Konsertbild från Borggården i Linköping

Höjdpunkter: Sommarens evenemang i Linköping

I sommar förvandlas Linköping till ett evenemangsmecka – det händer något stort i princip varje vecka! Har du turen att vara Linköpingsbo behöver du knappt lämna staden för att få ett rikt nöjesliv i sommar. Är du besökare kan vi bara säga grattis till att du vill Svemestra i en sån här spännande stad!

När vi pratar om semester pratar vi ofta i veckor – "jag ska ha semester vecka 27-30" eller "jag tar sen semester". För att du ska få en överblick på evenemangssommaren i Linköping 2019 tänker vi att vi gör likadant – allt för att underlätta din sommarplanering och prickar rätt direkt.

Vecka 27: Diggiloo i Bergs slussar, Göta Kanal

Oj, oj, oj! Sveriges största sommarturné i Bergs slussar, vid Göta Kanal! Mäktigt! Många av oss har säkert tidig semester, men om inte det, kanske i alla fall en ledig lördag att avvara till denna sommarfest. Den 6 juli, vecka 27, tågar Diggiloo in i Linköpings oas Bergs slussar med en rad av folkkära artister.

Tre timmars underhållning vid Göta Kanal? WOW! Här kommer du verkligen få en stor dos av kärlek, precis som vanligt när Diggiloo är ute på vägarna. Jessica Andersson, Magnus Carlsson, Mariette, David Lindgren, John Lundvik, Mimi Werner, Casper Janebrink och hela Arvingarna-gänget, Thomas Petersson och den norrländska rockkungen Brolle. Vilken uppsättning va?

Eftersom Diggiloo är så mycket mer än bara musik, har entouraget med sig sin egen Diggiloo-restaurang. Det betyder att du enkelt får middag direkt till picknickfilten! Nu håller vi tummarna för en mycket varm och solig sommarkväll i Bergs slussar!

6 juli, Bergs slussar, Göta Kanal

Köp din biljett här

Vecka 28: Gyllene Tider på Stångebrofältet

Fyra decennier, fyra miljoner sålda skivor och ett flertal rekordturnéer – det är nog omöjligt att inte ha ryckts med i Gyllene Tiders svängiga musik någon gång i livet. Med klassiker som Sommartider, När vi två blir en och Gå & Fiska tillhör nog Gyllene Tider nästan definitionen av svensk sommar.

Per Gessle har nog satt många hjärtan i brand under sin karriär, så varför inte passa på att återuppleva den där varma, härliga känslan som fanns till din forna, eller kanske nuvarande idol? Du har förmodligen många fina minnen kopplat till deras musik, så väl på din semester i Linköping, kan du ta en kväll och väcka minnena till liv? Den 13 juli intar Gyllene Tider Stångebrofältet för att tacka sina fans efter 40 år med en stor avskedsturné.

Tänk dig att under bar himmel, en sommarkväll, få sjunga med i några av kanske tidernas favoriter. Samtidigt som de ljuva sommarbrisarna får ditt hår att dansa i vinden. Det om något, är svensk sommar det!

13 juli, Stångebrofältet

Köp din biljett här

Vecka 30: Benny Anderssons Orkester i Bergs slussar, Göta Kanal

Benny, Benny, Benny. Allas våran kära Benny Andersson tar även han en sväng förbi Bergs slussar, Göta Kanal i sommar! Med sig har han hela orkestern, med bland annat Kalle Moraeus, men med på tåget är även Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Råkar du vara kvar i Linköping under vecka 30, kan du spika in den 28 juli i kalendern.

Som trogna fanbärare för folkparkskonceptet gör Benny Anderssons Orkester succé hos både den dansglada BAO-publiken och folkparks- & semestergäster som gärna lyssnar på konserten i det gröna, med en picknickkorg nära till hands.

Att gå på konsert i Bergs slussar är en unik upplevelse och just sommaren 2019 – ja, då har vi ju lyxen att ha möjlighet att gå på två! Här är du omgiven av närheten till Göta Kanals naturskönhet, ett myllrande hamnliv med historiska slussar och många glada båtresenärer. Här mår man minst sagt.

28 juli, Bergs slussar, Göta Kanal

Köp din biljett här

Vecka 33: Linköping Contemporary Circus Festival

Låter spektakulära konstnärliga uttryck med fartfyllda och kreativa fyrverkerier av färg, akrobatik, nyskapande och våghalsiga föreställningar intressant? Då är det under Linköping Contemporary Circus Festival – I Dare You vecka 30 du ska planera in din semester! Mellan den 15-17 augusti fylls Linköpings stadsrum av en nycirkusfestival, som är öppen och gratis för alla.

Att förstå skillnaden mellan cirkus och nycirkus är inte en självklarhet. Nycirkus är en gränsöverskridande konstform som vuxit fram under de senaste 20 åren. Inte minst med det svenska och världsledande kompaniet Cirkus Cikör i spetsen. Nycirkus utmanar den traditionella cirkusen och är mer konventionell, konstnärlig och kulturell och finns i olika nivåer med dans, teater, performance-konst och liknande.

Befinner du dig i Linköping har du möjligheten att bland annat se världspremiären av Cirkus Cikörs nya föreställning Bloom – en trollbindande föreställning full av blommor, gemenskap och klassisk musik. Det här vill man ju inte missa?!

När du nu befinner dig i  Linköping city för att kolla på föreställningen, passa då också på att slå dig ner på en av Linköpings många uteserveringen innan showstart. Det är ett underbart surr runt hela staden under sommartid. På Stora torget har vi Linköpings största gemensamma uteservering, i den mysiga innergården på Apotekaregatan har Johannnes kök slagit upp sin innergård och på det nya torget, Hospitalstorget håller, Pappa Grappa hus. Perfekt start på en händelserik kväll i city minst sagt!

15-17 augusti, Linköping city

Läs mer här

Vecka 33: Live i Gamla Linköping - Atomic Swing

Att uppleva musik live i den nostalgiska miljön på Folkparksteatern i Friluftsmuseet Gamla Linköping går bara att beskriva med ett ord – magi. Den gamla teatern har en spännande historia bakom sig och såg dagsljus först 1921 då bygget stod klart.

Allt mer krav började ställas på kvalitativ underhållning, bondkomiker och marknadsjycklare började vid denna tidpunkt tappa sin charm. Räddningen blev kringresande teatersällskap då etablerade artister ansåg att det var under deras värdighet att uppträda i en folkpark. Folkparksteatern har sedan 2015 haft en solklar hemmahörande plats i Friluftsmuseet Gamla Linköping och har fått sin forna glans tillbaka. Sedan dess har teatern gästats av många stora artister som väckt liv i de snart 100 år gamla lokalerna.

I sommar, kan du själv uppleva vad som händer när musik från modern tid möter denna historiska miljö. Den 17 augusti besöks den gamla Folkparksteatern av Atomic Swing. Niclas Frisk som startade gruppen i början av 90-talet ritade om standarden för verkshöjden på rock både i Sverige och utomlands. Häng med i sommar och rocka loss i en historisk byggnad. Wow!

17 augusti, Folkparksteatern i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Köp din biljett här

Vecka 34: Linköpings Stadsfest

Gratis är alltid gott, eller hur? Vad smakar då inte bättre än flera dagar fyllda av uppvisningar, musik, matmarknad, kultur och mycket, mycket mer? Planerar du in din semester under vecka 34 prickar du helt rätt i tid för Linköpings största evenemang – Linköpings Stadsfest. Årligen drar evenemanget cirka 300.000 besökare till staden där de flesta aktiviteter är gratis och öppet för alla.

Linköpings City är en levande plats där det hörs surr från stadens alla uteserveringar, men under vecka 34, då hittar näst intill hela Linköping in till stan för att ta del av de olika festligheter som pågår under veckan. Är du en matälskare precis som oss, då är det passande att testa på en spännande rätt på International Food Festival som fyller Storgatan nere vid S:t Larskyrkan. Flera av stadens torg väcks också av musik, dag som kväll, från några av Sveriges största artister.

Linköpings Stadsfest gästas bland annat av Rickard Söderberg som kommer att sjunga med Norrköpings Symfoniorkester. Sedan kommer även folkkära Linnea Henriksson stå på scenen. Vad du än gillar, finns det något här för dig. Linköpings Stadsfest bjuder i år på ett händelserikt program och dagar fyllda av glädje från onsdag–söndag. Välkommen till Linköpings största evenemang!

