Glampa i Linköping

Upptäck sommarens nyheter i Linköping

Utelekland, lyxiga hotellrum mitt i skogen och standuppaddleboard på Göta kanal - Det är några av de nyheter som finns att utforska för besökare och Linköpingsbor i sommar. För även om det är härligt att återbesöka gamla favoriter så gillar vi ju att testa nya upplevelser!

Vilken nyhet kommer du att testa i sommar?

Utelekland på Flygvapenmuseum

Visste du att Linköping fått en ny landningsbana? Det är Flygvapenmuseum som skapat en helt ny lekplats - givetvis med flygtema!

Här är tillgänglighet, lek och lärande i fokus på en alldeles egen plats för alla lekglada barn. Med start- och landningsbanor, en helikopterplatta, ett flygledartorn och annat smått och gott är detta ett fint tillskott till det redan unika och spännande museet. Här finns även trampflygplan för den som vill testa på hur det är att flyga, även om man där får stanna kvar på marken. Men i fantasins värld finns inga gränser!

Så ta med barnen, barnbarnen eller grannbarnen, hoppa upp på cykeln och styr mot Malmslätt och Flygvapenmuseum i sommar för ett besök på Linköpings kanske nyaste lekmiljö.

Kom ihåg att boka ditt besök för att gå in på Flygvapenmuseum.

Lyxiga skogsrum i skogen hos Naturlogi

Tänk att kunna kombinera sköna sängar, egen badtunna och egen terass men mitt ute i naturen. Hos Naturlogi, på Verklighetens Gård, kan du bo i ett fint hotellrum men omgiven av skog. 

Här sover ni i en skön dubbelsäng inomhus men så nära utomhus ni kan komma. Genom de stora glaspartierna syns trädens svajande och till frukost serveras ni en frukostkorg med en massa gott, givetvis ekologiskt och hållbart producerat och mycket är även närproducerat. Här finns två olika varianter av skogsrum, Vistet och Nästet. Det finns även andra boendeformer, t ex kan du bo i trädtält eller testa glamping i ett extra bekvämt vindskydd.

En oförglömlig upplevelse mitt i den svenska sommaren!

Pippi i Bergs slussar

Äntligen evenemang igen! Har du också saknat att få njuta av evenemang på riktigt, utan att sitta bakom en skärm? Nu är det dags för teater! Under tre veckor i juli spelas Pippi Långstrum på de sju haven vid Bergs slussar i Linköping. 

Det här är en fartfylld familjeupplevelse baserad på Astrid Lindgrens Pippi Långstrump. Under denna musikaliska föreställning får du möta Pippi, hennes bästa vänner Tommy och Annika, ett gäng pirater och Prussiluskan.

Som en del i föreställningen kommer ett av världens äldsta seglarfartyg vänergaleasen MS Mina vara med. Mina byggdes redan 1876. MS Mina är ett av de äldsta, seglande fartygen vi har i Europa och är också Sveriges enda bevarade fartyg, som inte byggts på ett skeppsvarv. MS Mina kommer att ligga i Bergs slussar under denna period så kom gärna och kika!

SUP och bastu på Göta kanal hos Claudias Gastrobar och Glass

De flesta av oss har någon gång upplevt Göta kanal på en båt, en promenad längs de milslånga gångvägarna eller en glass med utsikt över kanalen. Göta kanal är Sveriges kanske mest kända kanal och bjuder in till många upplevelser.

Nu har Claudias Gastrobar och Glass gjort det möjligt att njuta av kanalen på en av sommarens trendigaste aktiviteter - SUP! Göta kanal är perfekt för att glida fram på en standup paddleboard, även kallad SUP. Här kan du njuta av stillheten och fantastiska omgivningar, bara du, en bräda och en paddel. Eller varför inte ta med familjen, bästa kompisen eller kollegan för en dag på Göta kanal.

Om du istället vill njuta av en varm bastu finns även den möjligheten hos Claudias Gastrobar och Glass. En flytande bastuflotte som du kan boka för upp till åtta personer.

Det här är en perfekt cykelutflykt från Bergs slussar, så ett hett tips på dagsaktivitet är att hyra cyklar från Kaffeteriet i Bergs slussar, cykla längs Göta kanal och stanna på Claudias för en tur med en SUP eller koppla av i bastuflotten för att sedan trampa tillbaka tillbaka till Bergs slussar. Hos Claudias kan ni också passa på att njuta av en bit mat eller en glass!

Två digitala guidningar

I sommar kan du uppleva Linköping i en ny dimension; genom interaktiva ljudguider. Här jagar du ifatt historier som ligger i det dolda och väcker dem till liv. Din promenad kommer nu förvandlas till ett helt nytt äventyr och du kommer att se Linköping genom nya ögon. Med hjälp av din smartphone (internetuppkoppling krävs) och ett par hörlurar promenerar du dig fram igenom ljudguiden. Desto längre du går, desto mer utvecklas historien du lyssnar på.

Här finns två spännande äventyr att upptäcka. Den ena gör du genom komikern Ben Kersleys lekfulla ögon i den humoristiska historien om ”The lost city of Linköping”. Visste du till exempel att det finns krokodiler i Stångån?

Om du istället vill höra en lite mer verklighetsnära historia så ska du testa historieproffesorn Dick Harrisons digitala guidning i Berg. I denna vandring kommer vi att dyka rakt in i Bergs rika historia och avslöja platsens dolda historier. Vi kommer att resa tillbaka i tiden och besöka nio specifika år som vart och ett på sitt vis bidrar till denna unika plats historia, Sveriges utveckling och vår nutid.

Det bästa med dessa vandringar är att de alltid är tillgängliga, dygnet runt, och finns i din egen telefon. Välkommen ut på äventyr!

Mickeys Strandfik utökar med kajaker, cyklar och takterass

Mickeys Strandfik är en liten pärla som ligger mitt i Linköping och precis vid Stångån Kinda kanal som fortsätter att utveckla med fler aktiviteter. Här finns sedan tidigare sandstrand, minigolfbana, glass och trampbåtar på en av Kinda kanals mest centrala platser. I år har strandfiket utökat med flera härliga nyheter. Det finns nu kajaker och SUP (standup paddleboard) för den som vill uppleva Stångån och Kinda kanal från vattnet. Oavsett om du är nybörjare eller mer van paddlare så är det här en härlig plats att paddla i lugna vatten mitt i stan. 

Det finns även möjlighet att hyra cyklar. Perfekt för att ta sig en tur antingen längs Kinda kanal eller utflykt till något av alla fina naturreservat runtom Linköping eller varför inte för att cykla ut till Linköpings andra kanal - Göta kanal och en härlig dag i Bergs slussar.

Efter paddlingen eller cykelturen kan du kliva upp en våning, på strandfikets alldeles nya takterass. Det är inte svårt att aktivera sig en hel dag på Mickeys Strandfik!

Nytt hotell

Visste du att Linköping ha fått ett helt nytt hotell mitt i stan?

Best Western and hotel Linköping är ett nybyggt hotell i Linköping centrum med 151 nya hotellrum. Hotellkonceptet är att skapa ett modernt och personligt hotell som håller en mycket hög kvalitet. Hotellet har en parkering i direkt anslutning till byggnaden. 

Här hittar du hög kvalitet, komfort och smarta funktionslösningar. Hotellet har mindre hotellrum, men stora sociala ytor. Här kan du lätt umgås med familj, vänner och affärskontakter i den stora lobbyn eller loungen. Eller varför inte koppla av själv i en skön fåtölj i en trivsam miljö? Det finns även en populär restaurang och bar på hotellet där du kan både äta och dricka gott. 

Här finns närhet till massor av restauranger i Linköpings mysiga stadskärna, nära parker och granne med Linköpings slott och domkyrka.

Glamping vid Bergs slussar

I Berg, beläget vid Oskars slussar, alldeles intill Göta kanal, står nu exklusiva glampingtält redo för sommarsäsongen.

Få en naturnära upplevelse med förstklassig utsikt över hamnmyllret i Berg och upplev skådespelet när vattenmassor strömmar i slussar medan båtar tar sig upp och ner längs kanalen. Glampinggäster erbjuds även möjligheten att hyra SUP:ar så att man kan utforska närområdet stående på en bräda.

I närheten finns även smakrika restauranger, trevliga caféer, minigolf, cykeluthyrning och historiska upplevelser.

Mer glamping i Linköping hittar du här.

Matsafari vid Kinda kanal

Det geniala konceptet att äta en måltid på tre olika ställen har kommit till Linköping. Under en och samma långlunch får du uppleva tre pärlor längs Kinda kanal.

Under Matsafari runt Kinda kanal får ni njuta av östgötska smaker och råvaror från tre omtyckta platser runt Kinda Kanal. Färden startar på vackra Rimforsa Strand, där ni avnjuter förrätt i härlig miljö. Därefter går färden vidare, mot rofyllda Vårdnäs Stiftsgård, för huvudrätt på terrassen eller i restaurangen vid Kinda Kanals strand. Sedan åker ni till Stafsäters Gårdsglass. Här avrundas din matsafari med ett förförisk god glassdessert.

Matsafarin är en del i Kinda kanals 150-årsfirande och fler aktiviteter och upplevelser längs Kinda kanal och dess jubileum hittar du här.

Ny tillgänglighetsanpassning i naturreservat

En liten bit av Amazonas i Ljunsbro? Inte riktigt, men när du besöker naturreservatet Motalas ströms ravin kan du få känslan av att befinna dig i Amazonas regnskogar. Till sommaren har naturreservatet tillgänglighetsanpassats och första halvan av den 1,5 km långa gångvägen går i marknivå och fungerar bra med barnvagnar, rullatorer och rullstolar. 

Vattnet är omslutet av upp till 15 meter höga och branta sidor och i den fuktiga lövskogen finns mängder av hassel, stora elefantfötter, gigantiska ekar och lindar som är 300-500 åt gamla.

Här finns ett rikt djur- och växtliv och den kalkrika platsen gör att det växer många små orkidéer och en hel del sällsynta arter. Här trivs även fåglar, uttrar, olika fladdermössarter och hundratals fjärilsarter.

I Motala ströms ravin kliver du rakt in i naturen, där växterna och djuren får leva ostört och vi får för en stund ta del av deras värld.

Sommarens nyheter på 23 minuter

Charlotte Magnusson, Marknads- & utvecklingschef och Jörgen Nilsson, ansvarig för besöksnäring på Visit Linköping & Co guidar dig igenom sommarens nyheter i Linköping på 23 minuter! Möt roboten Folke Filbot, Anders "Ankan" Johansson hemestrar i Linköping och få koll på många fler nyheter.


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka