Fem tips på familjeaktiviteter för sommaren i Linköping!

Planerar du att besöka Linköping med hela familjen i sommar, men behöver lite inspiration till vad ni kan göra på plats? Då har du kommit rätt! Här hittar du fem roliga aktiviteter som passar hela familjen under ert besök – både för stora och små. Upptäck allt från smådjurshäng på Amundebo Södergård eller i Lill-Valla till teater på Folkparksteatern i Gamla Linköping! 

Besök Friluftsmuseet Gamla Linköping och Valla gård

Ta en tur till Gamla Linköping och upplev stad, skog och land för hundra år sedan! Här kan du strosa bland trähus och kullerstensgränder, fika i fantastiska miljöer, besöka historiska trädgårdar och ett flertal museer. Under sommaren kan du följa med på en resa i tiden när Tidernas Sommar drar igång i Gamla Linköping den 24 juni till och med 11 augusti och verkligen känna på hur det var att leva för hundra år sedan – roligt för alla åldrar! Du kan till exempel prova på olika hantverk, åka häst och vagn, testa på att gå på styltor, gå i luffarskola, hjälpa till med bak i Bryggaregården eller leka handelsbod i Barnens bod och mycket annat. 

När du och familjen ändå är i krokarna så bör ni passa på att ta en promenad genom naturreservatet Vallaskogen som tar er till Valla Gård. Är ni trötta i benen efter allt spring kan ni istället hoppa på tuff-tuff-tåget som gör dagliga rundturer mellan stadskvarteren i Gamla Linköping och Valla Gård. Här kan ni träffa hästar i sina hagar, kaniner, getter och andra djur, men också spela minigolf eller upptäcka Linköpings största lekpark i Lill-Valla.

Lekparkens tre områden rymmer allt från linbanor och hinderbanor, till rutschkanor och vattenlek. Här finns också stora möjligheter att slå sig ned med medhavd matsäck eller grilla vid någon av grillplatserna. Kurrar det i glasstarmen kanske ett besök på GelatoHouse precis intill passar bra som avslut på dagen! 

Spana in Sune på Folkparksteatern

Under torsdagar och söndagar från 19 maj till den 11 augusti kan ni spana in årets familjeföreställning på Folkparksteatern i Gamla Linköping, nämligen Sune – Kaos i fredagsmyset. Föreställningen är baserad på de klassiska Sune-böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson och utspelar sig i familjen Anderssons sedvanliga fredagsmys. Familjen får oväntat besök, samtidigt som pappa Rudolf och mamma Karin planerar sin kommande bröllopsdag och har planerat varsin stor överraskning. Inget blir riktigt som dem tänkt sig – men det blir väldigt roligt för publiken!

Barnteaterföreställningarna i Gamla Linköping är en tradition med många år på nacken. Tidigare spelades de under öppen himmel men 2015 flyttades Folkparksteatern till Gamla Linköping från Folkets park och sedan dess gör föreställningarna under tak – perfekt oavsett väder. Passa på att uppleva familjeföreställningen i sommar fylld med massor av skratt, värme och kärlek!

Köp din biljett här

Var pilot för en stund på Flygvapenmuseum

Att besöka Flygvapenmuseum är verkligen ett måste när man är i Linköping – oavsett ålder eller förkunskaper! På museet finns massor av roliga och lärorika saker att göra för hela familjen. Vad sägs som en unik samling av militärflygplan från 1900-talets början och framåt? Mitt bland alla flygplan bor också museimaskotarna Drakel och Viggo. Vad hittar de på bland alla flygmaskiner? Hämta en karta i museets reception och gå på upptäcktsfärd i de två figurernas fotspår! 

Förutom att se sig runt bland alla häftiga flygplan finns även Flyglabbet, museets science center, där både vuxna och barn kan lära sig om flyg i olika experimentstationer. Ni kan till exempel bygga flygplan, testa på hur det är att stå mitt i en storm eller prova på att vara pilot för en stund i flygsimulatorn! Förutom allt detta så erbjuder även museet ofta olika barnaktiviteter och evenemang, så spana in Flygvapenmuseums kalender inför ert besök.

Alla publika lokaler, med undantag för flygsimulatorn, kan nås av besökare med olika behov. Det finns inga trösklar i byggnaden och många av dörrarna öppnas automatiskt eller är uppställda. För dig som använder hörapparat finns det trådlös mottagare med halsslinga att låna.

Besök Amundebo Södergård

Strax söder om Linköping ligger det lilla samhället Ulrika och Amundebo Södergård. Gården ligger i en idyllisk och naturskön miljö vid Amundebosjön och är en plats för både stora och små att verkligen njuta på. Här kan ni även stanna över natten i en av gårdens stugor för att maxa upplevelsen! Bada om vädret tillåter, hyr en kanot eller kajak, fiska eller fokusera helt på Äventyrsgården precis intill. Där hittar ni hoppborgar, trampbilsland, riddarborg och flera djur att både titta och klappa. Bekanta er med hönorna, getterna eller kaninerna, eller besök restaurangen ett stenkast bort för pannkaksbuffé, sallader och glasscafé. Missa inte att hoppa på Grållen – en traktor med vagn som kör en liten slinga genom skogsområdet. Hela vistelsen blir en riktigt mysig och händelserik upplevelse för hela familjen! 

Picknick och lek i Trädgårdsföreningen

Packa ner filten, kexen och kaffetermosen och bege er mot Linköpings Trädgårdsförening! Här finns gott om yta att röra sig på för den som har spring i benen. Promenera i den vackra parken eller slå dig ner för en picknickstund. För de riktigt leksugna barnen finns en lekpark med klätterställningar, rutschkanor, linbanor, gungor och mycket annat som hör en lekpark till. I parken finns även tre volleybollplaner och en boulebana för de sportiga. 

Glömde ni picknickkorgen hemma? Misströsta icke! I Trädgårdsföreningen kan ni välja mellan att äta och dricka gott på någon utav parkens restauranger eller caféer. Vad sägs till exempel om att besöka Belvederen högst upp på berget för magnifik utsikt, eller en fikapaus i Tropikhusets fantastiska miljö? Oavsett om ni väljer något café eller tar med er matsäck så är naturen och omgivningen oslagbar i Trädgårdsföreningen!


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka