Linköping på 3 dagar

Linköping har ett sjudande stadsliv med många affärer, caféer och restauranger. Vi har ett rikt nöjes- och kulturliv och vackra gröna promenadstråk.  Det hoppas vi att du hinner med att uppleva om du besöker oss i några dagar. Nedan ger vi förslag på några alldeles speciella pärlor i Linköping.


Kul för barn och familj på Friluftsmuseet Gamla Linköping
Inled dagen med Friluftsmuseet Gamla Linköping som ligger strax utanför stadens centrum, öppet året runt. En småstadsidyll med ett 90-tal hitflyttade byggnader som bevarats genom att få ett nytt liv här. Det är lätt att föreställa sig en svunnen tid, inte minst om man kliver in i handelsboden, skolmuseet eller tittar in i hus och gårdar. Butiker och hantverkare, en lockande chokladbod och Ragnar Dahlbergs café. Vem vet, där blir det kanske allsång till kvällen?


Ett besök på det spännande Fenomenmagasinet blir ofta en lyckostund för både barn och vuxna. Friluftsmuseet består även av Valla gård dit man kan åka med tuff-tuff-tåg genom Vallaskogen. Väl där kan man besöka järnvägsmuseet eller spela minigolf, leka och klappa alla djuren i Lillvalla.


Gå upp och pröva dina vingar på Flygvapenmuseum
Nu föreslår vi att du tar dig ytterligare en bit västerut, till Flygvapenmuseum. Här är det lätt att förstå varför vi är en känd flygstad. Det finns en unik samling av militärflygplan från 1900-talets början och framåt. Förutom att titta runt kan man sätta sig i en flygsimulator och ge sig iväg upp i himlen. Det finns även många aktiviteter för barnen. De kan till exempel hjälpa maskotarna Drakel och Viggo att bygga flygplan och lära sig flyga.


Besök Tornby, ett gigantiskt köpcentrum
En shoppingtur på Tornby startar med fördel med lunch på någon av restaurangerna där. Ikea med Ikanohuset är ett köpcentrum med över 50 butiker. På Tornby finns dessutom byggvaruhus, sport- och möbelaffärer. På väg till eller från området bör du inte missa "ur-rondellhunden" gjord av konstnären Stina Opitz

En bit mat i city, ett biobesök eller något evenemang på någon av våra konsertarenor är en bra avslutning på dagen.


Beundra slusstrappan på Göta Kanal i Berg
Är vädret fint föreslår vi en dag vid något av de vatten som omger Linköping. Göta kanal är kanske mest känd. Öppen från början av maj till slutet av september. Åk ut till Bergs slussar, titta på den fantastiska slusstrappan med sina elva slussar i Göta Kanal. Är det badväder kan man hoppa i sjön Roxen vid Bergsbadet i närheten. Den som vill kan ta en härlig dagstur med båt tur och retur till Borensberg.


En dagstur kan man även göra på Kinda kanal och för att gå ombord tar man sig till tullbron nära Resecentrum. Mat kan du få under färden till Rimforsa. Buss eller tåg tillbaka ingår i biljetten. En annan idé är att ta en långpromenad - det finns många broar för att välja sida. Tanneforsslussen är populär - vacker omgivning och bra servering. En annan pärla är Åbacka Café - inrymt i ett rött litet torp där man får hembakta bullar och kakor.


Framåt kvällen föreslår vi en tur till de vackra kvarteren kring Linköpings Domkyrka. För den som vill lära sig mer om stadens spännande historia rekommenderar vi Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum som ligger mittemot Domkyrkan. Den nöjeslystne bör hålla sig till det pulserande nattlivet kring Ågatan och Stora torget på kvällen.


Upplev Tinnerö eklandskap
I Linköping är det aldrig långt till vare sig slätten, vattnet eller den kuperade terrängen. Tinnerö eklandskap är ett kombinerat natur- och kulturreservat som ligger strax söder om staden. Förr ett militärt övningsområde, i dag ett omväxlande odlingslandskap med ängar och hagar som har ett rikt växt- och djurliv och mängder av de vackra ekar som är ett signum för trakten. Den som är intresserad av militärhistoria kan passa på att besöka Garnisonsmuseet som ligger på vägen tillbaka mot centrum. Ta sedan sikte på att sitta ner och njuta en stund i Trädgårdsföreningen, Linköpings gröna oas beläget mitt i city. Är matsäcken slut går det bra att äta lunch här. Till exempel i Tropikhuset, på Brasserie Britto eller i Belvederen.


Nu hoppas vi att ni har haft några givande dagar i Linköping och att ni inspirerats att komma tillbaka för att göra allt ni inte hann med den här gången!