Drönarbild på Hovetorps gästhamn längs med Kinda kanal

Vanliga frågor om fritidsbåt på Kinda kanal

Var finns det gästhamnar jag kan lägga till vid? Hur stor får min båt vara för att kunna slussas i kanalen? Hur fort får jag köra båten? Vi ger dig svaren på alla de praktiska frågor du undrar över inför din båttur längs med Kinda kanal.

Information med anledning av utbrottet av Coronaviruset/Covid-19
AB Kinda Kanal följer utvecklingen noga och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer. I dagsläget planerar vi för att hålla Kinda kanals farled öppen precis som vanligt. Se slussarnas öppettider här. I våra gästhamnar finns serviceanläggningar med uppdaterade hygienrutiner.

Vad är maxmåttet för båt vid slussning och färd på kanalen?
Längd: 24,50 m
Bredd: 4,50 m
Djup: 1,50 m
Höjd: 3,09 m

Var kan jag köpa en sjökarta?
Under högsäsong finns sjökartan Kinda Kanal och dess sjösystem att köpa vid slussarna i Nykvarn, Hovetorp och Brokind. Under hela året finns sjökartan också att köpa på Akademibokhandeln i Linköping (Storgatan 32) & på Kinda Turistbyrå i Kisa.

Kan jag tanka vid brygga längs vägen?
Vid vår sluss i Brokind finns en sjömack (bensin och diesel) som är öppen under högsäsong.

Tankning under för- och eftersäsong är möjlig på lördag 17 juni samt 30 juni kl. 09.00-10.00. Förbokas via telefon 070-647 37 00. Tankning övrig tid enligt överenskommelse.

Kortbetalning.

Jag behöver tanka nu - kan jag på gångavstånd ta mig någonstans?
Linköping vid Braskens bro (Shell och OK/Q8)
Rimforsa vid Kalmarvägen (Frodab Rimforsa Bil & Fritid)
Hycklinge vid Hycklingevägen (Hycklinge Bensin & Service)

Finns det trailerramper längs Kinda kanal?
Klicka på länken nedan för information om ramper i Kinda kanalsystemet där du kan lägga i din båt från trailer.
Läs mer om ramper här

Finns det möjlighet att hyra båt?
Ja, det finns ett par aktörer som erbjuder uthyrning av båt längs med Kinda kanal.  

Stiftsgården Vårdnäs
013-36 85 00
www.vardnas.se

Ryda Gård, Rimforsa
0709-73 15 57
www.ryda.se

Göta kanal Charter
070-54 69 169
www.gotakanalcharter.se

Jag behöver båttransport, var kan jag vända mig?
Följande leverantörer erbjuder landtransport av båtar, exempelvis från Horn/Hycklinge i Kinda kanals södra del till Gamleby med acess till skärgården. 

Göranssons Åkeri 
0702-63 42 26
E-mail: susann@garpek.se 

S:A Frakt AB
0705-76 38 88

Hur fort får jag köra i kanalen?
Max 5 knop gäller i de delar av kanalen som inte går genom sjö. Inom Viggeby naturskyddsområde gäller max 10 knop. Följ alltid skyltad eller på annat sätt anvisad hastighet.

I hela kanalen gäller att hastigheten skall anpassas så att fara eller onödigt hinder ej uppkommer i trafiken samt så att skada ej åsamkas andra båtar, slussanläggningar, kajer, bryggor, strandskoningar eller säkerhetsanordningar.

Var finns det gästhamnar?
Linköping
Tannefors                                                                      
Hovetorp
Rimforsa                           
Hovby                                 
Björkfors
Horn                                   
Hycklinge

Vad är Blå Triangeln?
Blå Triangeln är en båttur som består av tre delar - en tur på Göta kanal (Mem-Roxen), en tur på Kinda Kanal (hela kanalen) och sedan en landtransport från Horn/Hycklinge (Åsunden) ut till Gamleby med access till skärgården. Biljett för Kinda kanal köps vid ankomst till första slussen. Biljett till Göta kanal köps på gotakanal.se. Bokning av båttransport görs hos: Göranssons Åkeri: 0702-63 42 26, susann@garpek.se altenativt S:A Frakt AB: 0705-76 38 88.

Varför finns det olika säsonger på kanalen?
Varje år delas säsongen då kanalen är öppen (maj-september) in i tre delar för-, hög- och eftersäsong. 

När det är semestertider, vackert väder och många har sjösatt sina båtar då är det högsäsong på kanalen och då finns det också ett underlag för att bemanna slussarna med slussvakter. Detta är vanligtvis under juli och delar av augusti. Då bemannas alla slussar av säsongspersonal och slussarna är öppna 7 dagar i veckan.

Under för- och eftersäsong är det ett mindre antal båtar som trafikerar kanalen. Slussning erbjuds då under vissa förutbestämda datum och sköts av personal som samtidigt arbetar som reparatörer på kanalen. För att arbets- och slussplanering ska kunna fungera parallellt måste all slussning förbeställas minst 2 vardagar i förväg.

Hur många slussar finns det längs kanalen?
Vid 9 olika slussanläggningar längs kanalen finns totalt 15 slussar. Hovetorps slussanläggning har flest slussar med totalt fyra stycken. Högsta slussen ligger i Hackefors med nästan 7 meters nivåskillnad.

Hur lång är kanalen?
Drygt 8 mil (43 distansminuter) från Nykvarns sluss i Linköping till Horn och Hycklinge vid Åsundens södra strand.

Får man bada i kanalen?
Det går bra att bada i kanalen, men av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att bada inom 50 meter från broar och slussar. Det är inte rekommenderat att simma i de centrala delarna av Linköping. 

Hur gammal är kanalen?
Kanalen öppnade för trafik 1871 och certifierades 1872.

Kan man slussa med kanot/kajak?
Vi tillåter bara slussning om det är minst 5 kanoter/kajaker i en grupp och endast nedströms. Slussavgift, 50 kr per kanot och sluss. Vi rekommenderar dock generellt att man lyfter kanoten/kajaken och bär den förbi slussen landvägen. Kinda Kanal är ett fantastiskt bra paddlingsvatten med många fina övernattningsplatser.

Vad vill du veta mer om Kinda Kanal?
Hör gärna av dig till oss med förslag på ytterligare saker som du tycker kan vara bra att veta om vår fina kanal. Skicka dina förslag till: info@kindakanal.se


Bild på Stångån och Kinda kanal i skymning

Kontaktinformation

Behöver du komma i kontakt med någon gällande Kinda kanal? Här hittar du kontaktinformation till AB Kinda kanal, telefonnummer till de olika slussarna samt andra nyttiga kontakter.


Samarbetspartners

Loggor Kinda kanal