Linköping på 3 timmar

Kanske har du suttit länge vid ratten längs E4:an och behöver välbehövlig vila från vägbruset? Då har vi ett tips till dig. Sväng av vid avfarten till Linköping och upptäck vår mysiga stad!


Det finns flera parkeringsmöjligheter i närheten av Linköpings city. Kommer du från Linköpings Resecentrum så är skulpturen konstverket "Metamorfos" det första som du möter på promenaden in mot staden. Det är en gestaltning av biogasenergi - vilket är passande eftersom Linköping är på flera sätt är känd som en grön stad. Till exempel går alla bussar på biogas, något vi var först med i landet.


På väg mot Linköpings city
Ett par kvarter upp är det dags att ta till vänster, in på Platensgatan, med Östgötateatern på höger sida. Strax är du framme i korsningen vid Ågatan, Linköpings klubbtätaste gata med ett pärlband av restauranger och barer. Sommartid får du inte missa legendariska "Bosses glassbar" som tillverkar hemmagjord glass - det första säkra vårtecknet i stan. Upp till höger ser du Linköpings Domkyrka, landets bäst bevarade medeltida katedral som är väl värd ett besök. Det gäller också för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, Östergötlands museum och Datamuseet IT- ceum, som alla ligger i närheten av Domkyrkan.


Shopping och konst
Är du intresserad av konst hittar du vår stads mest populära mötesplats - ryttarstatyn Folke Filbyter på Stora Torget. Eller varför inte kila in till konsthallen Passagen som alltid visar spännande utställningar?

Upp till höger på Storgatan hittar du bland mycket annat Hemslöjden - här köper du slöjd och konsthantverk av högsta kvalitet. Åt andra hållet leder Tanneforsgatan dig vidare genom ett mysigt gångstråk av butiker, för att slutligen mynna ut till Trädgårdstorget och Lilla torget. I Linköpings city hittar du allt från välkända butikskedjor, designbutiker och gallerior som t ex Galleria Gränden och Filbyter till restauranger och caféer, allt på nära avstånd.


Vilsam avslutning vid Kinda kanal
Följer du Nygatan nedåt kommer du strax till promenadstråket Kinda kanal/Stångån. Hit kommer många för en joggingtur eller en stilla promenad. Om du går till vänster kan du slå dig ner på en bänk vid Drömmarnas plats och beskåda konstverket Drömmarnas båge som sträcker sig över ån.

Härifrån är det bara 5 minuters promenad tillbaka till Linköpings Resecentrum.