Carmina Burana

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Samarbete: Sensus ,körer
Program: C. ORFF  Carmina Burana

250 kr
05/05
Linköping Konsert & Kongress

Läs mer om evenemanget

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Samarbete: Sensus, körer
Program: C. ORFF  Carmina Burana

Carl Orff skrev Carmina Burana 1936, och verket blev så älskat att det mycket snabbt spreds i vida kretsar. Men det var först efter andra världskriget som musiken blev fast etablerad och sedan dessa har Carmina Burana utgjort ett älskat och ofta spelat alternativ till alla sakrala och allvarliga vokalverk. Även om Orff komponerat åtskilliga andra verk, så är det fortfarande just detta genombrottsverk som kommit att bli hans största framgång.
Den långa latinska underrubriken ”Cantiones profanae canotibus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis” betyder ungefär att det är fråga om världsliga sånger för soli och kör till ackompanjemang av instrument och magiska tablåer. Musiken brukar emellertid numera inte framföras sceniskt så ofta.
Namnet Carmina Burana betyder ’Sånger från Benediktbeuren’, ett kloster i Bayern, som på latin heter Benedictoburanum. Här hittades bland munkarnas fromma skrifter även texter som är allt annat än fromma. Orff utgick från en 1847 utgiven bok där några av dessa humoristiska, groteska och erotiska dikter från medeltiden återutgivits.
Orff kom själv från Bayern, närmare bestämt från München, vars Musikhögskola han skrevs in vid 18 år gammal, sedan han redan komponerat sin första opera och några storskaliga körverk. Hans första mogna verk är alltså Carmina Burana, och i denna kantat har han valt att tonsätta 24 av munkarnas drygt 200 dikter. Texterna delade han upp i olika motiviska grupper, så att till exempel våren, värdshuset och kärleken får sina egna avdelningar – och han satte musiken för solosångare, full kör, halvkör, gosskör och stor orkester vars sammansättning också är ovanlig. Urpremiären i Frankfurt den 8 juni 1937 blev en makalös framgång, och det första framförandet utanför Tyskland ägde rum mitt under brinnande krig på La Scala i Milano 1942.
Orffs musik liknar ingen annan tonsättares. Hans originella tonkonst faller helt utanför alla skolor och ismer. Det är en rytmisk och klangrik musik där slagverket är viktigt. Trots sina sjuttio år har Carmina Burana verkligen inte upphört att fascinera. Det är nämligen svårt att hitta något annat stycke som bjuder på lika mycket spontan spelglädje. Den är engagerande och kärleksfull i sin originalitet.  Till den starka upplevelsen bidrar i hög grad också det faktum att texterna är drygt sjuhundra år gamla.

Kvällens meny

Gör din kväll till en helkväll!
Välkommen till Konsert & Kongress Bistro för att njuta av en god bit mat och dryck från vår utsökta meny.

Aktuell meny ser du här senast 3 veckor innan evenemanget.

Boka ditt bord på tel: 013 - 190 00 30.
Bistro & Bar öppnar 2 timmar innan föreställningen.

Praktisk information

Biljettkassan öppen: 16:00-18:00
Insläpp: 17:30
Showstart: 18:00
Längd: ca 90 minuter
Paus: Ja
Lokal: Crusellhallen. Se sittplatskartan för Crusellhallen här.

OBS!
Garderob:
 Ytterkläder får ej tas med in på konserten.
Rök- och pyrotekniska effekter: kan förekomma under denna föreställning
Tid/Konsertlängd: De tider som anges är endast cirkatider. Exakt sluttid kan inte garanteras.
Med reservation för ändringar.
Vi vill uppmärksamma dig på att under evenemanget kan fotografering av evenemangsbilder komma att ske, i syfte att informera om Visit Linköping & Co:s verksamhet. Bilderna används i Visit Linköping & Co:s kanaler: webbplatser (www.visitlinkoping.se och www.konsertkongress.se) och sociala medier. Om du som person figurerar på bilder och vill invända mot detta ber vi dig att kontakta dataskydd@visitlinkoping.se

 

Om LInköping Konsert & Kongress


Konsistoriegatan 7
582 22 Linköping
info@konsertkongress.se