Fritidsbåtar som ska slussas upp i Bergs slussar

Tips: Natur- och kulturupplevelser i Linköping

I Linköping har vi lyxen att ha både natur och kultur nära. Det ger dig som besökare möjlighet att enkelt och smidigt kunna uppleva crème de la crème av Linköpings natur- och kulturutbud utan långa resesträckor. Här möter gammalt nytt som tillsammans bildar en stark och påtaglig kontrast. Hur lockande låter det inte att uppleva Sveriges blåa band, Göta Kanal, med förstklassig utsikt från en båt? Eller att gå på historisk rundvandring och lära dig mer om Linköping? Mycket, tycker vi! Nu bubblar sommarsverige 2019 och inte minst i Linköping! 

Kryssning på Göta Kanal

Vid Göta Kanals största attraktion – Bergs slussar finns mycket att se och göra. Inte nog med att det bara ligger ett stenkast från Linköpings centrum, utan det är även stadens egen oas. När du ändå är i Linköping är en kryssning med kryssningsfartyget M/S Wasa Lejon ett absolut måste. Du kommer att få uppleva de absolut vackraste delarna av Göta Kanal längs din färd.

Kryssningen tar dig på en tur mellan Berg och Borensberg och redan från start, får du en hisnande upplevelse med att bestiga flera slusstrappor. Att uppleva Göta Kanal, Sveriges blåa band, från vattnet, är något man vill göra minst en gång i livet. Naturupplevelserna är många och båten färdas genom levande landsbygder med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet igenom alléer och ståtliga lövträd. Totalt tar du dig genom nio stycken slussar!

Du kommer säkert bli hungrig på din upptäcksfärd, och självklart finns god mat och dryck att köpa ombord. Hur härligt låter det inte att avnjuta god mat i båtens restaurang samtidigt som du blicka ut över kanalens skönhet? Det är näst intill oslagbart. Under sommaren går även räkkryssningar med musik från Bergs slussar, men du behöver ringa rederiet för datum och bokning.

Att ta denna tur är en heldagsupplevelse, väl vid avstigning i Berg igen, kan kvällen fortsätta in på småtimmarna bland hamnmyllret som råder sommartid.

Hitta ditt datum här

Kryssning på Kinda Kanal

Kinda Kanal i sin helhet bjuder på 8 mil av underbara naturupplevelser och ett sätt av många, är att upptäcka kanalen med båt – dels genom egen skuta men även ombord på M/S Kind. I behagligt tempo tar du dig fram längs med kanalen på kryssningsfartyget och får upptäcka de tre magiska s:en i Linköping - skog, slott och sluss med förstklassig vattenvy.

Sommaren i Linköping bjuder in till många härliga båtturer till att upptäcka kanalen, och beroende på vad ditt hjärta slår för, finns det olika rutter. Hur låter en dagskryssning på kanalen där fokus ligger på slott och slussar? Då guppar ni bort till vackra Sturefors slott och slottspark från 1700-talet med cirka en timmes uppehåll vid slottet där du kan strosa runt i den häpnandsväckande slottsparken som ligger fem minuters promenadavstånd från där ni lägger ankare. Ombord kan du köpa till mat och dryck efter vad du är sugen på idag. Mums!

Vill du hellre uppleva Linköping på vatten kvällstid är en kvällskryssning med tre rätter från trakten ett annat alternativ. I skymning och in på kvällssnåret får du njuta av en smaskig trerättersmeny som influerats och inspirerats från kanalen och dess omgivning. Att du får tre slusskamrater som kompanjon redan i Tannefors slussar och höjs tio meter i ett svep är lite som grädde på moset. Inte många saker kan toppa denna upplevelse.

Vilken kryssningstur du än väljer kommer du att få en mysig stund till sjöss tillsammans med familjeföretaget som drivit M/S Kind i generationer. Välkommen ombord!

Hitta ditt datum här

Guidad visning: Vreta klosters kyrkby

Vill du grotta ner dig i Linköpings fascinerande historia under din semester? Då kanske en guidad visning på ett av Sveriges första nunnekloster skulle vara något för dig? Strax utanför Linköping, i anslutning till Berg, ligger den gamla rutinen Vreta Kloster – ett gammalt nunnekloster som idag består av en delvis rekonstruerad ruin och klosterkyrka. Klostret såg dagsljus i början av 1100-talet och har en mycket spännande historia bakom sig.

Vem är inte bäst på att berätta denna historia om inte experterna själva? Föreningen Klosterliv i Vreta håller under sommaren guidade visningar där du får upptäcka kyrkan, klosterträdgården med baptisterium, fattigstugans örtgård och stenmuseet i Klosterhuset.

Även om du inte går på en guidad visning, är du välkommen in på området. Strosa runt i egen takt och upptäck platsen på egen hand. Du har även hamnidyllen tillika naturoasen Göta Kanal, Bergs slussar ett stenkast bort från ruinen. Är det just historia du vill fördjupa dig i kan du även passa på att upptäcka slussportutställningen här. Utställningen heter "En vacker historia" och berättar om de mäktiga slussportar som håller kanalen på plats. 

Hitta ditt datum här

Guidad vandring: Linköping innerstad och dess historia

Visste du att Linköping från början är en gammal medeltidsstad? Det finns fortfarande delar av det medeltida gatunätet bevarat runt Stora Torget, Tanneforsgatan, S:t Korsgatan, Ågatan och kanske framför allt i området runt Linköpings Domkyrka. Det är här de tidiga spåren blir som tydligast.

Häng med på en historisk kulturresa tillbaka till det gamla Linköping med experterna på Linköpings guideklubb. Upptäck bland annat de bevarade medeltida hus vid slottet och biskopsborgen som har anor tillbaka ända till 1100-talet.

Kanske råkar du besöka Linköping en dag då det inte är en guidad vandring på agendan? Lugn, det finns gott om stadsvandringar du kan gå i Linköping även på egen hand. Östergötlands museum har nämligen digitala stadsvandringar där allt du behöver är en mobiltelefon med uppkoppling och ett par hörlurar. Ta en tur i medeltidsvandringen, konstrundan, arkitektrundan eller Från bränd bondby till modern stad. Vandringarna tar cirka 60-90 minuter och och tar dig runt om i stadskärnan. Klicka här >> för att komma till de digitala guiderna.

Det finns många olika typer av guidade visningar och vandringar med flera teman hela sommaren i Linköping. Det är bara att kika in i vår evenemangskalender om du vill se fler än just guidade vandringar i Linköping innerstad. Trevlig historisk rundtur!

Hitta ditt datum här

Veteranfordonsträff på Kornettgården

Visst är dom läckra? Bilarna i fotografiet. Ett rullande kulturarv! Vill du se fler kan du upptäcka en mängd av dem på Veteranfordronsträffarna på Kornettgården i sommar ute på slätten vår. Titta på fina bilar, träffa likasinnade och njut av utsikten. Kanske har du till och med några gamla goa minnen kopplat till en veteranbil? Det här är the place to be om du är en motorentusiast! Då är har du verkligen kommit till ditt paradis.

Vill du fortsätta uppleva gamla goa minnen och följa med på en nostalgisk resa back memory lane? Då måste du också pipa in på Kornettgårdens fantastiska museum. Kornettgården är verkligen ett litet guldkorn som vilar på Linköpingsslätten. Här finns en privat samling som omfattar många tusen föremål från svunna tider. Gå in i olika interiörer som till exempel en gammal lanthandel, radioaffär, eller tidstypiska 50-60-tals caféer och mycket mera! Du kommer också upptäcka många mumsiga godsaker du smaskade på när du var liten. Ja, det finns alla möjliga häftiga attiraljer här!

Hitta ditt datum här


Vill du veta mer om eventplatserna?

Det finns mycket att mer uppräcka kring de platser där några av sommarens kultur- och naturevent tar plats. Vad kan man mer göra vid Göta Kanal - Bergs slussar? Vilka fler naturupplevelser kan man ta del av längs Kinda Kanal? Eller kanske vill du veta mer om det historiska Linköping? Läs då mer på våra samlingssidor för respektive kategori för att få den information du behöver inför ditt besök. Välkommen till Linköping!

Bergs slussar - Göta kanals största attraktion

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar på Göta kanal och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna. Den ...

Kinda Kanal - 8 mil av naturupplevelser

Kinda Kanal i sin helhet imponerar med sina 8 mil av naturupplevelser och slingrar sig fram genom vida slätter i norr till den natursköna skogsbygden i söder. Andas in lugnet, den friska luften och ...

 Vreta kloster

Vreta kloster

Vreta kloster grundades som ett benediktinskt nunnekloster förlagt till nuvarande Vreta klosters socken och församling i Östergötland.

Linköping City - En levande stadskärna

Glöm trötta ben, skoskav och långa transportsträckor - i Linköping finns hela city alldeles nära. På bara några promenadstegs avstånd hittar du alla de stora butikskedjorna, trendiga gallerior, ...

fyra tjejer som tittar på en karta

Turistinformation i Linköping

Välkommen! Här på visitlinkoping.se finns information om alla de bästa upplevelserna i Linköping samt information om logi, spännande och roliga aktiviteter, restauranger, museer och mycket mer!

För ...


Du kanske även gillar...

Linköpings oupptäckta guldkorn!

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt. Klicka här för att läsa mer.
Konsertbild från Borggården i Linköping

Höjdpunkter: Sommarens evenemang i Linköping

I sommar förvandlas Linköping till ett evenemangsmecka – det händer något stort i princip varje vecka! Har du turen att vara Linköpingsbo behöver du knappt lämna staden för att få ett rikt nöjesliv i ...

Drönarbild över Linköping med Linköpings Domkyrka i förgrunden

Linköpingsbor tipsar - Semestra som en riktig local

Resetrenden att semestra som en lokalbo håller i sig även i år, och vi vill gärna att du ska ta del av vad lokalborna i Linköping älskar. Allt från mat, fina naturupplevelser, till de små guldkorn du ...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka