Guide klädd i gammeldags kläder vid Linköpings Domkyrka med åhörare runtokring
En familj, en kvinna, en man & två pojkar som står och ser ner på en telefon.
En utklädd guide som talar inför en publik.

Guidade turer i Linköping

Sveriges äldsta kloster, blodbad, Domkyrkan med rötter från 1100-talet, mytomspunna kärlekshistorier och gastkramande spökerier. Ta del av Linköpings fascinerande historia genom en guidad tur med guide eller på egen hand! Upplev historiens vingslag på en tur genom gator och torg i hjärta av Linköping, i Gamla Linköpings smala gränder eller gå en naturvandring i det vackra eklandskapet.

Linköpings guideklubb
Följ med Linköpings Guideklubb på en guidning och upplev Linköpings dramatiska förflutna full av historisk skönhet och mörka mysterier! De auktoriserade guiderna berättar på ett kunnigt och inspirerande sätt om olika platser och tidsepoker genom Linköpings historia. Guideklubben erbjuder både öppna och skräddarsydda, traditionella och dramatiserade guidningar för företag, skolor, turister och studenter.

Linköpings Guideklubb

Upptäck Linköpings slott, kloster och kyrkor med en guidning

Sveriges äldsta kloster, blodbad, en domkyrka med rötter från 1100-talet,  Axel von Fersens kärlekshistoria med den franska drottningen Marie-Antoinette eller en riktigt ruskig spökhistoria. I Linköpings historia finns alla ingredienser - ta del av de många fascinerande historierna med en guidad tur där det utspelade sig på riktigt!

Få ut det mesta av museibesöken med en guidad visning

Det finns så mycket mer bakom kulisserna än vad man som besökare kan se med blotta ögat - det är verkligen väl värt att beställa en visning för att få ut det mesta av ditt besök!

Guidade turer i Gamla Linköping
Här kan du välja mellan en kortare introduktion eller visningar med olika teman. Utforska husen och vem som har bott där, och hör om dåtidens människors drömmar och öden. Du kan även besöka de historiska trädgårdarna och få kunskap om forna tiders folkmedicin eller hur olika trädgårdsideal sett ut i gången tid. Se hur en skoldag kunde te sig för barnen för 100 år sedan, eller lär dig repslageri, ett urgammalt hantverk. 

Guidade visningar på Flygvapenmuseum
Boka något av museets färdiga visningsteman såsom DC-3:an som försvann eller det svenska folkhemmet. Det går också att få en skräddarsydd visning utifrån egna önskemål och intressen!

Guidningar i Linköpings natur

Böljande beteslandskap, inbjudande ekhagar, skogar, fågelrika våtmarker och norra Europas största eklandsskap bara väntar på att upptäckas av dig. Låt en naturguide visa dig vägen!

 

Upplev Linköping på vatten - Göta kanal och Kinda kanal

Ett underbart sätt att upptäcka Linköping är från båtdäcket på någon av Linköpings två kanaler.

Med M/S Wasa Lejon på Göta kanal

Med M/S Wasa Lejon får du uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal, nämligen den mellan Berg och Borensberg. På den här guidade kryssningen passeras nio slussar och två akvedukter i vardera riktning. Turen bjuder på hisnande upplevelser i den imponerande slusstrappan och färden går genom levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. Upplev Göta kanal, Baltzar von Platen mästerverk, ett av Sveriges absolut största byggnadsprojekt! Läs mer om M/S Wasa Lejons kryssningar här!

Med M/S Kind på Kinda kanal

Följ med M/S Kind på en kryssning längs lummiga Kinda kanal. Kinda kanal med sina 150-åriga handmanövrerade slussar sträcker sig 8 mil mellan Roxen i norr och Horn i söder och är en riktig idyll. M/S Kind ger både kortare och längre kryssningar och avgår mitt från centrala Linköping. Läs mer om M/S Kinds kryssningar här!

Ta båten Stockholm mellan Linköping och Bergs slussar, Göta kanal!

Välj mellan tre olika turer med passagerarbåten Stockholm. Stig på i Linköping City och njut av en tur över sjön Roxen till Bergs slussar, kliv på i Bergs slussar och ta dig tillbaks till Linköping City, eller följ med på den kortare cityturen till Tannefors slussar och Nykvarns sluss.

Turen mellan Linköping och Berg beräknas ta omkring 75 minuter inklusive en slussning i Nykvarns sluss i Kinda kanal.

Boka din turskeppa.se och njut av Linköping från vattnet!

Digitala guidningar

Östergötlands museums digitala guidningar på egen hand

Välkommen att upptäcka centrala Linköping tillsammans med Sofia Helin, Marie Göranzon, Gunnar Elfström eller Peter Harryson! Med din mobiltelefon som verktyg, kan du när det passar dig bäst följa med någon av guiderna på en spännande rundtur. Vandringarna tar ca 60 –90 minuter och startar vid Östergötlands museum. I mobilguiden finns filmer, kartor och en lista med besökspunkter. Välj bland fyra gratis vandringar:

Östergötlands museum erbjuder även fyra digitala guidningar i det vackra kulturreservatet Öna! Scanna in QR-koden som finns på informationstavlan intill besöksparkeringen. Du hittar också guidningarna på Kulturarv Östergötlands hemsida.

