Båten MS Kind väntar nedanför slusstrappa på Kinda kanal
Båten MS Kind kryssar på Kinda kanal

Kinda Kanal

Från eklandskapet och de vida slätterna i norr till den natursköna skogsbygden i söder. Sträckan är 43 distansminuter eller ca 8 mil. Här finns möjlighet för alla att hitta sin ostörda badvik, fiskeplats eller smultronställe.

Kinda kanal med sitt sjösystem är ett fantastisk naturäventyr för hela familjen! Du färdas genom lummiga och trånga kanaler men också på större sjöar som Roxen, Rängen, Järnlunden och Åsunden. Bland öarna och strandlinjerna hittar du mysiga övernattningsplatser och ostörda badvikar.

För den som inte utforskar Kinda Kanal med egen båt finns det möjlighet att följa med på en svindlande vacker dagstur, kvällstur eller kortare färd med passagerarbåt. En kryssning utmed Kinda Kanal är en tur genom landskap och hänförande scenerier. Det är också en stor resa i tiden, i den lilla världen. Följ till exempel med M/S Kind för att äta gott, lyssna på musik, och umgås med vänner. Läs mer på www.kindakanal.se (extern länk, öppnas i nytt fönster), linkoping.se (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Ladda ner Kinda Kanalkarta här

Båtturer på kanalen

M/S Kind
Rederi AB Kind
Telefon: 013-663 50
info@rederiabkind.se
www.rederiabkind.se

Sevärdheter och aktiviteter

Hovetorp Gästhamn
Hovetorp Gästhamn är ett trevligt utfyktsmål med en fantastisk miljö. Välkommen att titta på slussar och båtliv. De fyra slussarna vid Hovetorp bjuder på en nivåskillnad på 15,2 meter. Den nedre slussen fungerar som en trippelsluss och den övre slussen som en enkelsluss. Under 1860-talets slut grävdes en 6 km lång kanal från Stora Rängen till Stångån. Denna grävda sträcka har en nivåskilnad på hela 25 meter.

Trollegater
Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor. I grottan finns ett system av gångar som är nära hundra meter långt. Grottan ligger i södra Östergötland där antalet urbergsgrottor är fler än någon annanstans i Norden. Äventyr och spänning väntar dig som vill utforska Trollegater! Medtag ficklampa och oömma kläder.
Bokning av guidning görs till Kinda Turistbyrå.
Telefon: 0494-194 10
turistbyran@kinda.se

Viggeby naturreservat
Viggeby naturreservat ligger i södra delen av Linköpings kommun, vid sjön Järnlunden strax väster om Brokind. Längs klippiga stränder med knotiga tallar och bland reservatets öar får man känslan av att vara i en skärgård. Detta omväxlande reservat består av fina ekmiljöer, lövskogar och flera öar. Reservatet lämpar sig väl för badbesök under sommaren eller mysiga skogspromenader. Bad- och rastplats med eldplats, toalett och vindskydd finns.
Läs mer på: www.linkoping.se

Stafsäter Gårdsglass
Stafsäter Gårdsglass är ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av allra högsta kvalitet. Glassen produceras på mjölk från korna på gården och i den mån det går kommer också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. All glass är gjord på riktiga råvaror. I gårdsbutiken på Stafsäter kan man köpa färdigpackad glass att ta med hem.
Läs mer på: www.stafsater.se

Mat & dryck

Restaurang Stångs Magasin
Allt från lunch till avsmakningsmenyer. Invid Kinda Kanal
Södra Stångågatan 1
Telefon: 013-31 21 00
www.stangsmagasin.se

Café Tannefors slussar
Glassbar, kaffebröd, smörgåsar, öl & vin. Promenadavstånd från centrum.
Telefon: 013-12 15 06 (013-12 01 36)
www.slusscafet.com

De Klipper ”Restaurang-skepp”
Mat med doft av fjärran hamnar.
Centralt i Linköping, vid Stångågatan.
Telefon: 072-2296222
www.deklipper.se

Övernatta

Stiftsgården Vårdnäs
Sjönära och med olika event och aktiviteter. Restaurang och hotellrum.
Telefon: 013-36 85 00
www.vardnas.com

Sure Hotel by Best Western Stångå
Tullgränd 4, Linköping
Centralt nära Kanalen och centrum
013 - 31 12 75 
www.stanga.se

Sturefors Sluss
Uthyrning av 4-bäddsstuga, badtunnor & roddbåtar.
Telefon 013-523 74, 070-310 99 48. 
www.vikingabadet.se