Cykelsemester i Linköping - Upptäck Linköping på cykel

Cykel är i särklass det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt Linköping. Här finns ca 50 mil cykelväg, varav 10 mil underhålls vintertid, så förutsättningarna för en lyckad cykelsemester eller en enkel dagstur på cykel är riktigt goda! Stadens cykelvägar kantas av naturnära upplevelser när de så småningom leder ut i Östgötaslättens vackra natur oavsett vilket väderstreck du väljer att följa.

Här har vi samlat information för att din cykelfärd i Linköping ska bli så lyckad som möjligt. Ta del av Linköpings uppskattade cykelkarta över de centrala delarna, eller tips på cykelleder exempelvis vid Göta Kanal. Trevlig resa! 

Hyr cykel i Bergs slussar, Linköping

Vid Göta Kanals största attraktion Bergs slussar i Linköping kan du hyra cykel och enkelt ta dig en dagstur eller en flerdagarstur och upptäcka kanalen på egen hand.

Förboka din cykel
För att garantera en cykel väl på plats rekommenderar vi dig att förboka din cykel hos Kaffeteriet Cykel.

Förboka via e-post här
Förboka via telefon här

Hyr på dagen/spontanhyra
Kontakta Visit Linköping & Co´s turistinformation, Inforpoint, i Bergs slussar.

Kontakta via e-post här
Kontakta via telefon här

Uthämtning av cykel sker på Visit Linköping & Co's turistinformation, Inforpoint, i Bergs slussar.

Hyr cykel i Bergs slussar

 

Priser

Vuxencykel
1 dag    = 200:-
2 dagar = 300:- 
3 dagar = 400:-
4 dagar = 500:-      
5 dagar = 600:-

Barnsadel       
1 dag    =   50:-   
2 dagar = 100:-      
3 dagar = 150:-      
4 dagar = 200:-      
5 dagar = 250:-

Hjälm
1 dag    =   30:-     
2 dagar =   60:-        
3 dagar =   90:-      
4 dagar = 120:-      
5 dagar = 150:-

Cykla utmed Göta Kanal

En cykeltur längs med Göta Kanal är en naturnära upplevelse. Kanalen har totalt 87 km bilfri väg med många aktiviteter och upplevelser att ta del av. Se på slussning, bada, ät gott på de caféer du passerar eller återupplev alla de dråpligheter som drabbade Lasse Åberg och de andra skådespelarna i den kultklassade filmen Göta Kanal.

Mästerverket Göta Kanal skapades under ledning av Baltzar von Platen. Det är en mäktig känsla att tänka sig att hela denna kanal grävts ut för hand. Linköpingssonen Tage Danielssons berömda dikt "De händer som grävde på Göta kanal" klingar i huvudet i takt med cykeldäckens frasande mot underlaget.

Cykelkarta Göta Kanal
Göta Kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål. För att underlätta din cykeltur oavsett om du vill cykla längs hela Göta Kanal eller bara en viss sträcka rekommenderar vi dig att ta del av Göta Kanals egen karta som finns tillgänglig på deras webbplats. 

Cykelpaket Göta Kanal
Det finns flera olika cykelpaket att boka för ditt äventyr. För dig som vill cykla Göta Kanal med barn finns också rekommenderade sträckor. För fullständig information om alla cykelpaket klicka här.

Besök webbplats

Cykla Göta Kanal

Cykla till Bergs Slussar

Charmiga Bergs Slussar har en av Göta Kanals mäktigaste slusstrappor och ligger bara ett stenkast från Linköping med cykel. Bergs Slussar erbjuder  vandrarhem, stugor, restaurang, café, minigolf och en sommaröppen turistinformation med cykeluthyrning. 

En fin cykelväg leder ut från Linköping city, förbi Tornby och IKEA ut mot slätten och vidare med en glittrande sjö, Roxen på höger sida. Behöver du en paus, finns det flera platser att stanna till och spana efter havsörn, rödspov och enkelbeckasin. Strax före Bergs Slussar, besök gärna medeltida Vreta Kloster kyrka och resterna av Sveriges första kloster, också nunnekloster från 1100-talet. 

Cykla till Bergs slussar

Cykla Berg-Borensberg

En populär sträcka att cykla längs kanalen är den mellan Berg och Borensberg då den erbjuder så många varierade upplevelser och följer kanalen hela vägen. Här är du helt nära båtar som slussar och Sveriges glittrande blå band. Snart efter Berg är Ljungsbro, där vi frestar med ett stopp/besök på Cloettas chokladbutik.

Att cykla under akvedukten i Ljungsbro är också en mäktig upplevelse! En rik historia finns att upptäcka längs hela kanalen, inte minst i Ljung med Ljungs säteri och kyrka - bl a ligger här Axel von Fersen d.y. begravd. Ljungsjön alldeles intill, erbjuder svalkande dopp och på den fortsatta färden mot Borensberg, ligger Brunneby musteri som både erbjuder en god lunch och egengjord saft och sylt. 

