Smaka på östgötamat

I Linköping bor vi omgivna av åkrar på alla sidor. Vår stad ligger vackert belägen mitt på den bördiga Östgötaslätten där produktionen av livsmedel är högre än på många andra ställen. Både som invånare och besökare kan du njuta av ett stort utbud lokalproducerade mat. Den kan du antingen handla i någon av gårdsbutikerna eller avnjuta på krogen.


Östgötamat (www.ostgotamat.se) är en portal för mat, råvaror och upplevelser och där kan du hitta många spännande producenter, gårdsbutiker och krogar.


Frasiga raggmunkar
Där kan man till exempel läsa om att landskapets nationalrätt är frasig raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt. Och det är ingen tillfällighet, för ända sedan potatisen kom till Sverige har Östergötland varit en stor potatisproducent. Vi har dessutom alltid varit stora producenter av fläskkött och det finns gott om lingon i våra skogar. Redan på 1800-talet var rätten en favorit.


Undrar du hur den tillagas? En riktig östgötsk raggmunk är stekt på råriven östgötapotatis i en munkpanna där fläsket först stekts i lagom tjocka skivor. Det är stekflottet som ger potatisen den äkta frasigheten. Det är dock viktigt att du inte fyller botten på hela pannan med den rivna potatissmeten. Den ska bara täcka halva ytan och vändas när den första sidan fått den rätta frasigheten.


Om du är i Linköping en tisdag, då flera av stadens lunchrestauranger serverar raggmunk, får du vara beredd att få stå i kö i väntan på ett ledigt bord.