Hemesterschema för livsnjutare i Linköping

Upplev kanaler, spana in slussar eller gör en tur ut på slätten. I Linköping finns många pärlor att upptäcka och njuta av för hemesterfirare.

Dag ett förmiddag: Humoristisk promenad

Din stad men nya upplevelser! I sommar kan du bege dig ut på en promenad för att upptäcka Linköping genom nya ögon. En bra dag startar med ett gott skratt; så upptäck vår stad genom den lokala komikern Ben Kersleys ögon i den humoristiska digitala guiden The lost city of Linköping. Guidningen startar vid Mickeys Strandfik vid Kinda kanal och tar cirka en och en halv timme. 

Guidningen avslutas på Stora Torget, Linköpingsbornas självklara mötespunkt och sorlet från utelivet hörs på lång väg. Njut av en tidig lunch på någon av de många uteserveringarna runt torget.

Dag ett eftermiddag: Glass, historia och cykel i Bergs slussar

Efter lunch tar ni er ut till Bergs slussar, Göta kanals centrum. För ni visste väl kanske redan att vi inte bara har en kanal, utan två? Göta kanal och Kinda kanal! Väl i Berg strosar ni runt och kollar på den mäktiga slusstrappan och äter glass på Fröken Jennys eller Kanalkrogen Delimo. Om ni fick blodad tand av den digitala guidningen i stan finns här ytterligare en guidning att uppleva. Denna gång med platsens historiska utveckling i fokus, berättad av historieprofessorn Dick Harrison. Kanske tittar ni också förbi turistinformationen och får en pratstund med den charmige roboten som i år förstärker värdskapet. Är ni istället sugna på att cykla finns ett fint cykelstråk längs Göta kanal till pittoreska Borensberg. Hyr cykel i Berg och lämna tillbaka den i Borensberg. Ni avslutar dagen med en delikat middag på Göta Hotell innan ni tar bussen tillbaka till stan.

Dag två:

Fira Kinda kanal 150 år

Hoppas ni vaknar utvilade, för denna dag blir fullspäckad med upplevelser i Kinda kanals tecken. Detta åtta mil långa byggnadsverk firar i år 150-årsjubileum, vilket uppmärksammas på flera olika sätt. Som de livsnjutare ni är blir det en dag i matens och naturens tecken! Kanalen har 15 handdrivna slussar som fungerar på samma sätt idag som för 150 år sedan. Det här är ingenjörskonst i sin bästa form. Första stoppet blir Sturefors sluss med sina 3,2 meter i höjdskillnad ligger placerad där Stångån och Kinda kanal rinner ut i Ärlången. Nästa stopp blir Hovetorps slussar som ligger vackert inbäddade i eklandskapet och som har hela 4 slussbassänger. Nu är ni antagligen kaffesugna och beger er till slottscaféet på nya Bjärka Säby slott för en stärkande kaffetår i charmig miljö.

Nu går färden vidare till Rimforsa strand där ni ger er ut på safari. Och inte vilket safari som helst, utan matsafari till Kinda kanals 150-årsminne. Här äter ni er förrätt på lokala råvaror med utsikt över sjön Åsunden. Därefter går färden vidare, mot rofyllda Vårdnäs Stiftsgård. Här får ni huvudrätten serverad, på terrassen eller i restaurangen vid Kinda kanals strand. Efter en stunds avkoppling och kanske ett bad, är det sedan dags att åka en kort bit till Stafsäter Gårdsglass. Här avrundas er  matsafari med kronan på verket – en smarrig dessert på glass som tillverkas på gården och självklart med Kinda kanals egen jubileumssmak.

När ni är tillbaka i stan far ni vidare för en god drink på mysiga Innergården.  En kort promenad bort hittar ni er restaurang för kvällen: Dahlboms mat där stjärnkocken Jonas Dahlbom med sin fru Pia skapat ett gastronomiskt tillskott på Linköpings kroghimmel.

Dag tre:

Gör en utflykt Väster om stan

Er sista dag för er hemester blir en dag på östgötaslätten! Strax utanför Linköping finns ”Väster om stan” – en mysig rutt bestående av charmiga aktörer med allt från lokala växtodlingar till gårdsbutiker och gårdshotell. Ni handlar hantverk på Ledbergs krukmakeri, köper tomater på Rökinge gård och förlorar er i nostalgi bland Kornettgårdens samlingar. Som kronan på verket avslutar ni på underbara Boställets Vedugnsbageri och summerar tre härliga dagar hemesterstyle i Linköping! 


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka