Bild på Hawaii i Tannefors slussar

Linköpingsbor tipsar - Semestra som en lokalbo

Den tidigare resetrenden att semestra som en lokalbo står sig stark även i år. Det blir en Svemester i sommar. Vi har tagit hjälp av våra lokalbor och frågat dem vad de tycker är det bästa med Linköping. Se de pärlor våra lokalbor själva lyft fram som smultronställen! Välkommen till den riktiga Linköpings-andan!

Hänga på uteserveringarna på Stora Torget

Stora torget i Linköping har en mängd härliga uteserveringar under sommaren. Ät god mat, drick gott och umgås med de i din bubbla samtidigt som du "sitter och tittar på folk" – som en av våra Linköpingsbor nämnde som en favorit!

I anslutning till torget ligger Storgatan som vanligtvis trafikeras av kollektivtrafik. Men sommartid förvandlas gatan till en tillfällig sommargata. Kollektivtrafiken stängs av längs hela Storgatan och ger utrymme till att fler restaurang- och caféägare kan flytta ut sina verksamheter så att Linköpingsbor kan njuta av gosaker i solskenet även här.

Stora torget har också en spännande historia bakom sig och har inte alltid varit den livade, glada mötesplats den är idag. År 1598 stod slaget vid Stångebro mellan kung Sigismundoch hertig Karl, där Kung Sigismund fick se sig besegrad. År 1600 lät hertig Karl bestraffa ett antal rådsherrar, som suttit fängslade på Linköpings slott för förräderi, genom halshuggning på torget. Det som senare kom att kallas för Linköpings Blodbad. Tänk att denna plats du nu sitter och skrattar på har en sådan mörk historia bakom sig. Visst är det en stark kontrast till vart vi befinner oss idag? 

Mysa vid Tannefors slussar

Att äta god mat med förstklassig utsikt – ja, det älskar vi Linköpingbor! Det är därför vi under sommaren hänger mycket på Cafè Tannefors slussar. Uppe på toppen av en liten kulle i anslutning till slussarna ligger cafét. Här blickar du ut över Kinda kanal/Stångåns slusspel med båtar som färdas upp och ner i trapporna kombinerat med god mat.

Det finns mycket att mumsa på här - någon som är populärt bland oss locals är skaldjurskvällarna som serveras torsdagkvällar efter klockan 18. Mums, mums, mums! Frossa loss bland räkor direkt från västerhavet, havskräftor, signalkräftor och massa annat gott. Självklart erbjuder de avhämtning eller upphämtning för att picknick:a med i närområdet.

Dessutom finns det många parker och grönområden längs med hela Stångån/Kinda kanal och slussarna är idealiska för en upplevelserik utflykt i rofylld och avskild miljö. Café Tannefors slussar erbjuder i år även picknickkorgar för avhämtning samt utlåning av filtar och brassestolar.

Lite rolig fakta kring de slussar du blickat ut över när du sitter här är att Linköping nämligen 2018 tog världsrekord i antal slussade kajaker samtidigt! Totalt slussades 41 singelkajaker och två dubbelkajaker. Det finns många spännande historier kring denna anrika miljö, inte bara gällande världsrekord! Du vet aldrig vad som kommer komma paddlandes i kanalen.

Något annat många Linköpingsbor älskar att göra är att promenera längs med Stångån - vägen som leder upp till Café Tannefors slussar. Det är sällan detta stråk är folktomt och vi locals tar gärna en motionsrunda runt ån. Varför inte slå två flugor i en smäll?

Äta bullar på mysiga caféer

I Linköping gillar vi att fika. Fika ute, fika inne, fika i parker fika, fika fika! Och bullar tycks vara en favorit hos många. En god bulle kombinerat med en spännande omgivning är det ultimata. Åker du utanför Linköpings stadskärna och råkar vara på upptäcktsfärd i ”Väster om stan” är Boställets Vedugnsbageri ett bra bullställe. Här fikar du ute på vår landsbygd och blickar ut över våra vackra slätter vi är omgivna av i Östergötland.

Är du på citystrosning har du även några caféer som vi Linköpingsbor gillar att gotta oss hos. 
Följer du doften av nyrostat kaffe, så hamnar du på Simons Rosteri & Bageri som ligger på Storgatan. Skulle du även råka vara en kaffefantast kan det vara kul att veta att det står en riktig skönhet här - nämligen en stor kafferost! Simons Rosteri & Bageris rykte är känt i hela stan - ett café med smaskig fika i en mysig och varm miljö som snabbt blivit en favorit hos Linköpingsborna.

Låter bebyggelser från Linköpings 1900-tals sekelskifte som en inspirerande miljö att fika i? Då ska du fika på Dahlbergs café i Friluftsmuseet Gamla Linköping som många andra stadsbor gör. Caféet ligger i Tornbergska gården - bara namnet får en att vilja sätta tänderna i lite gofika och känna känslan av det gamla Linköping. Du får en paus i din vardag och får uppleva en rofylld och unik historisk miljö. Det finns en anledning till att lokalborna älskar att vistas här! Nu är det dags att fika som en local!

Ta en promenad runt Rosenkällasjön

Att vistas i natuen är något vi gillar. Tinnerö Eklandskap är en stor favorit. Många av oss tar mer än gärna en promenad eller två runt Rosenkällasjön varma sommardagar. Den så kallade Rosenkällastigen är en bra rutt för dig som vill uppleva naturen kring hela sjön - en vandringsled som är på 3,7 kilometer. Köp med en picknickkorg och njut av sjöns rika fågelliv. Här bor både svarthakedopping och knölsvan som brukar reda sitt bo alldeles nära bryggan.

Väljer du att utforska mer än bara Rosenkällasjön finns mycket att se. Hela Tinnerö Eklandskap är en häftig naturupplevelse som domineras av gamla ekar i ett böljande beteslandskap med inslag av ekhagar, barrskog, ekologiskt odlade åkermarker och våtmarker. Tinnerö har också en fascinerande kulturhistoria. Landskapet är fyllt av fornlämningar och inte minst från romersk järnålder. Wow!

Det finns flera sätt att ta sig till Rosenkällasjön, där ibland på cykel eftersom Eklandskapet endast ligger två kilometer från Stora torget. Från Karlaplan i norr till Rosenkällasjön i söder så är Eklandskapet nära sju kvadratkilometer stort, så att göra ditt besök till en heldagsutflykt är inga som helst problem.

Strosa runt i Gamla Linköping och titta på gamla hus

Tänk dig att en varm sommardag strosa runt i en anrik miljö och uppleva hur Linköping var för 100 år sedan. Mysigt va? I Friluftsmuseet Gamla Linköping kan du göra det! Denna plats skapades för att bevara äldre byggnader och för att kunna återberätta Linköpings historia. Idag finns det hundratals. Både i stadskvarteren och närliggande Valla gård (som visar hur Linköpings landsbygd såg ut under samma period).

Det finns en spännande historia kring hur området kom till som sträcker sig tillbaka till 1940-talet när Linköping växte så det knakade - vilket innebar att många gamla hus revs för att ge plats till nya. I mitten av årtiondet väcktes tanken om att skapa ett "Skansen för Östergötland". Det var på denna väg Gamla Linköping föddes.

Inte nog med att du bara kan strosa runt här i egen takt, utan det finns gott om matställen och du kan till och med övernatta i stadskvarteren. Det finns även ett tjugotal museiinteriörer totalt med Gamla Linköping och Valla gård. I några hus är till och med originalinteriören bevarade.

Vi Linköpingsbor gillar att strosa runt här för att man upptäcker något nytt varje gång, och framförallt för att det är så otroligt mysigt! Det är lätt att ta sig hit, gärna via en promenad, en cykeltur eller kollektivtrafiken med buss 3 eller 6. Friluftsmuseet är beläget ca 2 kilometer väst om centrum.

Köa till Bosses glassbar

Det kanske låter konstigt att det finns en förtjusning i att köa. Men om sanningen ska fram så är köandet en del av upplevelsen! Det finns nog inte en enda Linköpingsbo som inte har testat på den smaskiga glassen som finns på Bosses. Vanilj, mango eller polkagris? Ja smakerna är många och varierar från dag till dag – ingen glass är den andra lik helt enkelt.

Bosses glassbar är en lysande stjärna i Linköpings glasshimmel och det är sällan det står tomt varma sommardagar. Mitt i city slingrar sig Linköpingsbon längs gatorna för att få sig en smakbit av den egentillverkade himmelska glassen. Ett slick sen är du fast!

Hitta hit

På kartan ser du vart i Linköping de olika platserna finns. Samtliga ställen går att nå med cykel och näst intill alla även med kollektivtrafiken.

Ta dig runt som en Linköpingsbo

Upplev Linköping som oss som bor här – ta cykeln! I Linköping gillar vi att cykla. Vi cyklar till centrum, till sevärdheter, till naturen, till matbutiken – ja, överallt! Här finns cirka 50 mil av cykelväg så förutsättningarna för att ta dig runt i kommunen är riktigt goda. Framförallt när vår stad är lagom stor att har nära till allt. Hotellen ligger intill restauranger, som ligger intill shopping, som ligger intill Stångån - ja, ni förstår! I Linköping satsar vi på en grönare och skönare stadsmiljö så det finns gott om trygga gång- och cykelbanor samt en snabb kollektivtrafik för att ta sig fram.

Klicka här för att se Linköpings cykeluthyrare
Klicka här för att läsa mer om att cykla i Linköping
Klicka här för att komma till Östgötatrafiken


Du kanske även gillar...

Linköpings oupptäckta guldkorn!

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt.

Få tips skickat till din mail

Tillbaka