  • Viljans Öna – barnens spår. Historier från förr och berättelser om övernaturligt på Öna.
  • Personerna på Öna – där du möter de som bott i stugorna och får lyssna till deras levnadsöden.
  • Önas kulturlandskap – som berättar mer om djuren, naturen och livet kring Önas steniga åkrar.
  • Byggnaderna på Öna – där du får veta mer om husen, dess byggnadsdetaljer och vad de användes till.

Storyhunting i Linköping - Forgotten tales of Berg

Välkommen till Berg vid Göta kanal, en plats som inte påminner om någon annan! I denna tur kommer historieprofessorn Dick Harrison vara din guide för dagens äventyr. Gå i din egen takt när som helst på dygnet, Dick är alltid vaken. I denna vandring kommer vi att dyka rakt in i Bergs rika historia och avslöja platsens dolda historier. Vi kommer att resa tillbaka i tiden och besöka nio specifika år som vart och ett på sitt vis bidrar till denna unika plats historia, Sveriges utveckling och vår nutid. Guiden finns på svenska och engelska.

Med hjälp av din smartphone (internetuppkoppling krävs) och ett par hörlurar följer du ljudguiden, Storyhunt använder din plats via GPS för att leda dig från punkt till punkt. Verktyget har en radie på 20 meters avstånd innan du kan låsa upp din nästa historia i äventyret. Du behöver inte ladda ner något för att komma igång. Om du har en iPhone med iOS 14 behöver du dock göra några godkännanden, bland annat ge tillgång till GPS. Instruktioner om detta ges när du sätter igång. Inget konto krävs, och guiderna är kostnadsfria.

Till äventyret här!

Storyhunting i Linköping The lost city of Linköping

En bra dag startar med ett gott skratt; så upptäck Linköping ur komikern Ben Kersleys lekfulla ögon i den humoristiska historien och ljudguiden om ”The lost city of Linköping”!  Du startar vid Mickeys strandfik och tar dig sedan genom de centrala delarna av Linköping. Längs vägen träffar du på mystiska väsen med spännande historier. Promenaden tar ca 90 minuter och är 4 km lång. Guiden finns på svenska och engelska och din guide är Ben Kersley, som också har skrivit manus.

Med hjälp av din smartphone (internetuppkoppling krävs) och ett par hörlurar följer du ljudguiden, Storyhunt använder din plats via GPS för att leda dig från punkt till punkt. Verktyget har en radie på 20 meters avstånd innan du kan låsa upp din nästa historia i äventyret. Du behöver inte ladda ner något för att komma igång. Om du har en iPhone med iOS 14 behöver du dock göra några godkännanden, bland annat ge tillgång till GPS. Instruktioner om detta ges när du sätter igång. Inget konto krävs, och guiderna är kostnadsfria.

Till äventyret här!

Upptäck Linköpings historiska kvarter med Questropolis

En serie mystiska gåtor finns utplacerade utmed en vandring runt historiska delar av centrala Linköping. Varje löst gåta ger en nyckel och om du lyckas samla alla stadens nycklar vinner du spelet! Questropolis går att spela ensam men är också utmärkt att spela tillsammans i en liten grupp. Spelet tar ungefär en och en halv timme och promenaden är ca 3 km. Barn över 12 år bör ha en god chans att klara spelet på egen hand. Yngre barn älskar att vara med på äventyret som del av ett team. Appen har en avgift och är tillgängligt dygnet runt.

Såhär spelar du: Hämta appen Questropolis från App Store eller Google Play. Appen ger alla instruktioner. Äventyret startar på Stora torget i Linköping. Förutom att du måste ta dig till starten behöver du inte hitta i Linköping för att spela: spelet guidar dig och det slutar på samma plats som det startar. 

Utforska Vallastaden med en audioguide

Vallastaden är en av Sveriges mest innovativa stadsdelar. En tät, grön och blandad stadsdel där det vimlar av arkitektoniska grepp och innovativa lösningar. Genom en audioguide kan du ta del av nio personers berättelser om arkitekturen och idéerna bakom stadsdelen.

Audioguiden gör sig bäst genom att lyssna på den samtidigt som du strosar runt i Vallastadens kvarter och faktiskt ser det som du får berättat om. Men om du är nyfiken redan nu så går det bra att lyssna var du än är. Audioguiden finns att lyssna på både svenska och engelska.

Här hittar du audioguiden

 

psst...prova också Stadsmysterium Linköping

Stadsmysterium® är en analog utomhusaktivitet som passar lika bra för familjen som för konferensgänget. Aktiviteten innebär promenad i friska luften och innehåller även en ”sitta-ner-och- klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Stadmysterium® ger också hemmaturisten en chans att bättre lära känna sin stad.

I Linköping kan ni välja mellan två olika mysterier: Mysteriet med den hemliga lösningen och Mysteriet med den flitiga föreningen. Läs mer om Stadsmysterierna i Linköping och om hur du beställer hem kit för att lösa mysterierna via länken nedan! 

Här kan du läsa mer om Stadsmysterium Linköping