Våghalsig och nyskapande cirkus i stan

Tre dagar med internationella influenser och nycirkus av högsta klass. En sprakande serie av samtida cirkusföreställningar mitt i vardagsrummet. Staden bjuder på I DARE YOU – Linköping Contemporary Circus Festival.

Efter att tidigare nycirkusarrangemang som ”Trappa upp” och ”Burnt out punks” mottagits mycket väl i Linköping, så presenterar vi nu en hel festival med tre dagar av spännande uppträdanden som framförs direkt i stadsrummet, berättar Mårten Hafström, Kulturutvecklingschef i Linköpings kommun. Cirkusfestivalen är en del av projektet Nycirkus Öst/East Sweden Circus Festival och arrangeras i samarbete mellan Linköpings kommun, Kultur och Fritidsförvaltningen, Visit Linköping & co, Nycirkus Öst och East Sweden Circus Festival.

– Med devisen I DARE YOU vill vi utmana publiken i Linköping att vara med om något helt nytt och annorlunda, berättar Lars Wassrin, konstnärlig ledare för Nycirkus Öst.

– Önskemålet var att föreställningen skulle uppföras utomhus och i det offentliga rummet, så den spelas upp på Stora torget, Hospitalstorget och Bokhållaregatan.

Vad är skillnaden mellan cirkus och nycirkus?
– Traditionell cirkus förknippar vi med tält, cirkusdirektör, djur och olika akter staplade på varandra. När nycirkusen eller den samtida cirkusen kom på 70-talet som konstform så var det väldigt otidsenligt att vara kvar i den gamla formen. Man bytte direktören och djuren mot tekniska konstruktioner som till exempel motorcykeln.

– Estitiken var hämtad från gatan och serietidningar eller från rockmusiken. Det var energifyllda föreställningar som kom att gälla.

– Nycirkus idag är ett sätt att kunna påverka, kommentera och även kritisera samhället. Man vill vara en del av det. Nycirkusfestivalen är ett fartfyllt och kreativt fyrverkeri av färg, akrobatik, nyskapande och våghalsighet. Oavsett om det är på scen eller på gator och torg, så har nycirkusen förmågan att utmana oss och våra föreställningar om hur vi upplever konst och kultur på ett lekfullt och oftast häpnadsväckande sätt.

Vad är temat för festivalen?
– Det är en nycirkusfestival med artister från hela världen och ledorden är uppkäftigt, konstigt och farligt. Det är en festival som är lite mer urban, mer vuxen. Den tänjer på gränser både estetiskt och innehållsmässigt. Cirkus Cirkör har världspremiär av sin nya föreställning Bloom under festivalen. En trollbindande föreställning full av gemenskap, klassisk musik och blommor.

– Vi kommer också ha något vi kallar för Open Stage där på Hospitalstorget. Det är allt från dom lokala, regionala artisterna till artister från andra sidan jordklotet. En fantastisk smältdegel där det också kan uppstå roliga möten.

– Det ska bli spännande att få använda den offentliga miljön och bjuda invånarna på en unik upplevelse! Den 15 till 17 augusti är datumen för Linköping Contemporary Circus Festival - alla är välkomna och det är fri entré!

Text: Corren
Foto: Mats Bäcker

Läs mer om festivalenArrangörer

Logotyper