Smaka på Kinda kanal

När Kinda kanal blev klar för 150 år sedan möjliggjorde det för matproducenterna i Kindabydgen att transportera sina produkter till Linköping och vidare ut i världen. Än idag är maten runt Kinda kanal en stor del i att besökare kommer för att uppleva Kinda kanal.

Med anledning av Kinda kanals 150-årsjubileum har flera aktörer runt kanalen tagit fram speciella produkter för oss alla besökare att njuta av.

Välkommen hit att smaka på Kinda kanal!

Smaka på Slusslager från Centralbryggeriet i Linköping

Centralbryggeriet i Linköping är ett lokalt microbryggeri med stort fokus på miljö och hantverk där stora delar av bryggprocessen hanteras för hand. Idén med bryggeriet startades av Viktor Hansen som tillsammans med sin vän Kenny och far Torbjörn startade en resa med många hembryggningar och receptmissar som så småningom ledde till inköp av bryggverk och start av produktion i februari 2014. Tre månader senare släpptes Centralbryggeriets två första öl och efter 15 minuter var de slutsålda och drömmen om ett eget bryggeri och en öl som Linköpingsborna kan kalla för sin egen var nu verklighet.

I år firar Centralbryggeriet Kinda kanals jubileum genom en alldeles egen öl, gjord på östgötsk malt.

-Vi hade under en tid skruvat på ett recept innehållande enbart lokalodlad malt och när vi fick frågan om att göra ett jubileumsöl för Kinda kanals 150årsfirande kändes denna produkt given. Målet med Folkes SlussLager var att få fram en krispig, frisk och lättdrucken pilsner som både passar som sällskapsdryck och måltidsdryck, vilket jag verkligen tycker vi lyckades med, berättar Viktor Hansen, grundare Centralbryggeriet i Linköping.

Besök webbplats

Smaka på jubileumsglass från Stafsäter Gårdsglass

Stafsäter Gårdsglass som drivs av Maria Ekman med familj är en oas för glassälskare. På Stafsäter är glasstillverkningen ett hantverk som skapas med kärlek och omtanke. Här tillagas glassen för hand, från början till slut, med endast naturliga och noga utvalda råvaror, i huvudsak på frukter och bär från grannskapet. Och även om smakerna kan variera från säsong och tillgång på råvaror, så är den alltid kryddad med kärlek och omtanke för att få till den bästa smakupplevelsen.

För Kinda kanals jubileum har de tagit fram en glass med smak av skogsbär.

-Vi har gjort en specialsmak för firandet som är ”Skogsbär”. Vi försöker med den fånga upp de smaker som finns längs med kanalen och som vi kopplar till skogens bär, säger Maria Ekman på Stafsäter Gårdsglass.

Besök webbplats

Smaka på marmelad från HargOdlarna

HargOdlarna startade 1986 med hallon- och jordgubbsodling för självplockning. Idag finns ingen självplockning utan arbetar istället med förädling i sitt marmeladeri. Där låter de sig inspireras av sin gamla receptskatt och med hjälp av den arbetar de fram recept där tradition och nytänkande samverkar.

-Jag experimenterar ständigt med nya smaker och har alltid flera tankar av smakkombinationer på lager. För jubileet ville jag göra en marmelad med plommon som grund. Och för att komplettera sötman från plommonen så har jag valt att använda valnötter och så lite portvin för att förstärka det, berättar Ann-Sofi Johansson, HargOdlarna.

Plommonen kommer från trädgårdar i närheten som Ann-Sofi köper där det finns överskott av olika plommonsorter. Marmeladen Skepp ohoy finns att köpa i den egna gårdsbutiken och på Landets Goda, speceriaffrären i Kisa. Den kommer även att finnas på Café Colombia lite längre fram.

Besök webbplats

Smaka på slussvaktar-macka på Noras kafe

Hos Fresons bageri och trädgård finns under sommaren Noras Kafé i den lummiga trädgården. På gården finns även växthus och gårdsbutik.

Noras kafé har i samband med Kinda kanals 150-årsjubileumtagit fram en slussvaktar-macka. Det är en båtliknande minibagette bakad på poolish jäsning av vete och dinkelmjöl samt lite honung. Serveras med brieost, honung och rostade solroskärnor.

Besök webbplats

Matsafari vid Kinda kanal

Inför sommarsäsongen 2021 kommer det att finnas två olika matsafari där ni tar er med egen bil från förrätt, varmrätt till efterrätt och njuter av lokalproducerad mat samt Östergötlands vackra natur.

Under Matsafari runt Kinda kanal får ni njuta av östgötska smaker och råvaror från tre omtyckta platser runt Kinda Kanal. Färden startar på vackra Rimforsa Strand, där ni avnjuter förrätt i härlig miljö. Därefter går färden vidare, mot rofyllda Vårdnäs Stiftsgård, för huvudrätt på terrassen eller i restaurangen vid Kinda Kanals strand. Sedan åker ni till Stafsäters Gårdsglass. Här avrundas din matsafari med ett förförisk god glassdessert.

Den uppskattade Matsafari i Kindabygden fortsätter även 2021. Ni inleder 3-rätters turen hos HargOdlarna strax utanför Kisa där ni serveras förrätt i trädgården. Efter förrätten går resan vidare utmed sjön Åsundens norra strandkant till vackra Rimforsa Strand. Där serveras ni en genuint tillagad varmrätt med utsikt över sjön. Dessertstoppet är hos Noras Café vid Fresons bageri och trädgård, ca 10 minuter från Rimforsa Strand. Här väntar kalvdans och ostkaka samt kaffe/te.

Besök webbplats


Upptäck fler smakupplevelser längs Kinda kanal...


Samarbetspartners

Samarbetspartners logotyper