Övernattningsmöjligheter finns bl a på vandrarhem eller stuga i Berg vid cykelturens början eller slut, och på charmiga vandrarhemmet Glasbruket strax före Borensberg. Väl framme i Borensberg, passa på att avnjuta en god måltid med utsikt över kanalen på anrika värdshuset Göta Hotell byggt 1908.

Cykla Berg Borensberg

På Östgötaslätten och Roxen Runt

En tur till Flygvapenmuseum kan med fördel kombineras med en vända till Bergs slussar. Då för du också lyckan av att uppleva Östgötaslätten från sin bästa sida. Ta exempelvis turen Malmslätt - Vikingstad - Västerlösa - Ledberg - Berg.

På sommaren breder de gula rapsfälten ut sig, här och där ett kyrktorn som sticker upp. Med den välmående slätten i fokus och den moderna staden i horisonten färdas du längs vägarna. Vinden? Ja, den finns alltid där, men som tur är finns det också medvind.

För de mer vågade finns alltid alternativet Roxen runt. Det innebär 9 mil varierad cykling. Från Linköping norrut via Berg, därefter fortsätter du hela norrsidan av Roxen. Mycket kuperat och mycket vackert. Södersidan av sjön ger mer njutningen av slätt och här går det bra att få riktig fart på tramporna på väg in mot staden.

Cykla på Östgötaslätten

 

Cykla längs Kinda Kanal och Stångån

Upplev skönheten av lummiga Kinda Kanal och Stångån från cykelsadeln längs med Stångåstråket som går mellan Landeryd och Roxen. Här passerar du pärlor som Kinda Kanals slussar, badplatser, båthamnar, parker, caféer, restauranger, friluftsområden och vandringsleder.

Cykelkarta över Linköping

Få en fullständig överblick över Linköpings cykelvägar. Klicka här >> för att komma till Linköping Kommuns cykelkarta.

Cykeluthyrare i Linköping

Andreas Cykel
(Hyr ut begagnade cyklar)
St.Larsgatan 13
Tel: 0762-52 59 26

City Skomakeri >>
Skomakare/Cykelservice
(Hyr ut begagnade cyklar)
Drottninggatan 26
582 25 Linköping
Tel: 013-31 30 80, 0732-55 07 22

Cykelmästaren >>
Götgatan 17 A (Abiskorondellen)
Tel: 013-14 22 60, 076 566 66 60
cykelmastaren@live.se

Cykelspecialisten >>
Vasavägen 26
Tel: 013-15 61 83
info@cykelspecialistenlkpg.se

T1 Cykelbutik >>
Cykeluthyrning - nya och begagnade cyklar
Rekrytgatan 11
Tel: 013-14 36 36, 0735-11 02 21

Sommaröppen cykeluthyrning i Bergs Slussar >>
Upplev exempelvis en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal på sträckan mellan Berg och Borensberg. Cykelvägen följer kanalen i ett stilla landskap och otroligt sluss system med flera sevärdheter på vägen.
Cykeluthyrning via Kaffeteriet finns på turistinformationen i Berg slussar, Oscars slussar 1
Tel för bokning: 0727-139440
kaffeterietcykel@gmail.com


MTB i Linköping

Vill du cykla med mountainbike i terräng i Linköping? Då finns ett flertal olika stigar och banor runt om i kommunen.

Malmslättsbanan
Malmslättsbanan är 2 km lång, lättcyklad och passar utmärkt för nybörjare. Spåret är inte uppmärkt och passar utmärkt för nybörjare. Bantyp: XC.

Olstorp
Olstorp friluftscenter ligger strax nordost om Ljungsbro och erbjuder tre markerade MTB-spår bland annat en kort bana på 3 km och den längsta på 24 km. Den korta banan är en omväxlande XC-bana som är teknisk och backig. Den långa banan är av långloppskaraktär med längre inslag av grusväg, asfalt samt en del singletrack. Vintertid finns skidspår för skate och klassisk åkning. (Anläggningen sköts av Vreta skid- och motionsklubb) Bantyp: XC.

Vallabanan
Vallabanan är en cirka 4 km lång XC-slinga i Vallaskogen. Banan har distinkt lättåkta respektive tekniska partier.

Vidingsjöbanan
Vidingsjöbanan har en sträcka på 5 km. Välj mellan att ta dig igenom de röda slingorna som är lite mer tekniska, en gul slinga som går runt hela spåret, eller den blåa slingan som är lämplig för nybörjare. Banan är väl uppmärkt och tål dåligt väder innan den blir för lerig. Håller för cykling året runt. Bantyp: XC.

Besök webbplats

 

 

Mountainbike MTB i Linökping


På cykel

I Linköping finns alla möjligheter att ta sig ut på cykel. Det finns bra cykelbanor både i och utanför de centrala delarna av staden. Cykelvägarna leder dig ut i terräng och natur.

Nedan hittar du ...