Bild på M/S Kind som ska upp för en slusstrappa längs Kinda kanal

Det här är Kinda kanal

Kinda kanal är platsen för rekreation och upplevelser. Både på vattnet och på land. Längs med hela kanalen kan du uppleva vackra vyer och äventyr av olika slag. Kinda kanal är ett grönt och lummigt område som förutom för båtturer är perfekt för vandringar, paddlingsturer, cykelturer, kulturupplevelser eller “bara vara”. Naturen är till för alla, och vissa platser är även tillgänglighetsanpassade.

Den norra delen av sjölandskapet karaktäriseras av storstaden Linköping med närhet till stadens stora utbud, liv och rörelse. Här är det mestadels kanal med slussar. Många linköpingsbor använder den centrala delen, mer känt som Stångåstråket, av kanalen för joggingturer och promenader. I och med att Kinda kanal är ett riksintresse, har den gamla charmen bevarats på många ställen och du får uppleva autentiska slussar i en historiska miljö längs med hela färden.

Ju längre söderut i sjösystemet du kommer, desto glesare blir det mellan husen och naturen blir vildare och mer kuperad. Här befinner du dig fortfarande i ett tusenårigt odlingslandskap med en lång historia. I Kinda kanal-området finns ett antal stora gods och herresäten som sätter sin prägel på historien och naturen. De är alla del av det magnifika eklandskapet (norra Europas största sammanhängande eklandskap) som finns insprängt och är en viktig del i sjölandskapets natur.


Kinda kanal består av partier med grävd kanal, naturligt vattendrag och 6 sjöar som binds ihop. Totalt finns 15 slussar. Alla öppnas för hand av slussvaktare. Precis som det gjordes när kanalen invigdes för nästan 150 år sedan!

Det finns några orter som är bra utgångspunkter för upplevelser i sjölandskapet Kinda Kanal. Dessa platser erbjuder boende, mat och viss service som är bra bas till härliga natur och kulturupplevelser. Bo på en plats hela resan, eller kombinera boende och upplevelser på en eller flera av de större orterna längs med vägen - Linköping, Vårdnäs, Rimforsa, Kisa, Horn och Björkfors.

Kinda kanals område  är ett perfekt område för dig som bara vill slappna av, ta det lugn och ta del av naturens prakt. Njuta av naturens vyer och ljud. Känna vinden i håret och solen mot kinden. I området är det lätt att hitta sin egen ostörda plats.

Ta del av lugnet, andas in den friska luften och finn din inre ro. Välkommen till destinationen Kinda kanal!


Vill du veta ännu mer om Kinda kanal? Ta då del av Lakesperience's pdf-guide! (tyska)

Ta del av den här


S/S Kinda vid Hackefors sluss 1910-tal. Foto: Sjöhistoriska museét

Historien om Kinda kanal

Ända sedan 1871 har Kinda kanal varit en viktig och vacker väg genom hjärtat av Östergötland. Som transportled mellan skogsbygderna i söder och jordbruksslätterna i norr skapade kanalen helt nya möjligheter för handel och kommunikation.
Bild på Stångån och Kinda kanal i skymning

Kontaktinformation

Behöver du komma i kontakt med någon gällande Kinda kanal? Här hittar du kontaktinformation till AB Kinda kanal, telefonnummer till de olika slussarna samt andra nyttiga kontakter.


Samarbetspartners

Loggor Kinda kanal