Drönarbild över Carl-Johans slusstrappa i Bergs slussar i Linköping längs Göta kanal.

Bergs slussar - Göta kanals största attraktion

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar på Göta kanal och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna. Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina 7 sammankopplade slussar höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn och slusstrappan är även Göta kanals längsta. I Berg finns ytterligare två dubbelslussar, Oscars sluss och Bergs sluss.

Med egen båt på Göta Kanal 2023

Båttrafik på Göta Kanal
Göta kanal är öppen för båttrafik 4 maj - 30 september 2023, men platsen Bergs slussar är värd ett besök året om.

Fritidsbåtar 
Skepp ohoj! Har du en egen fritidsbåt är det nästan en självklarhet att någon gång i livet färdas i egen takt längs med Göta Kanal. Tänk dig att guppa fram med vågorna i några knop och njuta av båtlivet i denna hamnidyll, kasta ankar och upptäck alla sevärdheter i området! 

Priser och bokning
För att kunna färdas med egen båt längs Göta Kanal behöver du en så kallad kanalbiljett. Priset varierar beroende på storleken på din båt, hur lång sträcka du ska åka och vilken tid på säsongen du åker. 

Kryssningsbåtar på Göta Kanal - Bergs slussar

Att få möjlighet att se de stora kryssningsbåtarna slussas upp- eller nedför den stora Carl Johan slusstrappan är magiskt. Kaptenerna som hanterar någon av de stora kryssningsbåtarna är märkbart erfarna. Men det kan också vara rätt underhållande att titta på de lite mindre vana kaptenerna på fritidsbåtarna när de slussar längs Göta Kanal. Bergs slussar lockar många åskådare och har du tur får du se någon av de klassiska kanalbåtarna Wilhelm Tham, Diana eller Juno slussa sig upp eller nerför Göta kanal.

Med M/S Wasa Lejon mellan Bergs slussar och Borensberg på Göta kanal

Ett fantastiskt sätt att uppleva Göta Kanal är från vattnet. Varför inte ta en kryssning på den vackra sträckan Berg - Borensberg? Kryssningen en väg, tar ca 3,5 timmar. Återresan görs antingen med båt, buss eller cykel. Saknar du egen cykel finns det att hyra via Kaffeteriet i Borensberg och Berg.

M/S Wasa Lejon trafikerar sträckan Bergs slussar - Borensberg - Bergs slussar (avgår kl 10.00 från Berg) under perioden 13 maj - 24 sep 2023. Läs mer och boka här.

Med M/B Stockholm mellan Linköping C och Bergs Slussar

Passagerarbåten M/B Stockholm tillkom till båtsäsongen i Linköping 2022. Båtlinjen knyter samman Linköpings två kanaler, Göta kanal med Kinda kanal, och gör det möjligt att ta sig mellan Bergs slussar och Linköping C vattenvägen. Båten erbjuder tre turer:

- Bergs slussar till Linköping city (75 min)
- Linköping city till Bergs slussar (75 min)
- Guidad tur i Linköping (ca 60 min)

Bergs slussar - Linköping city
Turerna mellan Bergs slussar och Linköping city tar omkring 75 minuter inklusive en slussning i Nykvarns sluss i Kinda kanal. Under sommaren avgår båten två gånger om dagen i vardera riktningen fram till mitten av augusti. Den sista halvan av augusti kommer linjen också att erbjudas, men då med en daglig tur i vardera riktningen under helgerna. M/B Stockholm avgår nedanför slusstrappan Carl Johan. I Linköping C är avgångsplatsen vid Stångs Magasin. Läs mer och boka här.

De klassiska passagerarbåtarna M/S Diana, M/S Wilhelm Tham och M/S Juno

Missa inte de klassiska passagerarbåtarna M/S Diana, M/S Wilhelm Tham och M/S Juno - ett riktigt skådespel att beskåda i slussarna! Dessa turer är mellan 2-6 dagar långa och påbörjas i Stockholm och Göteborg. Här kan du läsa mer om de klassiska passagerarbåtarna.

Hyra cykel i Bergs slussar

Känn vinden fläkta i ditt hår när du tar dig fram längs kanalen på en cykel! I Bergs slussar kan du hyra en egen cykel på turistinformationen via Kaffeteriet. Cykla i vilken riktning du behagar, naturen är häpnadsväckande vilket som! Väljer du att ta en dagstur till Borensberg tur och retur, är det en sträcka på ca 40 km.

Förboka din cykel
För att garantera en cykel väl på plats rekommenderar vi dig att förboka din cykel hos Kaffeteriet Cykel.

Förboka här

Hyr på dagen/spontanhyra
Ibland kan det finnas lediga cyklar för spontanhyra via Visit Linköping & Co´s turistinformation, InfoPoint Bergs slussar.

Vuxencykel
1 dag = 200:-
2 dagar = 400:-
3 dagar = 500:-
4 dagar = 600:-   
5 dagar = 700:-

Barnsadel       
1 dag    =   50:-   
2 dagar = 100:-      
3 dagar = 150:-      
4 dagar = 200:-      
5 dagar = 250:-

Hjälm
1 dag    =   30:-     
2 dagar =   60:-        
3 dagar =   90:-      
4 dagar = 120:-      
5 dagar = 150:-

Turistinformationen - InfoPoint Bergs slussar 

Öppnar 6 maj 2023! 

Välkommen in och besök turistinformationen i Bergs slussar som är öppen under sommartid. Få personlig hjälp med all den information du behöver om området. Du kan även köpa souvenirer här.
Besöksadress: Oscars slussar 2, Vreta kloster
Öppettider: 9-18 under högsäsong samt helger 9-15 helger under för- och eftersäsong

Slussportutställning Göta Kanal - Bergs slussar

Sevärdheter och aktiviteter vid Göta Kanal - Bergs slussar

Det finns mycket att se och göra i området när du gått i hamn i Linköpings egen oas - Bergs slussar. Inte nog med att naturen kring områden är en upplevelse i sig, utan det finns ett flertal sevärdheter du kan passa på att upptäcka vid ditt besök.

Carl Johans slusstrappa
Slusstrappan Carl Johan består av sju sammanhängande slussar som lyfter båtarna 18,8 meter. Övriga slussar i området heter Oscar och Berg. Totalt lyfts båtarna 29,1 meter i Bergs slussar, Göta kanal.

Götas Cafe & Äventyrsgolf >
I anslutning till Götas Café finns den toppmoderna och arkitektritade äventyrsgolfanläggningen med det vackra slussområdet som kuliss. 

Elbilslandet >
I anslutning till Kanalkrogen Delimo finns Elbilslandets ministad som erbjuder bilar, lastbilar, traktorer, tåg, fyrhjulingar, motorcyklar, gaffeltruck och många andra fordon för barnen att välja på. Samtidigt som de får lära sig om regler och skyltar i trafiken på ett lekfullt och roligt sätt. 

Vreta Kloster Kyrka och ruin >
Under högsäsongen finns guidade då du kan lära dig mer om Sveriges äldsta kända kloster! Guidning av grupp beställs på Vreta klosters pastorsexpedition, telefon 013-636 58.

Cloettabutiken i Ljungsbro >
Ett definitivt måste när du är i trakten är ett besök på Cloettas egen butik intill Göta kanal. Vid större sällskap, exempelvis bussresor, vänligen kontakta butiken i förväg på telefonnummer 013-285 375.

Ljungs slott >
Slottet är vackert beläget i en engelsk park mellan Göta kanal och Motala ström. I de omöblerade rummen får besökaren ta del av slottets dramatiska och spännande historia. Slottet är privatägt men visas sommartid av Ljungs slotts bevarande.

Kornettgården >
Är du sugen på att upplevelser från svunna tider, besök Kornettgården, ett museum som består av uppbyggda gamla miljöer och samlingar med tusentals bruksföremål från slutet av 1800-talet till 1908-talet. Vissa kvällar står även sommarteater på programmet!

Slussportutställning Göta Kanal - Bergs slussar
Utställningen "En vacker historia" berättar om de mäktiga slussportar som håller kanalen på plats. Slussportarna står på land i Bergs slussar och här får du veta mer om den tekniska utvecklingen som påverkat slussarna genom åren. Alla slussportar berättar en egen historia om de olika byggnadsteknikerna som använts genom Göta kanals drygt 200-åriga historia. Utställningen innehåller även en inomhusdel som är öppen under högsäsong med samma öppettider som turistinformationen i Berg.

Roxensnabben 
Från Bergs slussar finns dessutom möjligheten korsa Roxen med hjälp av den lilla cykelbåten RoxenSnabben. Du lastar enkelt på din cykel med tillhörande bagage & därefter är det bara sätta sig i båten och njuta av färden längs med vattnet. Båtresan tar cirka 1 timma och man kan antingen bli avsläppt i Linköping med sitt stora utbud av evenemang, restauranger & spännande besöksmål. Man kan också välja att hoppa av i natursköna Norsholm där cykelleden längs med Göta kanal fortsätter. 

Antal passagerare: 6-8 personer (beroende på packning) Vid större antal ring så hittar vi en lösning.
Pris: 200 kr/per person (minsta pris 800 kr/resa) Båten måste förbokas!
För mer information och bokning:
Anders Nilsson Telefon: 070-60 60 661
 
Väster om stan >
I Väster om stan finns några av Linköpings mysigaste utflyktsmål. Tidlös keramik från Ledbergs Krukmakeri. Nybakat bröd och mysigt café hos Boställets Vedugnsbageri. Nyskördade tomater, grönsaker och blommor från Växthuset Rökinge Gård. Lantlig inredning, delikatesser och nybryggt kaffe på Hantverksgården.

Shopping

Skattkammaren >
Stjärnorpsvägen 8, Vreta kloster
+46 (0)708-34 89 91

Ica Vretahallen >
Bergsbadsvägen 1, 590 77 Vreta Kloster
+46 (0) 13-600 81

 

Området kring och med omnejd om Göta kanal har något för alla!

Bild på en maträtt

Äta vid Göta kanal - Bergs slussar

När det börjar kurra i din mage kan du med förstklassig utsikt över Göta kanal och Bergs slussar avnjuta god mat på flera restauranger och caféer. Med sällskap av magisk natur och glada båtresenärer smakar maten nästan ännu bättre i hamnidyll! Välj mellan Kanalkrogen Delimo, Fröken Jenny's Café & Restaurang och Götas Café och Äventyrsgolf! Självklart finns även en glassbod vid kanalen. Smaklig måltid!

Götas Café & Äventyrsgolf

Götas Café & Äventyrsgolf

Ett litet stenkast från Göta Kanal hittar Du Götas Café & Äventyrsgolf som väl får betraktas som hjärtat av den helhet som besökaren möts av i Berg.
Sanviks campings stugby

Övernatta vid Göta kanal - Bergs slussar

Hur lockande låter det inte att ha Göta kanal som din granne i ett dygn eller två? I Bergs slussar kan du övernatta på flera olika sätt. I Berg finns vandrarhem, stugor och ställplatser. Klicka här för att läsa mer >> 

I Berg finns även möjlighet till lyxig Glamping övernattning med magisk utsikt över gästhamnen. Klicka här för att läsa mer >> 

Föredrar du en traditionell camping finns vackra Sandviks Camping ett stycke norr om Berg. Här finns precis som namnet antyder, en nästan vit vacker sandstrand.

Freja Vandrarhem Bergs Slussar

Freja Vandrarhem

Trivsamt och rofyllt vandrarhem på Östgötaslätten, nära Bergs slussar.
Sandviks Camping

Sandviks Camping

10 km från Bergs slussar. Familjecamping vid sjön Roxens norra strand.
rum med en dubbellsäng

Kullagården

Mitt på Östgötaslätten ligger Kullagården, den ekologiska gården som också har ett Bed & Breakfast.

Gustad Bed & Breakfast

Gustad Källgård är ett familjevänligt Bed & Breakfast vackert beläget på den östgötska landsbygden, väl avskilt från stad och trafik men ändå nära ...

Läs mer om Göta Kanal

Hela Göta Kanal är 190 km lång, varav 8,7 mil grävd kanal, med 58 slussar och det finns mycket att se och göra längs vägen. På denna sida har vi endast fokusera på vad Linköping har att erbjuda i denna magiska kanalsträcka - men det finns så mycket mer! 

Vill du veta om om kanalen, dess sevärdheter och transportsätt ta ett besök på Göta Kanals egen hemsida. Vill du cykelsemestra, åka andra fartyg, eller kanske vandra med ett paketerbjudane? Allt finns samlat hos Göta Kanal! Trevlig upptäcksfärd.