tuff tuff tåg i skogen
lekpark
slott med riddarturnering

Linköping med barn

Ute, inne, kultur, lek och kunskap. I Linköping finns det en mängd saker att hitta på om man är liten och nyfiken. Många av de saker vi föreslår här kan göras tillsammans med hela familjen, med morfar, farmor eller med en grupp kompisar och någon vuxen. Det är bara att ge sig iväg på upptäcktsfärd!

Friluftsmuseet Gamla Linköping
Här finns mycket att göra för hela familjen! Om man börjar på Friluftsmuseet Gamla Linköping och ska tänka särskilt på vad som kan intressera barnen så finns det mycket att hitta på i denna lilla småstad som ser ut som förr i tiden. Under Tidernas sommar, från slutet av juni till mitten av augusti, blir området alldeles särskilt levande och fylls med familjeaktiviteter.

Klä ut dig i tidsenliga kläder och besök lek- och lärmiljöerna Barnens Bod, Bryggaregården och repslageriet.  Prova på hur det var att sitta i en skolsal när förra seklet var ungt, gå in i den gamla handelsboden som bland annat säljer karameller i strutar, gör ett besök i barnbokhandeln, se teater, eller åk häst och vagn.

I närheten av Cloettas chokladbod så är Fenomenmagasinet något som brukar roa både barn och vuxna. Ett Science Center beläget i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Det är inrymt i två hopbyggda hus med sammanlagt fem våningar och över 200 experiment inom naturvetenskap och teknik. Här kan du experimentera och utforska allt från hur örat fungerar till hur man slussar i Göta kanal, eller varför inte prova att sitta som pilot i ett riktigt Saab 2000-plan? Det finns även reptiler, insekter, amfibier samt både söt- och saltvattensakvarier för den djurintresserade. Nyfikenhet är det enda som krävs – testa, undersök och experimentera och få ökad kunskap om vardagliga fenomen.

Med mycket spring i benen är det lätt att ta sig genom Vallaskogen till Valla gård som ligger några minuter bort. Den som vill bli transporterad kan ta tuff-tuff-tåget i stället. Här finns ett ponnystall och förutom hästar kan man också stifta bekantskap med getter, kaniner och andra smådjur. Dessutom finns det en härlig lekplats som kallas Lill-Valla. Den som vill ta ett parti minigolf kan också göra det.

Området har också ett järnvägsmuseum, ett lantbruksmuseum, ett teknikhistoriskt museum och ett vagnsmuseum. Det finns kiosk och servering och vill man stanna över natt för att fortsätta äventyren nästa dag så går det bra på vandrarhemmet.

Busfabriken
En dag då vädret inte lämpar sig för utomhuslek kan ett besök på Busfabriken vara ett bra alternativ. Här kan de yngre barnen och de upp till tonårsåldern ha det kul hur många timmar som helst. Det finns rejält med utrymme för alla barn som vill springa, hoppa i bollhavet eller svinga sig i klätterställningarna. En kurragömma bland rör och gångar som man kan krypa runt i kan bli hur spännande som helst.

De lite större barnen kan ge sig på någon av jätterutschkanorna, hoppa i trampolin eller på studsmatta, prova på airshooting eller airhockey. Är man ett helt gäng kan man boka in sitt kalas här och då kan en aktivitet i sportzonen passa bra. Där kan man spela fotboll, basket eller innebandy.

Leos lekland
Leo's Lekland är Nordens största leklandskedja med lekland i både Sverige och Norge. Leo's Lekland är en mötesplats för familjer! Här kan man umgås, busa, äta gott och ha jätteroligt.

Flygvapenmuseum
Flygvapenmuseum kan du följa med Drakel och Viggo på upptäcktsfärd. Vad hittar de på bland alla flygplan och konstiga mojänger? Och vad provar de för spännande experiment i Flyglabbet, Flygvapenmuseums science center? I Flyglabbet kan du lära dig allt om hur och varför det flyger. Det finns mycket att göra och upptäcka för hela familjen. Ta en tur på flygande mattan, prova på att vara flygledare och testa hur det är att stå mitt i en storm. Luncha och fika i vår mysiga restaurang - Calle C. Restaurangen erbjuder särskild barnmeny med barnportioner.

Linköpings Simhall och Tinnerbäcksbadet
De allra flesta av oss gillar att simma och bada på sommaren, inte minst barnen. Linköping erbjuder goda möjligheter. Vi har till exempel Linköpings sim- och sporthall med två 25-metersbassänger, vattenrutschbana, hopptorn, våg- och badbassäng för lek och stoj.

Alldeles intill simhallen ligger ett det fina utomhusbadet Tinnerbäcksbadet, eller Tinnis som det kallas. Det fyllde hela 70 år sommaren 2008. På Tinnis finns dels en 50 meter lång bassäng att simma i, dels en konstgjord badsjö med vattenrutschbana och asfaltbotten. För att förlänga badsäsongen värms vattnet upp med överskottsvärme från kommunens fjärrvärmeproduktion.

På gräsmattorna kring sjön kan man spela boll eller lägga ut sin filt och bara softa. Det är bara att packa strandväskan!

Ateljé Passagen, Linköpings konsthall
Passagen är alltså vår fina konsthall som ligger vid Stora torget, mitt i stadens centrum. I olika utställningar visas det aktuell konst från hela världen i ljusa och fina lokaler.

Här finns det även möjlighet för barnen att komma för att skapa sina egna konstverk. På Ateljé Passagen finns det gott om material för att prova på olika konstformer. Dessutom finns det tillgång till professionell hjälp och handledning. Det finns både aktiviteter som är planerade, till exempel för skolklasser, och drop in-verksamhet.

Mutebo-Aspnäs Järnväg & Café
Ett näraliggande nöje för både barn och vuxna är Mutebo-Aspnäs Järnväg i Skeda Udde. Järnvägen är flera gånger mindre än en vanlig järnväg men fungerar ändå på riktigt. Tågen dras av små ånglok som eldas med kol. Såväl vuxna som barn får plats i vagnarna. En tur tar ca 15 minuter. Caféet serverar hembakat och glass. Till anläggningen tar man sig med bil eller buss 540, avstigning Mutebo.

Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen i centrala Linköping är ett stort grön- och parkområde. Förutom att man kan strosa runt och njuta av vackert arrangerade planteringar och rabatter finns här också stora fria lekytor på gräsmattorna i området. Det finns också en lekpark för de lite yngre, med gungor, klätterställningar och annat kul. På vintern gör man i ordning en liten skridskobana. Skulle det smaka med lite saft, en glass eller en kopp varm choklad efter all lek så kan man alltid sträva upp till utkikstornet Belvederen. Caféet har öppet året runt och där kan man sitta ner och njuta av utsikten över staden. Är det fint väder ser man faktiskt ända ut till sjön Roxen.

Riddarspel på Ekenäs slott
Ska man besöka ett slott med många muntrationer även för barnen så kan vi rekommendera Ekenäs slott. För att komma dit tar man väg 35 mot Åtvidaberg. Vid Vårdsbergsrondellen strax utanför Linköping finns fortsatt skyltning. Slottet ligger cirka två mil härifrån. På Ekenäs ordnas riddarspel, julmarknad, konserter och spökvandring.

Hangaren Hot Sport Center & Fun Skate Park
Den som är sugen på att åka inlines, skateboard eller BMX bör ta sig till stadsdelen Ryd. Där finns Hangaren Hot Sport Center, där man dessutom kan testa att ta sig upp för den 14 meter höga klätterväggen.

I gymnastikhallen finns det chans att hoppa trampolin och de ungdomar som bor här i Linköping kan delta i olika typer av danskurser här. Det arrangeras också disco ett par gånger varje höst- och vårtermin. På sommaren kan man dra hit med kompisarna och spela beachvolleyball. För dem som har glömt matsäcken finns det en uteservering.

Sedan har vi även  Fun Skate Park,  en utomhusskatepark i betong som är hela 1.451 kvadratmeter stor. Den ligger i Ekholmen, i Linköping södra delar.  Hit kommer skatare från när och fjärran för att ge sig i kast med de bumps, trappor, banks, gaps, rails och ledges som finns här. Parken är uppbyggd så att åkarna kan välja olika sätt att ta sig runt. De flesta har egen utrustning, men det finns även möjlighet att låna på fritidsgården som ligger i närheten.

Prison Island Linköping
Prison Island är det senaste och häftigaste Prison Island i Sverige. Ett helt unikt fängelseäventyr med utmaningar för alla från tio år och uppåt, yngre barn är välkomna tillsammans med äldre vuxna. Här finns allt för en oförglömlig upplevelse. Kluriga fängelseceller, café, omklädningsrum med dusch och konferensmöjligheter. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans. Samarbeta, ha kul och samla så många poäng ni kan. Allt är möjligt och bästa laget vinner alltid!

När ni leker hos oss rekommenderar vi att ni har oömma kläder, ett par sköna skor och givetvis ett gott humör. Börja med att dela in er i lag om tre till fyra personer i varje lag och kom sedan överens om ett bra lagnamn. Slipp cellskräck genom att kolla in Prison Islands tolv ”fängelseregler” på www.prisonisland.se, så ditt lag kan vara maximalt förberett för alla utmaningar.
Nu är det bara att komma hit eller så ringer/mailar ni och bokar den tid ni vill ha.

Viljans värld på Östergötlands museum
Viljans värld  på Östergötlands museum är en upplevelsemiljö för barnfamiljer, i första hand tänkt för barn 3–10 år. Vätten Viljan är ett litet naturväsen som bor i en ek. I hennes värld finns ett rymdskepp där man kan göra tidsresor och en myrstack med en stenåldersbosättning inuti och utanpå myrstacken kan man åka rutschkana. Här finns plats för bus och stoj, men också för att krypa undan för sagoläsning och mys. Det finns intressanta ting även för vuxna – bland annat forntida föremål – som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn.

Lekplatskartorna ger förslag på cykelslingor i de olika stadsdelarna och är anpassad så mycket som möjligt för att följa cykelstråken. Ladda ner kartan här