Ungdomar som gör trix på en skejtboard i Linköping
Barn som tittar på en skulptur i utställningen The Art of the Brick i Linköping
Barn som tittar på fontänen i Trädgårdsföreningen i Linköping
Torget i Gamla Linköping

Linköping för dig med spring i dina solbrända sommarben

Har du en massa spring i benen och kanske känner du dig lite extra lekfull? Men du vet inte vad du ska göra? För dig som är lite extra lekglad har vi sammanställt några tips på hur du tröttar ut dina solbrända sommarben och får utlopp för din lekfullhet!

The Art of the Brick, Saab Arena

Lekte du med LEGO-bitar som barn? Vill du uppleva den nostalgiska leksaken i ett format som du aldrig sett den i förut? Är du redo för att bli imponerad av en utställning där fantasin inte har några gränser? Då är ett besök på världsutställningen The Art of the Brick något för dig!  Följ med på ett äventyr där 1 miljon LEGO-bitar förvandlats till 80 fullstora magiska skulpturer och modeller och se de färgglada och mångsidiga LEGO-bitarna får liv. The Art of the Brick är rankad som en ”Top 10 Exhibit attraction” bland världens turnerande utställningar av CNN och är absolut värt ett besök i sommar. Inte nog med det, här finns utöver utställningen massvis med lekytor för barnen och gästspel av alla dess slag. Välkommen till den magiska världen fylld av fantasi och nostalgi! Utställningen pågår mellan 10 maj – 12 augusti.

Alfons Åberg, Östergötlands museum
Känner du igen uttrycket ”jag ska bara…?” Det myntades av ingen mindre än vår egen Alfons Åberg. I sommar visar Östergötlands museum utställningen Alfons Åberg med välkända miljöer ur böckerna. Ta med familjen och bli barn på nytt när du upplever de nostalgiska miljöer vi växte upp i. Du hittar bland annat pappans välbekanta pipa, monstret under soffan och självaste Alfons som ”ska bara…”.  Utställningen pågår mellan 13 maj – 16 september.

Friluftsmuseet Gamla Linköping
Friluftsmuseet Gamla Linköping visar hur Linköping kunde te sig runt sekelskiftet 1900. Följ med på en tidsresa där historien blir verklighet under ”Tidernas sommar”, med start den 25 juni, där du kan prova på hur det var att leva förr. Att göra sitt besök till en heldag är inga som helst problem- här finns mycket att uppleva. Flera museer, trädgårdar, caféer och restauranger finns att upptäcka. Intill stadskvarteren finner du även Valla gård och Vallamuseerna som visar landsbygdens historia och där du får nära möten med såväl djur som natur. Passa även på att utmana varandra i Östergötlands största minigolfbana som har två 18-hålsbanor att välja mellan. När sommarvärmen kramar om en och man bara vill vara utomhus och busa, är Linköpings största lekpark Lill-Valla det perfekta stället för lek och stoj. I höstas invigdes barnens paradis – Lill-Valla lekpark på Valla gård, som har tre lekområden med allt från linbanor till rutschkanor. Packa picknickkorgen och gör er redo för en heldag i Friluftsmuseet Gamla Linköping!


Trädgårdsföreningen
Du behöver inte åka långt för att njuta av blomstrande grönska, utan kan göra det mitt i hjärtat av Linköping - Trädgårdsföreningen. Här finns stora öppna ytor som erbjuder möjlighet till spring och lek. Till de allra minsta finns en lekpark med gungor och klätterställningar. Skulle du bli sugen på beachvolleyboll finner du även här tre stycken fullt utrustade banor som går att hyra per timme för en slant. Om det börjar kurra i magen kan du alltid sträva upp till utkikstornet tillika caféet Belvederen. Släck törsten eller mätta magen och blicka ut över staden - på riktigt fina dagar kan du se ända ut till sjön Roxen. Det går också bra att njuta av en picknick i parken och solbada en stund, bara fantasin sätter gränser på hur du spenderar din dag i Trädgårdsföreningen.

Flygvapenmuseum
Passa på att besöka Flygvapenmuseum och lära dig mer om det svenska militärflygets utveckling och se unika samlingar militärflyg under sommaren. Du har även möjlighet att spaka JAS 39 Gripen-simulatorn där du får prova på att vara stridspilot för en stund. Hela sommaren pågår aktiviteter för hela familjen med allt från experimentshow i flyglabbet till guidade visningar. Eller varför inte besöka någon av motorträffarna som pågår varje torsdagskväll hela sommaren? Upplev det rullande kulturarvet för motorentusiaster med olika temakvällar med allt från Porsche till hot rods.

Sport- och aktivitetsanläggningar
Till de lite äldre finns flera olika anläggningar i Linköping för roliga aktiviteter. Dels har vi Sveriges största utomhuspark Fun Skate Park där du öva dina trix och finslipa din kickflip i sommar. Hangaren Sport Center där du bland annat kan åka inlines, skateboard eller BMX inomhus. Och även sport- och nöjesarenan Yoump där du utmanar gravitationslagen och studsar på trampoliner från vägg till vägg.

Familjemeckat Östergötland
Med utgångspunkt i Linköping, har du hela Östergötland som din spelplan för den perfekta familjesemestern! Efter att du redan hunnit bocka av The Art of the Brick på Saab Arena och kanske fortfarande har ett sug efter utställningar, kan du göra en avstickare till Norrköping för att uppleva Avengers Station. Här kliver du rakt in i Marvels universum. Men innan du åker tillbaka till Linköping är även ett besök på Kolmården ett måste.
 När du däremot utforskar Linköpings södra delar och hunnit uppleva Äventyrsgården Amundebo Södergård i Ulrika, som öppnar helgen efter midsommar, kan du åka lite till. Då hamnar du i Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.


Bild på ett rapsfält och en gårdsbutik Väster om Linköping

Sommar i Linköping

Sommaren står runt hörnet och varma soldagar, ljusa nätter och glittrande vatten blir en del av vår vardag. Oavsett om du semestrar eller hemestrar i ...

Par som paddlar i Tannefors Slussar, Linköping

Linköping för den äventyrslystne

När höga temperaturer gassar utanför vår dörr och solen står som högst på himlen, visst låter det uppfriskande med fläktande vindar som leker sig ...

Publik som tittar på en konsert på Borggården med Linköpings Domkyrka i bakgrunden

Linköping för musikälskaren

Känner du hur sommarpulsen har kommit till stan? Ett okontrollerbart sug för livekonserter och dans under bar himmel börjar smyga sig in i kroppen. ...