Kryssningsbåt längs Kinda kanal i Linköping

Kinda Kanal - 8 mil av naturupplevelser

Kinda Kanal i sin helhet imponerar med sina 8 mil av naturupplevelser och slingrar sig fram genom vida slätter i norr till den natursköna skogsbygden i söder. Andas in lugnet, den friska luften och finn din inre ro. Här finns möjligheten för alla att hitta sin ostörda badvik, fiskeplats eller smultronställe.

Längs vägen kommer du utöver den fina naturen att stöta på många lokala entreprenörer som förgyller din resa - upptäck bland annat Café Tannefors slussar, Stafsäter Gårdsglass eller stanna till vid Vårdnäs Stiftsgård och ta ett yogapass. Låt oss upptäcka alla de äventyr som finns längs med Kinda Kanal tillsammans!

Naturen kring Kinda Kanal

Kinda Kanal sträcker sig igenom både Kinda kommun och Linköpings kommun. Med sitt sjösystem får du följa med på ett naturnära äventyr som passar hela familjen. Du kommer att färdas genom lummiga skogar och trånga kanaler men också på större sjöar som Roxen, Rängen, Järnlunden och Åsunden. Bland öarna och strandlinjerna hittar du mysiga övernattningsplatser och ostörda badvikar. Hur du väljer att upptäcka kanalen är upp till dig - till fots, på cykel, båt eller kryssning.

Kanalen är också perfekt för paddling i alla dess slag - kanot, kajak, SUP då det är väldigt lugna vatten. Här kan du upptäcka kanalen i egen takt och uppleva den historiska kulturbygd med flera tusen år gamla anor och ett vackert östgötskt landskap. Överlag paddlar du i en fridfull och lugn miljö, men du kan stöta på en och annan fritidsbåt och kryssningsbåt.

Du kommer också stöta på ett rikt slussliv. Kinda Kanal har nämligen 15 st handdrivna slussar! Några riktiga pärlor att stanna en extra stund vid är Tannefors slussar, bestående av tre slussbassänger och lyfter 10,5 meter, med café och gästhamn i området. Hovetorps slussar som ligger vackert inbäddade i eklandskapet med en total nivåskillnad på 15,8 meter fördelat på fyra bassäner. Och självklart Sturefors sluss, med sina 3,2 meter i höjdskillnad. Bara en kort bit från denna sluss ligger även Sturefors slott som har anor från 1300-talet.

Kinda Kanal

Cykla och vandra längs Kinda Kanal

Ett underbart sätt att upptäcka Kinda Kanals natur är till fots eller på cykel. Du kommer nära naturen och får förstklassig utsikt längs färden. Njut helt enkelt av lugnet av att upptäcka kanalen i egen takt. Vill du hålla dig i närheten till Linköping city rekommenderar vi att ta dig an Stångåstråket >> som är ett pärlband av platser att besöka. Sträckan är 14 kilometer lång och erbjuder mängder av sevärdheter.

Vill du djupare in i skogarna kan du testa på den nya rutten Rängen Runt >>, som bygger på Östgötaleden och Kyrkleden. Sträckan är 45 km lång och du vandrar längs sjön Stora Rängen. Vandringsleden passerar många lokala entreprenörer som förgyller din upplevelse, bland annat Stafsäter Gårdsglass och Vårdnäs Stifsgård. Vandringen beräknas ta cirka 12 timmar och kräver en paus eller två. Du kommer att passera 7 badplatser, 4 vindskydd, 2 caféer, 4 hotell/vandrarhem, 2 hembygdsgårdar och många hjälpsamma bybor.

Vandra i Linköping

Båt på Kinda Kanal

Är du en lycklig ägare till en egen båt kan du självklart sätta kursen och utforska kanalen helt i egen takt. Annars går det lika bra följa med på en svindlande vacker dagstur, kvällstur eller kortare färd med en passagerarbåt. En kryssning utmed Kinda Kanal är en tur genom landskap och hänförande scenerier. Det är också en stor resa i tiden, i den lilla världen. Följ till exempel med M/S Kind för att äta gott, lyssna på musik, och umgås med vänner.

Nedan presenteras ett urval av alla kryssningar du kan åka på. För att se fler turer kan du antingen gå in på M/S Kind's webbplats >> eller besöka vår evenemangskalender här. >>

Sevärdheter och aktiviteter

Det finns som sagt mycket att se och göra längs den del av Kinda Kanal som rinner genom Linköpings kommun. Vi har sammanställt några riktigt härliga pärlor du bara måste stanna till vid!

Hovetorp Gästhamn
Hovetorp Gästhamn är ett trevligt utflyktsmål med en fantastisk miljö. Välkommen att titta på slussar och båtliv. De fyra slussarna vid Hovetorp bjuder på en nivåskillnad på 15,2 meter. Den nedre slussen fungerar som en trippelsluss och den övre slussen som en enkelsluss. Under 1860-talets slut grävdes en 6 km lång kanal från Stora Rängen till Stångån. Denna grävda sträcka har en nivåskillnad på hela 25 meter.
 
Trollegater (Kinda kommun) >>
Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor. I grottan finns ett system av gångar som är nära hundra meter långt. Grottan ligger i södra Östergötland där antalet urbergsgrottor är fler än någon annanstans i Norden. Äventyr och spänning väntar dig som vill utforska Trollegater! Medtag ficklampa och oömma kläder.
Bokning av guidning görs till Kinda Turistbyrå.

Viggeby naturreservat >>
Viggeby naturreservat ligger i södra delen av Linköpings kommun, vid sjön Järnlunden strax väster om Brokind. Längs klippiga stränder med knotiga tallar och bland reservatets öar får man känslan av att vara i en skärgård. Detta omväxlande reservat består av fina ekmiljöer, lövskogar och flera öar. Reservatet lämpar sig väl för badbesök under sommaren eller mysiga skogspromenader. Bad- och rastplats med eldplats, toalett och vindskydd finns.

Stafsäter Gårdsglass >>
Stafsäter Gårdsglass är ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av allra högsta kvalitet. Glassen produceras på mjölk från korna på gården och i den mån det går kommer också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. All glass är gjord på riktiga råvaror. I gårdsbutiken på Stafsäter kan man köpa färdigpackad glass att ta med hem.

Café Tannefors slussar i Linköping

Äta längs Kinda Kanal

Glöm inte bort att fylla på med energi på din upptäcktsfärd! Längs med Stångån/Kinda Kanal känner du av närheten av citypulsen - här finns även flera mysiga restauranger och caféer i anslutning till kanalen. Känner du dig lite extra äventyrlig kan du testa på restaurangskeppet De Klipper som erbjuder mat med doft från fjärran hamnar. Annars kan du ta dig en promenad till Tannefors slussar och gotta dig på Café Tannefors slussar samtidigt som du blickar ut över slusstrapporna där båtar far upp och ner. Välj och vraka!

Stångs magasin

En mötesplats för alla tillfällen. Här träffas man över en lunch eller ett glas vin, äter en modern 4-rätters meny eller bara något litet från ...
Verandan vid ån i Linköping

Verandan vid ån

Välkommen till stans trevligaste restaurang och uteservering med Linköpings finaste utsikt.

Övernatta längs Kinda Kanal

Som tidigare nämnt kan du upptäcka kanalen på flera olika sätt och det går att göra i olika etapper - du kan ju självklart även övernatta i denna naturskönhet! Du kan bland annat hyra en 4-bäddsstuga, badtunnor & roddbåtar i Sturefors sluss >> eller stanna till vid någon av de andra boendena du stöter på längs vägen. Råkar du hamna utanför Linköpings kommun och guppar dig in i Kinda Kommun är en övernattning på Rimforsa Strand >> ett utmärkt val. Hur som helst är det värt att göra din upptäcktsfärd till en flerdagars sådan!

Sure Hotel by Best Western Stångå

Vi är ett centralt hotell i Linköping, bara ett stenkast från tågstationen. En vistelse hos oss börjar med ett varmt och personligt bemötande. Personalens angelägenhet om att ge god service i kombination med de faciliteter som erbjuds till ett ...

Vårdnäs Stiftsgård

Vårdnäs stiftsgård är mer än ett hotell med restaurang och konferens – det är en plats för möten, vila, naturäventyr och goda måltider. Vi vill inspirera, beröra och skapa lust att besöka oss – igen och igen.

Läs mer om Kinda Kanal

Det finns så himla mycket att upptäcka längs med hela Kinda Kanal - både i Linköpings kommun men även Kinda kommun. Vill du läsa mer om fler boenden, paddling, god mat, slussarna , utflyktsmål, utelivet eller se en karta över sjösystemet besök gärna Kinda Kanals egen webbplats.

Besök webbplats

Paddla i Linköping