Kontakt & Information

Kontakt:
För frågor om invigning och aktiviteter
Projektledare Visit Linköping & Co:
Claes Lauritsen 013-190 00 14

Bilder i bildespel: ©MK Illumination

Pressmeddelande

2017-11-20

Peter Johansson sjunger in årets Vinterstad i ljus

Lördag 25 november invigs Linköpings kommuns julbelysning - Vinterstad i ljus. Till invigningen kommer i år Peter Johansson och sjunger in vintern. Evenemanget äger i år rum på Trädgårdstorget där vi också kommer få njuta av magisk elddans, invigningstal och damkören Linnea som sjunger Stad i Ljus tillsammans med publiken. I samband med invigningen tänds stadens belysning upp. 

Invigning lördag 25 november klockan 16:00 på Trädgårdstorget i Linköping.

Peter Johansson
, uppvuxen i Östergötland, har haft huvudroller i musikaler som Footloose, Rock of Ages, Jesus Christ Superstar och Jersey Boys. Vi har sett honom många gånger i Linköping i populära konserter med Matilda Grün och nu senast i oktober med Champions of Rock på Saab Arena. Nu är han tillbaka för att inviga Vinterstad i ljus tillsammans med hela Linköping den 25 november.

Förutom musik av Peter Johansson kommer vi att få se ett unikt dansframträdande koreograferat av Gustav Udd och Matilda Larsson från Folke Dansteater och invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund. Likt förra året avslutar vi invigningen traditionsenligt med Stad i Ljus i samklang. Denna gång tillsammans med den akademiska damkören Linnea. Linnea, damkören vid Linköpings universitet, uppträder med 30 sångerskor som fyller Trädgårdstorget med skönsång.

- Vi har märkt av ett stort intresse och engagemang för Vinterstad i ljus, vilket är jättekul. Det ska bli riktigt roligt att inviga detta med dans, eld, tal och musik. Det kommer bli en magisk och minnesvärd lördagseftermiddag, säger Claes Lauritsen, projektledare Visit Linköping & Co.

Linköpings kommun köpte 2016 in helt ny julbelysning som lyste upp flera platser i innerstaden än tidigare och har utgått från tankarna om en utvidgad innerstad med sammanhängande stråk. I år utökas julbelysningen till flera gator och platser. Visit Linköping & Co arrangerar invigningen på uppdrag av Linköpings kommun.

Med anledning av arrangemanget stängs S:t Larsgatan av vid Trädgårdstorget för all trafik kl 15.30-17.00 lördag 25 november.

 

 

 2017-10-09

Snart dags igen för ”Vinterstad i ljus”
 

Nu är snart dags för årets ”Vinterstad i ljus” som i år bjuder på flera helt nya installationer. Invigningen är den 25 november. Redan den 9 oktober påbörjas monteringen.

Julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings stadskärna. Dekorationer och platserna för belysningen följer den växande innerstaden. 

– Satsningen på Vinterstad i ljus och julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings innerstad och öka tryggheten i vår stad. Innerstaden är Linköpingsbornas gemensamma vardagsrum och det här är en satsning som kommer alla till del, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Förutom all belysning från förra året, bjuder årets ”Vinterstad i ljus” på flera helt nya installationer.

– Vi skapar bland annat en helt fantastisk ”photo point” framför järnvägsstationen, där man kan ta roliga bilder på sig själv och sina vänner. Ett annat nytt inslag är att Trädgårdstorget får en ny allmänbelysning som kan färgväxla. Vi samarbetar där med fastighetsägare som kommer belysa sina fasader, säger stadsträdgårdsmästare Liselotte Johansson.

Entreprenören har sex veckor på sig att sätta upp belysningen. Delar av monteringen sker nattetid för att störa trafiken så lite som möjligt och för att minska riskerna för montörerna. Belysningen består av 625 000 LED-dioder och lampor och motsvarar i energiåtgång en genomsnittlig villas årliga förbrukning.

– Det känns bra att det stämningsfulla juleljuset över Linköping kommer så många invånare och besökare till del, där ökad rörelse i innerstaden samtidigt ger ökad trygghet för oss som rör oss där, säger Christian Andersson, från Tekniska verken som ansvarar för inköp och drift av julbelysningen.

Förra året pryddes områden utanför innerstaden av delar från tidigare års julbelysning. Även i år kommer delarna användas i Tannefors, Berg och Vikingstad. 

Fakta:
Ifjol byttes den gamla julbelysningen ut mot en ny eftersom den gamla var utsliten. Den nya belysningen är mer omfattade än tidigare. Utöver förra årets belysning förstärks belysningen i år på flera platser i innerstaden, för en kostnad av 2,5 miljoner. 

För mer information kontakta Christian Andersson, produktansvarig Belysning Tekniska verken, telefon 013-20 83 31 eller Liselotte Johansson, stadsträdgårdsmästare, Linköpings kommun, 013-20 68 07.            

Felanmäla belysning på Vinterstad i ljus - så här gör du!

Hjälp oss hålla vår Vinterstad ljus och trygg genom att anmäla trasig belysning via Tekniska verkens mobilapp.
Gör så här:

1.Ladda ner mobilappen ”Felanmälan belysning”

2.Välj kategori ”Vinterstad i ljus”

3.Välj gata/plats att felanmäla eller välj ”TYCK TILL!” för att just tycka till

4.Bifoga en kamerabild om du vill

5.Ange adress (din position eller in kartan)

6.Ange din textbeskrivning

7.Välj om du önskar få återkoppling via sms eller e-post

8.Skicka


Felanmälningar åtgärdas senast dagen efter anmälan har kommit in.

Trafikinformation

Under Vinterstad i ljus-invigningen i Linköping behöver bussarna ta lite andra vägar för att inte störa arrangemanget 25 november 2017.

Trädgårdstorget avstängt under invigningen av Vinterstad i ljus
Hållplatserna Kungsgatan och Trädgårdstorget stängs av i båda riktningarna mellan kl. 15:30 och cirka kl. 17:00. Alla tätortslinjer som i vanliga fall stannar vid Trädgårdstorget får nya tillfälliga hållplatser på Köpmansgränd (läge B riktning mot Tinnerbäcksbadet och läge A riktning mot Resecentrum). Enda undantaget är linje 11 som kör direkt från resecentrum till Drottningtorget och vidare mot Johannelund. 
För mer information se Östgötatrafikens hemsida.

För information om parkering se Dukatens hemsida.