21-25 augusti, Linköping city

Läs mer här

Vecka 35: Festival of the Midnight Sun

Att göra en resa tillbaka till musikeran från det ljuva 70-talet är i sommar möjligt i Linköping! Festival of the Midnight Sun är en endagsfestival som äger rum på Sjögestad Motell med 17 band fördelad på 3 scener. Du kommer att kunna känna, höra och uppleva det fina året 1970 igen, då faktiskt festivalen arrangerades, mer känt som Mantorpsfestivalen, för första och sista gången. Man ville då genomföra en festival i Woodstock-anda och hade förhoppningar om att den skulle bli den största kommersiella musikfestivalen i Sverige någonsin.

Det är en grym line up på artister som bland annat Les Big Byrd, Maida Vale, Tears, Hällas, Kebnekajse, La Fleur Fatale, Children Of The Sün, Skogen Brinner och många fler. Denna festival är det perfekta sättet att runda av din semester på! 

31 augusti, Sjögestad Motell

Köp din biljett här

Vecka 36: Live i Gamla Linköping - Albin Lee Meldau

Tillhör du också de sena semesterfirarna? Du gärna vill glassa i ledighet när de andra redan har gått tillbaka till jobbet? Då kan du toppa din semester med ännu en konsert i den nostalgiska miljön i Folkparksteatern, Friluftsmuseet Gamla Linköping. Ingen mindre än Albin Lee Meldau slår då liv i den gamla teatern. Så fram med kalendern och spika in fredag 6 september, vecka 36! 

Det var i höstas när näst intill hela svenska folket fick upp ögonen för den charmiga killen med lockigt hår. Vem är denna man som gång på gång levererar känslomässiga tolkningar på de andra artisternas hits i Så mycket bättre? Jo, det var Albin det! Namnet fanns på allas läppar och han gjorde succé vecka ut och vecka in, land och rike runt. Albin har sedan 2016 varit rejält hypad internationellt och debutsingeln Lou Lou och Lovers slog ner som en blixt från himlen.

Tidigare i år gästade Albin även Linköping Konsert & Kongress och sålde slut i ett nafs. Hade du inte chansen att knipa en av de eftertraktade biljetterna då, kan du göra det nu. Denna gång i den kulturhistoriska miljön i Folkparksteatern. Välkommen till Linköping du sena semesterfirare!

6 september, Folkparksteatern Friluftsmuseet Gamla Linköping

Köp din biljett här


Planera din resa till Linköping

När du har bestämt dig att det är Linköping du ska Svemestra i finns det några olika saker du behöver tänka på redan i planeringsstadiet. Var ska du bo? Hur ska du resa till Linköping och hur tar du dig runt väl på plats? Linköping har ett strategiskt bra läge med många kommunikationsvägar, både till och i stan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig i ditt planerande rekommenderar vi dig att du tittar in på våra sidor med praktisk information inför ditt besök. Välkommen till Linköping!

ett flygplan

Resa till Linköping

Linköping är alltid nära!
Linköpings strategiska läge både vid E4:an och vid stambanan mellan Malmö och Stockholm, gör att det är enkelt att ta sig hit.

Avstånd från Linköping till andra städer: 

Stoc ...

Bo i Linköping

Linköping har ett stort utbud av hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast, både centralt och mer lantligt placerat. Här finns något för alla smaker!

en buss åker snabbt förbi i bilden

Ta sig runt

Linköping satsar på en grön och attraktiv stadsmiljö. Med bland annat trygga gång- och cykelbanor och en snabb kollektivtrafik blir det enkelt att ta sig fram.
 


Du kanske även gillar...

Drönarbild över Linköping med Linköpings Domkyrka i förgrunden

Linköpingsbor tipsar - Semestra som en riktig local

Resetrenden att semestra som en lokalbo håller i sig även i år, och vi vill gärna att du ska ta del av vad lokalborna i Linköping älskar. Allt från mat, fina naturupplevelser, till de små guldkorn du annars kanske inte hade känt till. Vi har tagit ...

Linköpings oupptäckta guldkorn!

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt. Klicka här för att läsa mer.