Semester i Linköping – så här kan din vecka se ut i sommar!

Snart är det äntligen dags för semester! Men fantasin tryter och beslutsångesten har kickat in – du och din semesterpartner har ingen aning om vart i Sverige ni vill spendera veckan. Ni vill uppleva mycket, både högt och lågt, natur och kultur. Så slår det dig – Linköping!

Du har kanske lite koll på staden sen innan, men är intresserad av att veta mer om den och platser runt om i kommunen. Perfekt! Här har vi tagit fram ett fullspäckat schema på hur en härlig och upplevelserik vecka i Linköping med omnejd kan se ut i sommar. Det är bara att kopiera rakt av när det är dags för ledighet! Välkommen hit! 

Måndag

Första dagen på semestern! Det är svårt att veta vart man ska börja när man kommer till en ny stad. Något som vi rekommenderar är att satsa på att bege dig ut i naturen och lämna stadspulsen en stund för att verkligen komma in i rätt semestermode.

I anslutning till natursköna Kinda Kanal ligger Vårdnäs Stiftgård, en stilla oas med flera övernattningsalternativ. Spendera en eller två nätter i ett klassiskt hotellrum, eller för dig som vill maximera naturupplevelsen – i ett av anläggningens två vindskydd med utsikt över vattnet.
Här finns mängder med aktiviteter att göra! Varför inte påbörja en vandring på rutten Rängen Runt med ett stopp vid det vackra slottet i Bjärka Säby med sin fantastiska natur? Slå dig ned vid Slottscafét och njut av eklandskapet som brer ut sig kring slottet. Vill du upptäcka området på annat sätt kan du hyra en kanot, kajak eller stand up paddleboard, ta en kryssning eller cykla runt kanalen och kanske avsluta dagen med en god glass på Stafsäter Gårdsglass

Tisdag

Du vaknar upp med slottsfeber! Efter att ha sett vackra Bjärka Säby får du mersmak på slott och beger dig därför 25 minuter öster om Linköping – ut på den fantastiska Östgötaslätten. På avstånd ser du vita murar och spetsiga tinnar och torn som sträcker sig över trädkronorna. Nu närmar du dig Ekenäs slott, ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Hoppa på en av dagsvisningarna av slottet och låt dig fängslas i den svenska historien ända tillbaka till den tid då Sverige var en stormakt. Efter visningens slut kanske du vill smälta alla intryck från förmiddagen. Då hittar du Ekenäs slottscafé precis intill slottet i en flygel från 1700-talet. Njut av en kopp kaffe eller en god räkmacka i den fina miljön innan det är dags att ta farväl av Ekenäs för denna gång. För visst kommer du väl tillbaka?

Efter en fullspäckad förmiddag vid Ekenäs är du nu tillbaka i stan på ett av Linköpings centrala hotell som du bokat in dig på för några dagar. Passa på att uppleva sorlet och det trivsamma folkmyllret på en av Stora Torgets restauranger för äkta sommarkänsla innan du ger dig ut på nästa äventyr och upptäcker centrum!

Onsdag

Vad vore en svensk sommar utan regniga dagar? Som tur är har Linköping aktiviteter för alla väder! Passa på att upptäcka Flygvapenmuseum medan regnet öser ned utanför. Här får du som besökare se en imponerande samling flygplan och på så sätt följa med på en fantastisk resa genom 1900-talets flyghistoria fram till dagens JAS 39 Gripen.

Kliv in i folkhemsmiljöer från kalla kriget eller spana in vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg 1952. Här har du också chansen att testa på att vara pilot för en dag i någon av museets Gripen-simulatorer.

När du känner dig nöjd med ditt besök har regnet (förhoppningsvis!) slutat ösa och solen börjar istället titta fram. Ett besök i Gamla Linköping för att upptäcka både Friluftsmuseet, Valla Gård och Vallamuseerna sitter på sin plats för att lära dig mer om Linköpings historia! Ett måste på plats är att titta in i alla små handelsbodar som återspeglar hur Linköping såg ut förr. Köp en strut med karameller, gammeldags husgeråd eller några närodlade produkter innan du slår dig ner för att vila fötterna av all kullerstensgång. Är du hungrig, eller bara lite kaffesugen? På Wärdshuset i Gamla Linköping från 1700-talet finns allt från lättare luncher till trerätters middagar, medan Ernia Interiör & Våffelstuga erbjuder (inte helt otippat!) våfflor med Östgötagrädde och sylt från Brunneby Musteri – mums!

Vill du få ut mer av din vistelse i Gamla Linköping kan du övernatta på något av stadsdelens charmiga boenden – antingen mitt inne i Friluftsmuseet på Hilma Winblads Bed and Breakfast eller på vandrarhemmet i det gamla såghuset Mjellerumsgården

Torsdag

Utflyktsdags! Ta en tur ut till Amundebo Södergård i Ulrika och upptäck landsbygden och allt det som hör till ut i vår kommun. Här kan du ha Amundeb Södergård som utgångspunkt med övernattningsmöjligheter såsom camping eller stuguthyrning.

