-talet var här ett militärt övningsområde. Fröberget invid leden är en restaurerad torpmiljö från 1800- talet.
Det finns lokala reservatsleder kring den återskapade Rosenkällasjön där den fågelintresserade kan speja efter svarthakedopping från fågeltornet. Det finns en brygga och plattform som är anpassade för funktionshindrade. Ett par kilometer till och du är framme i Vidingsjö motionscentrum, en anläggning för friluftsmotion, med spår av olika längd. Här finns dusch och toalett, café.
Bjärka Säby-Sätravallen, 11 km
Det går också bra att ha Bjärka-Säby som utgångspunkt för den här sträckan som räknas som medelsvår. Du går på stigar och mindre vägar genom det omväxlande eklandskapet. Strax söder om Bjärka-Säby passerar leden Bjärka-Säby ekäng som är en välhävdad slåtteräng. En kilometer därefter kommer du till Säby Västerskogs naturreservat. Det är en urskogsliknande barrskog med mycket död ved i form av torrakor, högstubbar och lågor. Slutmålet Sätravallen är en konferens- och friluftsanläggning med bad, restaurang, camping och stugor.
Sätravallen-Brokind, 10 km
Den som promenerar här går genom ett omväxlande, lättvandrat, landskap med både löv- och barrskogar, åkrar och hagmarker. Vid Melskog och Galtebo kan man hålla utkik efter de värdefulla hagmarkerna som finns där. Får du ändrade planer och har tillräckligt med matsäck med dig kan du i stället vika av mot Åtvidaberg (22 km) eller Rimforsa (12 km). Ett vindskydd som ligger naturskönt finns vid Nedre Långsjön, en kort bit in på leden mot Rimforsa.
Brokind-Viggeby, 5 km
Den här sträckan utgår från en stor korsning vid riksväg 34 där bussen stannar och där man även kan parkera bilen. Du promenerar på småvägar förbi de vackra ekhagarna i Brokinds naturreservat, passerar Brokinds sluss som alltså ingår i Kinda kanal. Du ser också Brokinds herrgård med sin slottsliknande huvudbyggnad och sina vackra ekonomibyggnader. Viggeby är ett naturreservat där det finns badplatser och vindskydd. Det finns också några och lokala reservatsleder.
Trollegater-Ulrika, 24 km
Den här sträckan blir en riktig långpromenad. Den räkans som medelsvår och går i ett skogslandskap som är ganska kuperat. Trollegaters naturreservat, som ligger i Kinda kommun, är tack vare sina många grottor ett populärt utflyktsmål. Vid Solltorp som ligger nära leden finns en annan känd grotta. Svensbo är en intressant plats. Det är en restaurerad torpmiljö, rik på informationsskyltar så att man kan förstå hur livet tedde sig här i gamla tider. Man kan gå runt områden i en promenadslinga. Det finns även raststuga och toalett. Ett annat historiskt exempel hur det såg ut på ett litet jordbruk i den här södra skogsbygden finns i Öna kulturreservat. Är du trött och behöver sova över i närheten av Ulrika, så finns det en övernattningsstuga på gården Bäck.
Ulrika-Nargöl, 9 km
I det lilla samhället Ulrika finns det affär, café, värdshus och övernattningsmöjligheter. Om du ska går till Nargöl startar du vid hembygdsområdet Källeryd i Ulrika. Sträckan går genom en vacker och småkuperad barrskogsterräng. Du passerar Ycke urskog som är ett naturreservat med urskogskaraktär och där det också finns jättegrytor och gamla källor. Vid Lilla Farsbo finns en rundslinga med kulturinformation. Vindskydd finns på kort avstickare nära Axsjön, ca 5 km väster om Ulrika.