Upptäck vackra Ulrika

– Kultur, historia, äventyr & natur

Fiska, vandra och upptäck slående vacker natur och stillheten i charmiga Ulrika! I byn med sina röda stugor med vita knutar finns mycket svensk historia att upptäcka och ett stenkast därifrån har barnen sitt paradis på Äventyrsgården.

Ulrika kyrka

I hjärtat av Ulrika står Ulrika kyrka som efter nådigt tillstånd av drottning Ulrika Eleonora stod färdig år 1737 och byggdes sedan ut 1797. Kyrkan är oftast öppen dagtid för besök, andakt och meditation. Kyrkans orgel är från 1734 och är till och med äldre än Ulrika kyrka. Orgeln byggdes av världskända Johan Niclas Chaman som var en av 1700-talets främste orgelbyggare och det finns endast tre likadana spelbara orglar i landet.

Ulrika museum

I Ulrikas bygdemuseum finns flera museiföremål och berättelser tagna från Ulrika socknen som beskriver hur det var det var att leva i självhushållningens Sverige. Förutom den permanenta utställningen visas varje år en särskild temautställning. I museibutiken säljs museets årsböcker, vykort och lokalt hantverk.

Ulrika Butik och Café

Är ett bra ställe att starta sina utflykter på. I butiken kan du ladda din matsäckskorg och ge dig ut på vandring i närområdet. Butiken är även InfoPoint och lämnar ut enklare besöksinformation till besökare.

Amundebo Södergård

Med en vacker utsikt över sjön ligger Amundebo Södergårds trevliga och lugna camping och stugor för dig som vill uppleva naturen på nära håll. Här finns vandringsleder, fiskemöjligheter och trevliga utflyktsmål i närheten. En barnvänlig badplats finns vid campingen. På sommaren är glasscaféet öppet. Ulrika ligger en cirka 500 meter promenad bort.

På Amundebo Södergård finns även aktiviteter för dig som vill arrangera konferens, kick-off, möhippa, svensexa, lägerskola eller helt enkelt ha en rolig och upplevelserik dag tillsammmans med dina vänner.

Äventyrsgården

Följer du den trollska skogstigen som ligger alldeles intill Amundebo Södergård kommer du till Äventyrsgården, en riktigt oas för de som har benen fulla med lek och spring. Här finns hoppborgar, klätterborg, trampbilsland och mycket annat. Man kan även bekanta sig med djuren, bl a höns, getter och kaniner eller ta en åktur med Grållen, en traktor med vagn som kör en slinga genom skogen och området.

Ycke urskog

Alldeles i närheten, i Ycke Urskog hittar du en riktig trollskog och fantastiska naturupplevelser! En urskog har aldrig rörts av människohand vilket innebär att träden är väldigt gamla. Här hittar du träd som kan vara över 270 år och som var små plantor vid tiden Karl XII regerade. Genom Ycke går en vandringsled där du kan låta dig förtrollas av sagoskogen.

Trollegater naturreservat

Cirka 13 kilometer från Ulrika ligger Trollegater som är en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på cirka 100 meter. Enligt folk i trakten bodde det troll förr i grottorna och sprickorna i berget var deras gator. Ta med hjälm och ficklampa så att du själv kan leta efter eventuella kvarlevande troll och passa samtidigt på att förundras över naturens kraft!