En familj, en kvinna, en man & två pojkar som står och ser ner på en telefon.
En utklädd guide som talar inför en publik.

Guidningar i Linköping

När du är i Linköping bör du passa på att gå en rundtur med en riktig guide. En guide som på ett inspirerande sätt kan berätta om olika platser och tidsepoker genom Linköpings historia.

Guidningar

Valen är många - eller vad sägs om en guidad tur genom torg och gator i centrala Linköping, i Gamla Linköpings smala gränder eller varför inte gå en naturvandring i det vackra eklandskapet? Nedan kan du välja mellan olika sorters guidningar beroende på vad du har lust att göra och är intresserad av. 

Linköpings guideklubb 

 • Upplev Linköpings dramatiska förflutna i Linköpings guideklubbs äventyrsrika vandringar som är fulla av historisk skönhet och mörka mysterier.
  Guideklubben erbjuder både öppna och skräddarsydda guidningar för företag, skolor, turister och studenter framförda av deras kunniga, inspirerande guider. Läs mer om Linköpings guideklubb och deras kommande guidningar här

Slott, kloster och kyrkor

Guidningar i Linköpings natur

Guidade båtturer 

Guidade turer i Gamla Linköping 

Guidade visningar på Flygvapenmuseum

Guidning Ljungs slott

Digitala guidningar

Östergötlands museum
Välkommen att upptäcka centrala Linköping tillsammans med Sofia Helin, Marie Göranzon, Gunnar Elfström eller Peter Harryson. Med din egen mobiltelefon som verktyg, har du möjlighet att när det passar dig bäst följa med någon av våra guider på en spännande rundtur. Välj bland 4 vandringar:

 • Medeltidsvandringen
 • Konstrundan
 • Arkitektrundan
 • Från bränd bondby till modern stad

Vandringarna tar ca 60 –90 minuter och startar vid Östergötlands museum. I mobilguiden finns filmer, kartor och en lista med besökspunkter. Du får tillgång till vandringarna via webbadressen: http://ostergotlandsmuseum.se/qrpages/229

Östergötlands museum erbjuder även 4 olika digitala guidningar i det vackra kulturreservatet Öna! Det enda du behöver är din mobiltelefon. På plats kan du scanna in en QR-kod som finns på informationstavlan intill besöksparkeringen. Du kan också hitta och få tillgång till guidningarna på Kulturarv Östergötlands hemsida. De fyra vandringarna är: 

 • Viljans Öna – som är barnens spår. Här får du höra historier från förr och berättelser om det man uppfattade som övernaturligt på Öna.
 • Personerna på Öna – där du möter de som bott i stugorna och får lyssna till deras levnadsöden.
 • Önas kulturlandskap – som berättar mer om djuren, naturen och livet kring Önas steniga åkrar.
 • Byggnaderna på Öna – där du får veta mer om husen, dess byggnadsdetaljer och vad de användes till.

Linköpings slott & domkyrkomuseum

Questropolis

En serie mystiska gåtor finns utplacerade utmed en vandring runt historiska delar av centrala Linköping. Varje löst gåta ger en nyckel och om du lyckas samla alla stadens nycklar vinner du spelet!

Questropolis går att spela ensam men är också utmärkt att spela tillsammans i en liten grupp. Spelet tar ungefär en och en halv timme och promenaden är ca 3 km. Barn över 12 år bör ha en god chans att klara spelet på egen hand. Yngre barn älskar att vara med på äventyret som del av ett team. Appen kostar 40 kr och är tillgängligt dygnet runt.

Såhär spelar du: Du spelar genom att hämta appen Questropolis från App Store eller Google Play. Appen ger alla instruktioner. Äventyret startar på Stora torget i Linköping. Förutom att du måste ta dig till starten behöver du inte hitta i Linköping för att spela: spelet guidar dig och det slutar på samma plats som det startar. 

Questropolis