I Ulrika kan du besöka Ulrika kyrka, en spånklädd timmerkyrka med klockstapel bredvid – en väldigt fin och unik kyrka, eller kanske ta en tur ut i Ycke Urskog? Naturreservatet ligger väster om Ulrika och här hittar du en av länets få urskogsrester med mycket att se som grova gammelgranar och vridna furor! Man har bland annat hittat träd som grodde i slutet av 1500-talet, så området är helt klart väl värd ett besök.

Om du hellre vill vandra eller inte kan få nog av naturen kan Drögenslingan på knappt en mil mellan Amundebo Södergård bort till sjön Drögen passa bra! Här hittar du en fin badplats med grillmöjligheter. Avsluta dagen med en skön och avkopplande bastu tillbaka på Amundebo Södergård innan du kryper till kojs i en av gårdens stugor, eller om du hellre vill nyttja campingplatsen! 

Fredag

Du lämnar nu Ulrika bakom dig, men är inte riktigt redo för Linköpings stadspuls än och tar därför sikte mot Östgötaslätten väster om stan! Här breder gulblommande rapsfält ut sig tillsammans med röda och vita små gårdar, uppstickande kyrktorn, blåklintsåkrar och massor med utflyktsmål i närheten.

Här finns flera olika stopp längs vägen med allt från loppisfynd hos Bländebo loppis, hantverk från bygden som till exempel keramik från Ledbergs krukmakeri och nyskördade grönsaker från Växthuset Rökinge Gård. Besök Kornettgården och spana in den privata samlingen med föremål från svunna tider och unika, uppbyggda miljöer såsom radioaffär, lanthandel och 40-tals kök.

När det börjar kurra i kistan sitter ett besök på Boställets Vedugnsbageri på sin plats. Här kan du sitta i en gammal ladugård medan du avnjuter ditt kaffe och lättare tilltugg. En perfekt dag ute på vischan! Om du inte känner dig helt redo för att lämna Östgötaslätten efter dagen kan du sova en natt på Stenholmens Gårdshotell, en av Sveriges största islandshästgårdar i vacker lantlig miljö. Har du alltid drömt om att rida islandshäst har du nu chansen!

Lördag

Visst var Östgötaslätten underbar? Du kan inte få nog, så du hänger kvar ett tag till och passar på att se Bergs Slussar vid Göta Kanal. Här passerar under sommaren flera tusentals båtar genom den fantastiska slusstrappan Carl Johan med sina sju sammankopplade slussar.

Spela minigolf i det vackra slussområdet vid Götas café & Äventyrsgolf, eller ta en guidad tur vid någon av sevärdigheterna. Kanske vill du veta mer om Bergs Slussar, eller om Ljungs slott? På båda ställena kan du få en guidad tur. Här kan du också hyra en cykel och cykla längst med kanalen, eller hoppa på båten M/S Wasa Lejon som tar dig hela vägen till Borensberg och tillbaka om du så önskar!

Råkar du vara på plats under vecka 27 får du bara inte missa Diggilooturnén som kommer till Bergs Slussar på lördagen! Då har du chansen att se Melodifestivalvinnaren Jon Lundvik med artistkollegor som bland annat Magnus Carlsson och Jessica Andersson. Är du mer intresserad av en annan Andersson, nämligen Benny Anderssons orkester, spelar de vid Bergs Slussar söndagen vecka 30. En fantastisk miljö att lyssna på livemusik i! 

Söndag

Veckan närmar sig sitt slut och förhoppningsvis känner du dig riktigt nöjd med ditt besök! Du har nästan glömt bort själva stadskärnan och hoppar därför på en guidad stadsvandring för att lära känna själva centrumet innan du lämnar för den här gången. Här väljer du mellan en digital guidad tur genom en app i telefonen, eller med en klassisk guide.

Guidningarna görs i centrum, utmed Stångån och i Trädgårdsföreningen och förmedlar stadens historia om både intressanta byggnader, platser och händelser. 

Missa inte café Belvederen som är 22 meter högt och står på Kjettilberget i Trädgårdsföreningen. Fram till 1600-talet användes platsen som avrättningsplats där stadens brottslingar hängdes som ett avskräckande exempel. En plats med mycket historia och fantastisk utsikt! Är du på caféturné kan du även passa på att besöka Berget Café & Tehus mitt i city på en liten höjd. Här dricker du ditt kaffe i traditionell miljö med mycket historia då byggnaden är hela 145 år gammal – ett perfekt avslut på en perfekt vecka.

Vi tror och hoppas ni haft en härlig semester i Linköping och fått många nya minnen och häftiga upplevelser. Vi säger tack för besöket och varmt välkommen åter!


Du kanske även gillar...

Linköpings oupptäckta guldkorn!

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt. Klicka här för att läsa mer.
Drönarbild över Linköping med Linköpings Domkyrka i förgrunden

Linköpingsbor tipsar - Semestra som en riktig local

Resetrenden att semestra som en lokalbo håller i sig även i år, och vi vill gärna att du ska ta del av vad lokalborna i Linköping älskar. Allt från mat, fina naturupplevelser, till de små guldkorn du ...

Konsertbild från Borggården i Linköping

Höjdpunkter: Sommarens evenemang i Linköping

I sommar förvandlas Linköping till ett evenemangsmecka – det händer något stort i princip varje vecka! Har du turen att vara Linköpingsbo behöver du knappt lämna staden för att få ett rikt nöjesliv i ...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka