Linköping City - En levande stadskärna

Glöm trötta ben, skoskav och långa transportsträckor - i Linköping finns hela city alldeles nära. På bara några promenadstegs avstånd hittar du alla de stora butikskedjorna, trendiga gallerior, exklusiva boutiques, professionella specialbutiker och kulinariska stråk samlade runt trivsamma torg och vänliga gågator. Något som vi i Linköping är lite extra stolta över är att vi blev utsedda till Årets stadskärna 2018! Linköping har en underbar stadskärna helt enkelt.

Vi har alla olika syften med våra resor så det är svårt att säga exakt vad just du ska uppleva när du kommer till Linköping, men vi kan hjälpa till på traven så du hittar det du är intresserad av snabbare!

Middag på stan - I Linköping äter vi gott

Vi Linköpingsbor gillar att njuta av god mat på bra restauranger - och det har vi gott om runt om i stadskärnan! Här finns restauranger från världens alla hörn - asiatiskt, europeiskt och tapas, steakhouse eller varför inte det svenska köket? För att vara säker på att få ett bord till middagen så gäller det att boka bord innan - i denna stad gillar vi helt enkelt bra mat!

Det finns många sköna restauranger som vi Linköpingsbor gillar att hänga på. Är du sugen på riktigt goda hamburgare kanske ett besök på Flott eller Taket skulle passa? Det finns också några restauranger som vägrar flytta på sig i topplaceringarna på TripAvisor! Bland annat hittar vi Restaurante Alfama på Apotekaregatan, en portugisisk pärla i Linköping. Men också Hey Lucy, en fusion av innovativa smaker från Asien och Sverige du hittar i vimlet på Ågatan.

På sommaren sprudlar Stora Torget i Linköping av liv med sina sköna uteserveringar med allt från barmenyer till asiatisk mat, myllrande folkliv och härlig stämning ljumma sommarkvällar. Under sommaren öppnar också flera mysiga innergårdar upp med, prova Johannes köks Innergården på Apotekargatan för skönt barhäng eller Simons Rosteri och Bageris innergård för en riktig godfika i underbar miljö!

Shop until you drop - Spännande shopping i city

Vill du shoppa i Linköping finns det gott om butiker att djupdyka i! Promenera stråket från Magasinstorget uppför Nygatan. Efter några meter är du uppe på Lilla Torget med det stora köpcentret Gränden där man kan gå runt i två plan. Strosa sedan vidare Nygatan upp över Trädgårdstorget in på Tanneforsgatan, vidare till Stora Torget där gallerian Filbyter samsas med små, unika butiker runt Bokhållaregatan, Torggatan och Storgatan. Butikerna ligger helt enkelt som ett pärlband från väst till öst. Är du på jakt efter unik inredningsdesign finns här många mysiga lokala butiker med de senaste trenderna längs promenadstråken!

Linköping City är också en knutpunkt för FOLK som står för Förenade-Oberoende-Lokala-Kreativa som tillsammans skapar en mer spännande stad.

Linköping City Samverkan har listat butiker i staden som är medlemmar i Linköping City Samverkan > om du är nyfiken på exakt vilka butiker som ligger i vår innerstad. Du kan också köpa ditt presentkort i Galleria Gränden om du skulle vilja ge bort en present. Presentkortet ger möjlighet att handla i över 160 butiker i city!

Cafémys - Frossa med en gofika

Cafémys är lätt att hitta i Linköping. Toppnoterade cafeér i city på Tripadvisor hittar du på Platensgatan och Stora Badstugatan. Platensgatan - Ammos Café och Creperie är ett litet creperie med fantastiskt kaffe och matiga crepes. På samma gata hittar du även Bosses glass. Fråga vem som helst av oss Linköpingsbor var Bosses glassbar ligger så kan vi svaret. Bosses är ett litet hål i väggen som lyckas med att prångla ut mängder av hemmagjord glass i alla underbara smaker du kan tänka dig under sommarmånaderna. Ett måste här i Linköping.

På Stora Badstugatan hittar du Babettes Kafferi, som inte bara är ett fantastiskt mysigt fik, utan som även har förärats kulturpriset Nyponet av självaste Lars Winnerbäck. Lasse beskriver det i sin motivering som ett kafé där musik, konst och kultur får mötas mitt i Linköping. Babettes bjuder även titt som tätt även in till Litteratursalong med spännande föreläsare. Visst låter det härligt att avnjuta detta med en god kopp kaffe? Sedan har vi också Café Chocolat som erbjuder choklad och kaffe av högsta kvalitet. Båda caféerna har även blivit uppmärksammade av White Guide - likaså Simons Rosteri & Bageri. Vi har verkligen mycket gofika här i stan!

Linköpings nöjesstråk nummer 1

Området kring Stora Torget, Ågatan och vidare in på Platensgatan, där har Linköping samlat ihop en mix av barer, klubbar, restauranger och biograf som alla ligger uppradade som ännu ett pärlband. I Linköping känner du kvällens puls oavsett vilken dag det är. Linköping city är verkligen en samlingsplats för gemenskap och umgänge!

Det finns gott om uteserveringar under sommaren, då flera restauranger och pubar flyttar ut sina verksamheter. På Stora torget, som också är Linköpings största uteservering, flockas glada Linköpingsbor som njuter av sommarvärmen i gott sällskap. Är du sugen på att gå ut och dansa tar du dig till nattklubbsstråket på Ågatan. Här du finner de flesta klubbarna såsom Harrys, New York Legends, Platå och Platens bar.

Självklart finns det gott om mysiga pubar, vinotek och barer runt om i hela centrum. Utbudet är stort och varierat - frågan är bara vad du känner för idag? En mysig och lugn kväll med kvalitetstid med dina vänner? Eller fart och fläkt där du känner av den starka citypulsen? Välkommen ut i vimlet!

Linköping är fyllt av evenemang - året runt

Linköping rymmer många arenor för kulturutbud av olika slag mitt i stadskärnan. Vi har bland annat Linköping Konsert & Kongress som är fyllt med konserter, mässor och event. Östgötateatern med ett brett och spännande utbud av teaterföreställningar. Men även de största drakarna Saab Arena och Linköping Arena med flera tusentals sittplatser! Linköping har många olika klubbar och intimscener med teater, konserter och stand up.

Linköping Konsert & Kongress >>
Bara några minuters promenadavstånd från Stora torget hittar du Linköping Konsert och Kongress - en av Sveriges främsta kongress- och konsertanläggningar. Årligen bjuds det på hundratals konserter och evenemang du kan välja och vraka bland. Vad sägs om lite stand up eller musik från någon av Sveriges främsta artister? Det är helt enkelt lätt att göra din kväll till en helkväll när du befinner dig i stadskärnan! Du kan också äta utsökt mat på den Bistro som finns här - att kombinera mat med musik är en helt fantastisk upplevelse!

Saab Arena och Linköping Arena >>
Promenerar du däremot i cirka 10 minuter till andra sidan ån från centrum når du Saab Arena - hemarena för SHL-laget LHC. Utöver spännande hockeymatcher är arenan fylld av många stora arenakonserter, idrottsevenemang och mässor. Några till minuters promenad bort från Saab Arena ligger Linköpings Arena - hemarena för fotbollslaget LFC. Under sommaren kan du njuta av den bara himlen som öppnar sig då arenan har en del sommarkonserter. Väl värt ett besök i sig för den som är intresserad av arenabyggen!

Historiska Linköping

Linköping är från början en gammal medeltidsstad som alltid varit ett förvaltningscentrum för bygden. Det finns fortfarande delar av det medeltida gatunätet bevarat runt Stora Torget, Tannerforsgatan, S:t Korsgatan och Ågatan. 

Linköpings Domkyrka är, näst efter Uppsala domkyrka, Sveriges största och bäst bevarade medeltida kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan, en romansk basilika, började byggas på 1120-talet och stod färdig till kyrkomötet 1153. På platsen för stenkyrkan fanns troligen en tidigare träkyrka och utgrävningar har klarlagt att det här funnits kristna gravar från 1000-talet. Kyrkan har sedan byggts till under flera hundra år och stod färdig ca 1500, då med separat klocktorn.

Stora torget har genom alla tider varit en naturlig mötesplats och det var här som de fem rådsherrarna avrättades genom halshuggning, som en följd av slaget vid Stångebro 1598 - Linköpings blodbad.

Slottet byggdes ursprungligen som en biskopsgård åt Biskop Gisle i början av 1100-talet. Efter en varierad historisk användning, såsom kungligt renässansslott och fängelse, (här satt bl. a de till döden dömda rådsherrarna i avvaktan på avrättning 1600) blev slottet under slutet av 1700- talet landshövdingens residens. Än i dag bor landshövdingen här, för närvarande en man som heter Carl Fredrik Graf, som tillträdde sin tjänst 2018. År 2000 invigdes Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum i Norra flygeln.

Gamla Storgatan finns i dag bevarad som en kort kullerstensbelagd sträckning mellan Läroverksgatan och Apotekargatan. Denna gata var på medeltiden huvudstråk mellan biskopsborgen - slottet och torget. Det var alltså nerför denna gata som de dödsdömda riksråden vandrade till avrättningen på torget år 1600 (Linköpings blodbad). Den nuvarande Storgatan anlades vid mitten av 1600-talet.

Slaget vid Stångebro 1598 skulle kunna kallas “avsättningskriget mot Sigismund” eftersom hela kriget gick ut på att få honom avsatt från den svenska tronen och det var Sveriges sista inbördeskrig. Kung Sigismunds farbror, hertig Karl (senare Karl IX och yngsta son till Gustav Vasa) ville inte se sin brorson på den svenska tronen. Detta kunde bero på att Sigismund var katolik och Sverige var på väg att bli ett protestantiskt land - men säkert också på att hertig Karl ville ta över den svenska tronen själv. Detta var upptakten till Linköpings Blodbad 1600.
 

Stadsvandring i Linköping på egen hand

Vill du upptäcka Linköping city på en egen vandring genom stan? Då är du välkommen att ta den promenad kring det centrala Linköping i en digital stadsvandring tillsammans med Sofia Helin, Marie Göranzon, Gunnar Elfström eller Peter Harryson. Med din egen mobiltelefon som verktyg, har du möjlighet att när det passar dig bäst följa med någon av våra guider på en spännande rundtur. Välj bland 4 vandringar.

- Medeltidsvandringen
- Konstrundan
- Arkitektrundan
- Från bränd bondby till modern stad

Vandringarna tar ca 60 –90 minuter och startar vid Östergötlands museum. I mobilguiden finns filmer, kartor och en lista med besökspunkter.


Du kanske även gillar...

Topplista: 5 måsten i Linköping

Varje stad är känd för något, Linköping för mycket! Så vad får man inte missa när man är i Linköping? Klicka här för att ta reda på vad.