Skippa Mallis – i sommar gäller charter på hemmaplan!

Blev det ingen efterlängtad charter på Mallis med familjen? Lugn, vi har hela guiden för hur du skapar din egen charterresa. På hemmaplan. Välkommen till playa de la Linkan! Att åka på charter är speciellt, för hela familjen. Långa lata dagar med sol och bad kryddas med god mat, drinkar och roliga utflykter. Men att denna sommar inte blir som vanligt har vi nog alla blivit varse. Så här kommer våra bästa tips för din egen chartersemester  – i Linköping! Inte bara smart för klimatet utan också vänligt för plånboken.

En maxad flygupplevelse

Vanligtvis kliver ni ur flygplanet efter några timmars resa och möts av sommarhettan innan ni sätter er på transferbussen som tar er till hotellet. Till Linköping är resan kortare, och ni landar å andra sidan i flygstaden med stort F. Första stoppet på din resa blir Flygvapenmuseum där ni kan botanisera bland en flygplanssamling i världsklass.

När ni ändå är här, passa på att titta på den mytomspunna DC 3:an och ta del av utomhusupplevelserna som erbjuds. När ni känner er nöjda letar ni upp transferbussen som är märkt med Östgötatrafiken nr 6. Och förresten, för dig som undrar så går kranvattnet bra att dricka överallt i stan...

Hotell för alla smaker

Äntligen – dags att checka in på hotellet! Ett schysst hotell önskar vi oss alla på semestern, och i Linköping finns något för alla smaker. Citynära eller mer lantligt boende, ni väljer. Många av hotellkedjorna har förmånliga erbjudanden i sommar, det kan löna sig att googla runt lite efter bästa dealen.

Och varför nöja sig med ett hotell? Omväxling förnöjer verkligen, så varför inte flytta runt lite under veckan? Alla de stora kedjorna som Scandic, Nordic Choice, Elite m fl finns i stan och vill ni komma lite utanför stan så är Kullagården ett bra alternativ för familjer. Ett bed and breakfast med ekologiskt jordbruk med möjligheter både till ponnyridning och att hoppa i hö. Eller varför inte välja idylliskt belägna Vårdnäs Stiftsgård där ni även kan övernatta i lyxiga vindskydd.

Beach med stadspuls eller naturskönt skogsbad?  

Om du har bokat in dig och din familj på citynära Scandic Linköping City, då ligger Linköpings centralaste beach mitt utanför dörren. Se till att ni tidigt paxar solstolarna med handduken för att få bästa utsikt på Stångåstranden. Här kan ni ta en tur i trampbåtarna, äta glass på Mickey’s strandfik, glida runt på en flamingo eller hålla årets familjemästerskap i äventyrsgolf. Eller varför inte prova på kajak? Går att boka via Outdoortime eller Linköping Kajak.  Om ni vill vara aktiva men ändå känna sanden mellan tårna så kan ni bege er till Beach arena, där ni kan boka allt ifrån beachvolleyboll, padel och sandminton till nyheten spikeball.

Föredrar ni poolbad så är Tinnerbäcksbadets splitternya 50-metersbassäng ett självklart val, eller varför inte ta pendeltåget ut till Linghem och Himnabadet? Vill ni stanna i stan är nyrenoverade Johannelundsbadet perfekt. För mer lyx rekommenderas Wellbox på Quality Hotel The Box utomhuspool, bubbelpool och en champagnepool! Men ingen semester utan sand mellan tårna! Utanför stan hittar du Sandviks badplats med sin långa härliga badstrand vid Roxen eller Viggebysand som ligger naturskönt i Viggeby naturreservat vid Järnlunden. Och det bästa av allt – efterhängsna strandförsäljare med specialpriser lyser med sin frånvaro…

Upplev exotiska djur och natur eller res i historien

Ingen charter är komplett utan den obligatoriska utflykten. Är ni sugna på äventyr och exotism, ta en tur till Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap där det känns som om krokodilerna snart kommer att nafsa dig i benet. Eller klappa kungspytonormen Kalle på Fenomenmagasinet i Gamla Linköping. Vill ni åka lite längre är Kolmårdens djurpark bara en timme bort. Där kan du träffa de riktiga vilddjuren och även få en skymt av Bamse, vilket är perfekt i avsaknad av Bamseklubb.  

Föredrar ni lite lugnare aktiviteter så kan ni med lätthet spendera många timmar i Gamla Linköping. Denna stadsdel speglar Linköping för hundra år sedan och under sommarevenemanget "Tidernas sommar" kan ni träffa gatuskådespelare som bjuder på spontanteater på gator och torg.  På närliggande Valla Gård finns även Östergötlands största minigolfbana med två 18-hålsbanor att välja mellan, samt Lill-Valla, Linköpings största lekpark.

Medelhavsmyller på Stora Torget

När kvällen närmar sig och det börjar suga lite i magen är det dags att ge sig ut på stan bland myllret av restauranger. Redan på håll kommer du att höra det sköna sorlet från uteserveringarna på Stora Torget, ett självklart val en ljummen sommarkväll och det närmaste medelhavskänsla du kan komma. I år är uteserveringarna på torget större än någonsin tack vare nyöppnade O’Learys och den populära sommargågatan genom torget är tillbaka. Massor av god mat av olika ursprung, såväl lokal som internationell,  finns att välja på.

Behöver du muta barnen med glass för att få dem att sitta still lite längre efter middagen? Inga problem, Linköpingsbornas favoritglasställe Bosses glassbar ligger bara runt hörnet, nästan granne med Karamello som också har smaskiga glassar. Och om ni föräldrar lyckas få en barnfri kväll, så finns lyxiga paraplydrinkar på mysiga Innergården, Storan eller Rico.

Dags att packa ihop och återvända till vardagen. Förhoppningsvis har ni fått en schysst solbränna, men hur det än blir med den saken är en sak säkert: Ni kommer att ha många härliga semesterminnen med er i bagaget.


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka