Gammeldags julhelg i Gamla Linköping

Mittemellan Skansen och Astrid Lindgrens Värld, bara en kort klimatsmart tågresa från Stockholms central, väntar massvis med äkta gammeldags julupplevelser på dig på en alldeles underbar plats, Gamla Linköping.

Här far du 100 år tillbaka i tiden till kullerstensgränder och röda trähus där gator och torg är smyckade med stjärnor, granar och girlanger och julljusen lyser i fönstren. I denna sagolikt vackra inramning lockas besökare, stora som små, att uppleva och lära om äkta gammeldags jul. Välkomna till Tidernas Jul!

Lär om julen som den var förr i tiden

I juletider kläs museihemmen i Gamla Linköping i julskrud och fönstren pryds med julutställningar och uppbyggda julmiljöer. Som dockskåp kan man stanna och kika in och lyssna på berättelserna om våra jultraditioner.

Se historien komma till liv och lär om seder och bruk när gammaldags julsysslor visas upp i de julpyntade museihemmen med hjälp av duktiga museipedagoger på någon av de bokade julvisningarna. Hur såg julbordet ut förr? I Villa Lugnet har bordet dukats med skinka och Janssons frestelse och ur skåpen och lådorna har familjens julpynt tagits fram. Blir vi verkligen snälla av att äta pepparkakor och varför står halmbocken under granen? Julvisningar förbokas, mer information ges lite längre ner på sidan!

För barnen - gammeldags julkul

Stora som små älskar Gamla Linköping, inte minst under Tidernas Jul! Cloettas butik är fylld av julgotter och barnen kan vara med på en spännande julklappsjakt som startar vid Besökscenter.

I Gamla Linköping kan familjen upptäcka julen och Gamla Linköping på egen hand. Ta med barnen på den mysiga julpromenaden eller låt barnen delta i ett klurigt julbingo! Missa inte heller Tomteverkstad på Just Wood, där barnen kan tassa runt i Tomteverkstaden och se hur leksakerna får liv. 

Pssst... Ta gärna med skridskor till Gamla Linköping! Den lilla isrinken med konstgjord is, är alldeles perfekt för en stunds vintersport! Håll utkik på Gamla Linköpings webbplats när rinken öppnar! 

 

Handla unika julklappar

Här i Linköpings egna Gamla stan bland charmiga gränder, gömmer sig många charmiga småbutiker fyllda av hantverk och genuina klappar. Under två helger i slutet av november och början av december arrangeras årligen den klassiska julmarknaden i stadskvarteren. Ett måste för den som vill uppleva äkta julstämning! 

En oas fylld med garner är Stickaboa eller botanisera bland grönskade växter på Humlans Gröna, som också erbjuder kurser i hur man skapar julkransar och juldekorationer. Hos Tvålmakaren möts man av magiskt doftande handgjorda tvålar och ett riktigt paradis för barnen är Ankungens Barnbokshandel & leksaksbod. Bokhandeln arrangerar en tävling där man ska titta i skyltfönstret och och gissa hos vilka julböcker bilderna är hämtade.

Planera gärna besöket och spana in butikernas öppettider före.

Från fika med sju sorters kakor till julbord

När magarna börjar kurra finns allt gott man kan önska sig nära till hands i Gamla Linköping! Det kan knappast finnas något mysigare än att krypa in på en gammeldags fika på charmiga Dahlbergs Café eller avnjuta alldeles rykande varma våfflor på Skönfärgargårdens våffelstuga. 

Från och med 27 november dukar välkomnar det anrika Wärdshuset sina gäster till julbord, både dag- och kvällstid.  

Stanna kvar över natten

Mitt i Gamla Linköping finns alldeles underbara Hilma Winblads B&B att övernatta på. Här bor man i charmiga modernt renoverade rum i gammaldags anda.

Gott om mysiga landsbygds B&Bs finns också runt om på landsbygden. Föredrar man cityhotell finns i Linköping alla de stora hotellkedjorna, privatägda mysiga hotell liksom stadens äldsta Elite hotel med utsikt över stadens Stora Torget.

Om snön kommer

Packa ner fikat, klä dig varmt och plocka med dig pulkan när snön äntligen ligger på marken! Det finns en fantastisk pulkabacke på Valla Gård strax intill Gamla Linköping. Eller ska ni kanske tävla om vem som bygger den bästa snögubben? 

Mer om Tidernas Jul

Tidernas jul är samlingsnamnet på Gamla Linköpings alla julupplevelser, som pågår under 20 november 2022 till 13 januari 2023.

Öppettider
Vissa av aktiviteterna under Tidernas Jul är alltid tillgängliga under perioden, andra har specifika evenemangsdatum. Butiker i området har individuella öppettider. Måndagar och i viss mån tisdagar kan öppettiderna vara mer begränsade än annars. 

Läs mer om Tidernas Jul här:

 

Varmt välkommen till en julupplevelse utöver den vanliga!

Res till Gamla Linköping med kollektivtrafiken!

Gamla Linköping ligger endast 2 kilometer från Linköpings innerstad och allra smidigast är att ta sig hit med kollektivtrafiken. På ostgotatrafiken.se finns all information om biljetter och bussar.

Notera att särskilt under julmarknadshelgerna 26-27 november och 3-4 december kan det vara extra trångt på parkeringen i stadskvarteren i Gamla Linköping. Enklast är det att ta sig dit med buss eller använda någon av de större parkeringarna som finns i området, exempelvis i Vallastaden, på universitetsområdet, vid Cupolen eller i Ebbepark. 

Om du anländer med tåg till Linköping
Från Linköpings Resecentrum avgår de flesta bussarna för att ta sig vidare inom kommunen. Från Linköpings resecentrum är det endast en kort promenad in till city! 

Tips! Ta del av Linköpings cykelkarta! Här hittar du Linköpings cykelkarta


Evenemang i Gamla Linköping

I samband med jul arrangeras ett antal evenemang i Gamla Linköping för att krydda julstämningen lite extra. Det största evenemanget är julmarknaderna som pågår under två helger i slutet av november och början av december, men det arrangeras även teater, konserter och julvisningar. 

Psst! missa inte nyheten i Gamla Linköping

LasseMajas deckahus öppnar i februari! LasseMajas Detektivbyrå behöver er hjälp att lösa nästa kluriga mysterium. Samla ihop dina bästa spaningskompanjoner och bege er till LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping för att lösa mysterier i Valleby, på riktigt!