En heldag i Gamla Linköping: Bak & byk, Cloettaboden och Valla gård

Se till att ni är utvilade och har med er barnasinnet. För under den här fullspäckade dagen i Gamla Linköping kommer ni få stilla er nyfikenhet om hur livet var för 100 år sedan. Lägg därtill klappvänliga djur och godsaker så har ni den perfekta familjedagen!

Mumsig medhavd matsäck

Starta dagen med er att fylla på med energi mitt i hjärtat av Gamla Linköping. Om ni packat med er egna godsaker i matsäcken finns det många ställen ni kan äta den på. Kanske slår ni helt sonika er ner i en trädgård i stadskvarteren, eller så letar ni upp nåt av ställena med bord och bänkar som finns på flera platser. Vill ni ha lite mer grönytor föreslår vi Valla gård och även hela Vallaskogens naturreservat står till ert förfogande. Är det grillväder så finns det grillplatser vid Vallabackarna och Lill-Valla lekpark, dit ni tar med egen ved.

Tag det rätta – tag Cloetta

Denna gamla slogan, som skapades för exakt 100 år sedan, känner de yngre i sällskapet antagligen inte till. Men godisutbudet som finns i Cloettas butik är antagligen desto mer känt. I denna 50-talsinspirerade snabbköpsbutik kan ni botanisera bland alla Cloettas populära och folkkära godissorter som Kexchoklad, Center, Polly, Ahlgrens bilar, Plopp och mycket mer. Vi är säkra på att ni hittar just era favoriter här! Här kan ni göra klipp bland andrasortering och också hitta prima kvalitet till reducerade priser. Den rutinerade föräldern ser förstås till att ha lite godsaker till hands för att jämna ut eventuella blodsockerdippar under eftermiddagen.

Lantliv på Valla gård

Bege er sedan ner till Valla gård där det finns klappvänliga djur som hästar, getter, får och höns. Här är det lätt att fastna en stund bland alla söta små varelser.  Ni kan också leka loss i lekladugården med trädjur om ni föredrar de mer stillsamma varianterna eller besöka Vallamuseerna som visar traktorer, lantbruksmaskiner, vagnar, slädar, tåg och annan teknik. Här familjens små dessutom uppfylla drömmen om att sitta i en traktor! Och har ni fortfarande spring i benen så finns Linköpings största lekpark Lill-Valla alldeles i närheten. 

Bak, byk och Barnens bod

Trötta? Nejdå, än finns lite ork kvar för dagens sista stopp. Ta er tillbaka till stadskvarteren och lek loss i 1800-talsmiljö. Eller lek kanske är fel ord, det här är hårt jobb! I den bemannade lek- och lärmiljön Bryggaregården kan barnen hjälpa till med allt från byk till bak, städa golv eller piska trasmattor. Ni avslutar dagen på Barnens bod. Finns det något roligare än att leka affär i en gammal handelsbod? Eller att vara postfröken? Eller gå på styltor? Kom ihåg att på grund av pandemin behöver Barnens bod bokas i förväg för endast en familj åt gången. Lika bra att göra direkt på morgonen på å krittavlan vidboden.

Sov mitt i museet

Trötta och fulla av intryck går ni den korta vägen till boendet som ni har bokat för natten på Hilma Winblads Bed & Breakfast. Urcharmiga rum i två gamla 1800-talshus där alla rum är olika inredda. Hela familjen lär sova gott efter denna fullspäckade dag. Sweet dreams! 

Ditt dagsschema i en karta

 

I kartan ser du var dagens aktiviteter ligger i förhållande till varandra.Få tips skickat till din mail

Tillbaka