en tjej går med ett paraply  på en gata och det regnar

Linköping en regnig sommardag

Om sommarregnet väcker dig på morgonen och den planerade badutflykten till Roxen i Berg eller Stora Rängen i Bestorp inte lockar längre gäller det att hitta på något annat trevligt.

Om du ändå var på väg till Göta kanal i Berg kan vi föreslå ett besök på Museihuset i Ljung istället, Skandinaviens största motorbåts- och leksaksbilsmuseum som även innehåller en stor, delvis antik, modelljärnväg. Motorbåtsmuseet är klassat som ett av världens fem förnämsta veteranbåtsmuseer och samlingen med 9 000 leksaksbilar tillhör också världseliten. Ägaren själv blev utnämnd till årets samlare 2011.

När du ändå är i krokarna så är även Kulla Kornettgård väl värd en visit. Det är en privat samling med tusentals föremål från svunna tider. Ett gammaldags kök, café och herr- och damfrisereringar från 1950- och 60-talen, kameror, telefoner och mycket annat finns att beskåda.

På vägen tillbaka till stan, stanna gärna till i Vreta kloster och titta in i den vackra medeltida kyrkan som uppfördes på 1100-talet. Den omges av ruinerna efter det benediktinska nunnekloster som grundades under samma period som kyrkan. Klostret var det första i Sverige. Hoppas att solen tittar fram så att du kan njuta av den vackra vyn över fälten ner mot Roxen när du vänder tillbaka till stan.

Shopping i  city eller ett besök på Datamuseet IT- ceum
Strax innan du kör in i Linköping passerar du Sveriges näst största handelscentrum Tornby. Bara i själva i-HUSET finns förutom IKEA över 60 butiker. Mode, teknik, dagligvaror, hus & hem, service, cafe & restauranger och mycket annat. Även om det går buss hit från stan är det allra lättast att komma med bil. I övriga butiker i området kan du hitta möbler och annan inredning, vitvaror, leksaker, el och hushållsartiklar, byggvaruhus, Biltema, stora sportaffärer, el-, hushållsartiklar och datorer.

Är du förresten intresserad av datorer? IT-ceum är ett datamuseum med målet att dokumentera, bevara och beskriva svensk IT-historia. Museet ligger i samma byggnad som Östergötlands museum.

Busa på Busfabriken eller Leos Lekland
Låter inte Busfabriken eller Leos Leklands som något väldigt kul? Busfabriken ligger på Vimarkagatan i närheten av Linköpings flygplats, har öppet varje dag och passar för barn upp till 13 år. Busfabriken är ett inomhuslekland på 3 000 kvadratmeter. Leos Lekand ligger på Svedengatan i Tornyområdet.

På båda ställen kan du åka jätterutschkanor, krypa i rör och gångar, springa, hoppa, busa och leka bland klätterställningar, bollhav och studsmattor. Medan barnen far runt kan de vuxna koppla av i serveringen.

Fenomenmagasinet ligger i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Det är ett upplevelsecentrum i tre våningar med över 200 experiment inom naturvetenskap och teknik. Allt ifrån hur örat fungerar till hur men slussar i Göta kanal. Man kan även prova att sitta som pilot i ett Saab 2000-plan. Nyfikenhet är det enda som krävs för att uppskatta att få testa, undersöka och laborera för att få ökad kunskap om vardagliga fenomen.

Ett besök i Cloettas chokladbod som ligger alldeles intill kan väl vara en bra avslutning på dagen.

Prison Island Linköping
Prison Island är det senaste och häftigaste Prison Island i Sverige. Ett helt unikt fängelseäventyr med utmaningar för alla från tio år och uppåt, yngre barn är välkomna tillsammans med äldre vuxna. Här finns allt för en oförglömlig upplevelse. Kluriga fängelseceller, café, omklädningsrum med dusch och konferensmöjligheter. Samla dina vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans. Samarbeta, ha kul och samla så många poäng ni kan. Allt är möjligt och bästa laget vinner alltid!

Yoump
Och som om detta inte vore nog varför inte testa Yoump! Yoump är en stor sport- och nöjesarena där gravitationslagen har upphört att existera. Explore gravity och känn den totala rörelsefriheten i en lokal med trampoliner från vägg till vägg! Yoump hittar du på Östra Svedengatan i Tornbyområdet.