Cykelsemestra vid Göta kanal – Barnvänliga stopp längs vägen

Låt hela familjen hoppa upp på cykelsadeln i sommar och upptäck den fantastiska miljön längs med Göta Kanal! Under en dag tar ni er på två hjul från Bergs Slussar strax utanför Linköping till slutdestinationen Borensberg med många roliga, goda och häftiga stopp på vägen. Oavsett ålder på barnen finns det olika alternativ som passar hela familjen. Packa matsäcken, hyr era cyklar i Berg eller använd era egna och trampa iväg – svårare än så behöver det inte vara!

Upp på sadeln!

Att cykla längs med Göta Kanal är enkel och barnvänlig och ni har hela tiden, med undantag för era avstickare, kanalen under uppsikt. Sträckan är cirka 20 km med gott om mysiga rastplatser och möjligheter för en fikapaus.

Ni börjar dagen i Bergs slussar där en av Göta Kanals mäktigaste slusstrappor ligger. Här kan ni spana in hur båtarna slussas upp och ned innan de fridfullt ger sig av mot nästa äventyr – precis som ni! Har ni glömt matsäcken hemma? Det är lugnt, Vandrarhemmets café fixar gärna några smarriga smörgåsar eller så gör ni ett snabbstopp i ICA butiken i Berg.

Dags att hoppa upp på sadlarna och låta benen börja jobba – mot Borensberg. På vägen mot Borensberg passerar ni på en mängd olika besöksmål och sevärdheter, bland annat två akvedukter! Den första kommer ni till redan i Ljungsbro, och det är en riktigt mäktig upplevelse att se båtarna sväva högt över bilarna.

Här hittar ni även ett barnens paradis, Ljungsbros aktivitetspark. Eller förresten, hela familjens paradis, för här finns något både för stora och små. Skatebanor, slänggungor, stora grönområden för de mindre och äventyrslystna. För de lite större och kanske träningssugna, finns träningsredskap och vackra vyer över Göta kanal. Aktivitetsparken ligger nämligen perfekt belägen alldeles intill kanalen, bara en lite skogsglänta emellan!

Efter att ha lekt av er, cyklar ni vidare och tar sikte mot Björkö 4H-gården strax utanför Ljungsbro. På gården, som är en ideell förening, kan ni bland annat träffa många olika sorters djur! Stifta bekantskap med hästarna, fåren, getterna, kaninerna hönsen eller kanske åsnan som finns på gården? I den natursköna miljön erbjuder gården också ledd ponnyridning för den som vill byta ut cykeln för en stund.

God choklad, ett dopp i vattnet och läskande must på vägen!

Efter att ha vinkat hejdå till alla djuren börjar det suga lite i godistarmen på er alla. Vilken tur att Cloettafabriken ligger bara några tramptag bort! I utkanten av Ljungsbro ligger fabriken som 1901 byggdes av bröderna Cloetta och förvandlade samhället till en chokladstad.

I butiken vid fabriken hittar du dina favoriter som Kexchoklad, Center, Polly eller kanske Ahlgrens bilar – det finns något för alla smaker. Fyll på godisförrådet och stoppa lite i fickan innan ni ger er iväg igen, men glöm inte att choklad smälter snabbt så det allra bästa är såklart att stoppa det i munnen direkt! Mums!

Solen steker och ni har alla choklad runt hela munnen – ett bad vore skönt! Precis när tanken om ett bad slår er når ni Ljungbadet vid Ljungsjön i Motala ström. Badplatsen består av en liten sandstrand, stora gräsytor, brygga och grillplats. Perfekt för en liten badpaus! Har ni medhavd matsäck är det ett perfekt tillfälle att duka upp till lunch om det kurrar i magen. Men glöm inte – man får kramp om man badar efter maten (eller hur?), så det är bäst att ni fortsätter er cykeltur efter ni fyllt på med energi!

Upp på cykeln igen och styr kosan mot nästa stopp – Brunneby Musteri. Här blir en bensträckare och en törstsläckare perfekt då det finns must så det räcker och blir över här. Smaka på den klassiska äppelmusten eller kanske somrig flädersaft? Ta också en titt i den mysiga gårdsbutiken och spana in över 100 produkter från Brunnebys egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. På gården hittar ni även Restaurang Bettina om ni är sugna på något gott tilltugg till den läskande drycken!

 

Slutdestinationen är nådd - Borensberg! Sov kvar en natt eller ta båten tillbaka till Berg.

När ni lämnat Brunneby bakom er är det inte långt kvar till slutdestinationen Borensberg. Vill ni inte att den härliga dagen ska ta slut så kan ni alltid välja att stanna en natt eller två på det charmiga vandrarhemmet Glasbruket som ligger strax innan Borensberg. Vandrarhemmet ligger otroligt vackert beläget på en halvö mellan Göta Kanal och Motala Ström och bjuder på många aktiviteter för alla åldrar. Ta en kajak eller kanot och paddla ut eller testa fiskelyckan från bryggan. Vad ni än väljer att göra är miljön omkring Glasbruket fantastisk!

Nu börjar cykeltrippen lida mot sitt slut och det är dags att bege sig mot Berg igen. Vill ni låta benen vila, kan ni välja att ta bussen tillbaka till Berg, men allra härligast är förstås att boka returen  med kanalbåten M/S Wasa Lejon och uppleva Göta Kanal som sig bör, från vattnet. Båten passerar nio slussar och går genom en levande landsbygd med hus från 1700- och 1800-talet. Ni passerar även akvedukterna som ni tidigare spanat in och om det var en häftig upplevelse att se båtarna glida förbi är det en ännu mäktigare upplevelse att befinna sig på båten! Ombord på båten finner ni bar, cafeteria och restaurang, perfekt om ni vill äta något gott till den fina utsikten. Vilket avslut! Glöm bara inte att parkera och lämna in cykelnyckeln på Kaffeteriet i Borensberg om du väljer att ta båt eller buss tillbaka till Berg. 

Vi tror och hoppas ni får en härlig minisemester på cykelsadeln och ser fram emot att ha er här snart igen! 

Se cykelrutten här!

På kartan ser du hur din cykelrutt skulle kunna se ut och vart platserna ligger i förhållande till varandra. Totala cykelavståndet är dryga 20 km.

1. Hyr era cyklar vid Berg slussar, hos Visit Linköping & Co:s InfoPoint. Här kan ni hyra vuxencyklar, barnsadlar och hjälmar.
2. Cykla längs med kanalen upp mot Ljungsbro. Det går bra att cykla under den första akvedukten för att nå aktivitetsparken. Sväng in Hedgatan och sedan första vänster in på Myrgatan. Här ligger aktivitetsparken.
3. Åk tillbaka under akvedukten och fortsätt på Norra Cloettavägen tills den övergår till Hällestadsvägen. Sväng första höger och följ vägen ner till Björkö 4H-gården.
4. Följ vägen tillbaka in i Ljungsbro. Vid vägkorsningen Norra Cloettavägen och Hjalmar Svenfeldts väg svänger du höger. Följ vägen så når du Cloetta-butiken.
5. Sätt sikte på Ljungsbadet härnäst. Antingen följer du O.G Svenssons väg som kartan illustrerar och håller höger, annars går det lika bra att cykla parallellt med kanalen.
6. För att cykla vidare till Brunneby cyklar ner ner tillbaka till Göta kanal och följer sedan kanaler tills ni når Brunneby.
7. Nu kvarstår dryga 2,5 km till Glasbruket. Även här fortsätter du att följa Göta kanal tills du når din destination.
8. Vill du åka M/S Wasa Lejon eller buss tillbaka, kan du lämna tillbaka din hyrda cykel på Kaffeteriet.


Ta dig ut till Berg

Från Linköping finns det en fin cykelväg hela vägen ut till Berg. Vill du spara på krafterna går det även bra att ta bussen ut hit med Östgötatrafiken. Ta landsbygdsbuss 522 från Linköping resecentrum och gå av vid hållplats Bergs slussar. Bussresan tar ca 15 minuter.

Hyr din cykel i Bergs slussar

Har du ingen cykel eller har svårt att ta med din egen finns det möjlighet att hyra en cykel i Bergs slussar! För att garantera en cykel väl på plats rekommenderar vi dig att förboka din cykel. Det gör du enklast via uppgifterna här nedan. Vill du hellre vara spontan kontaktar du istället Visit Linköping & Co:s InfoPoint. 

Förboka din cykel på Kaffeteriet Cykel:
Kontakta via mail: kaffeterietcykel@gmail.com 
Kontakta via telefon: 070-7565561 

Hyr på dagen/spontanboka:
Kontakta Visit Linköping & Co´s InfoPoint, i Bergs Slussar.
Kontakta på telefon 013-190 00 70 eller via mail info@visitlinkoping.se.
 
Uthämtning av cykeln sker på Visit Linköping & Co:s InfoPoint, i Bergs Slussar. 
 
Priser:
 
Vuxencykel
1 dag = 200:-
2 dagar = 400:-
3 dagar = 500:-
4 dagar = 600:-     
5 dagar = 700:-
 
Barnsadel       
1 dag    =   50:-   
2 dagar = 100:-      
3 dagar = 150:-      
4 dagar = 200:-      
5 dagar = 250:-
 
Hjälm
1 dag    =   30:-     
2 dagar =   60:-        
3 dagar =   90:-      
4 dagar = 120:-      
5 dagar = 150:-


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka